Jupiler Pro League - speeldag 19 - 08/01/23 - 16:01
Zinho Gano
73'
Zinho Gano
2 - 0

Zulte Waregem leeft opnieuw. Het boekte tegen KV Mechelen een levensbelangrijke zege in de strijd om het behoud. Nieuwkomer Ruud Vormer was meteen beslissend door een penalty af te dwingen. Gano besliste zo de partij, nadat Rommens vroeg de score had geopend.

Zulte Waregem - KV Mechelen in een notendop:

• Sleutelmoment: Mechelen komt vurig uit de kleedkamer en komt een paar keer dicht bij de gelijkmaker, maar aan de overkant wordt Vormer neergetrokken en gaat de bal op de stip. Gano maakt er 2-0 van en beslist de partij.

• Man van de match: Van een kwaliteitsinjectie gesproken. Nieuwe aanwinst Ruud Vormer lokte twee keer de fout uit die leidde tot een doelpunt. Hij werd na 75 minuten vervangen onder luid applaus van het thuispubliek.

• Statistiek: KV Mechelen is de slechtste uitploeg in de JPL dit seizoen. De troepen van Steven Defour verzamelde tot dusver nog maar 4 punten uit 8 wedstrijden buitenshuis. Een zege tegen Kortrijk en een gelijkspel tegen Cercle zijn de magere hoogtepunten.

Zulte Waregem al snel op rozen

Rode lantaarn Zulte Waregem en KV Mechelen trapten 2023 af op zoek naar broodnodige punten.

De ploeg van Mbaye Leye had flink uitgehaald op de transfermarkt en begon meteen met aanwinsten Vormer en Brüls in de basis.

Dat rendeerde al snel, want nadat de Nederlander onderuit werd gebuffeld door Van Hoorenbeeck, trapte Rommens de vrije trap enig mooi over de muur in doel. De snelle voorsprong was een feit.

KV Mechelen had het lang moeilijk om onder de druk van de thuisploeg uit te voetballen en speelde maar weinig bij elkaar.

Met de rust in zicht verbeterde het spel wat en kwamen ze ei zo na op gelijke hoogte. Een afstandsschot van Schoofs spatte echter uiteen op de lat.

Mechelse veer breekt, Waregem doet goede zaak

Na de pauze ging Mechelen wat nadrukkelijker op zoek naar de aansluitingstreffer.

Met meer vuur en grinta leek dat doelpunt er ook bijna te komen, maar doelman Bossut had een gepast antwoord op een schot van Walsh.

Iets na het uur werd de wedstrijd in een definitieve plooi gelegd na een penaltyfout op Vormer. De Nederlander werd naar de grond getrokken door Lavalée en Gano kon de strafschop voorbij doelman Thoelen ranselen.

De veer was nadien gebroken bij Mechelen en de 3-0 was nog een paar keer dichter dan de 2-1.

Mbaye Leye en co doen een goede zaak in de degradatiestrijd en springen met deze overwinning naar de 16e plek in de stand.

KV Mechelen ziet hoe de gevarenzone weer wat dichterbij sluipt.

Defour: "Niet goed genoeg op alle vlakken"

Sandy Walsh (KV Mechelen): "Dit komt wel hard aan. Dit was een belangrijke match voor ons en we wouden de maand ook goed starten. We hebben te weinig gebracht en dat moeten we intern bespreken. Ik blijf erin geloven en we moeten gewoon voort."

Sammy Bossut (Zulte Waregem): "We hebben hier lang op gewacht. We wisten dat dit een belangrijke match ging worden en nu is Mechelen ook betrokken in de degradatiestrijd. Volgens mij misten we soms dat tikkeltje ervaring en dat hebben we nu natuurlijk met Vormer en Brüls. Ook de verdediging was vandaag goed op post en ik ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen."

Steven Defour (trainer KV Mechelen): "We waren vandaag gewoon niet goed genoeg op alle vlakken. Na die 1-0 hebben we genoeg tijd om het recht te trekken, maar komt er paniek in de ploeg. Die penaltyfout is gewoon slim gedaan van Vormer, Lavalée had daar wel wat slimmer mogen zijn. Of we in de degradatiestrijd zitten? We moeten zeker oppassen. Ik zie de concurrentie versterken en wij trappelen ter plaatse."

Mbaye Leye (trainer Zulte Waregem): "Dit is een belangrijke overwinning. Ik ben zeer tevreden want we hebben altijd de controle gehad. Dit niveau moeten we aanhouden. Vormer en Brüls zijn bewezen spelers in deze competitie en hebben geen tijd nodig om zich aan te passen. Ook de rest van het team presteerde vandaag zeer goed."

90+6'

EINDE:2-0

Einde van de wedstrijd. Zulte Waregem weet weer wat winnen is en klopt KV Mechelen met 2-0. Leye en co stijgen daarmee naar een voorlopige 16e plaats in het klassement.

90+5'

Ook Mechelen krijgt nog een grote kans. Een corner belandt bij Verstraete, maar Bossut laat zich vandaag niet passeren.

90+4'
90+4'
90+2'

We zijn halfweg in de toegevoegde tijd. De ploegen moeten nog drie minuten voortspelen. Intussen scandeert het thuispubliek: "Wij zijn de boeren, wij zakken niet!".

90+1'

Geen 3-0

De 3-0 hangt nog in de lucht. Sissako krijgt een lage bal aangespeeld en haalt snoeihard uit. De bal spat uiteen op de lat.

90+1'

88'
88'
88'
85'

Zulte Waregem komt dicht bij het genadeschot

Zulte Waregem komt nog twee keer dicht bij de 3-0. Eerst mag Dismas heel ver komen in het strafschopgebied voor hij een halt wordt toegeroepen en nadien mist Gano oog in oog met Thoelen.

84'
84'

Zulte Waregem is weer aan het parkeren op de helft van Mechelen.

Simon Bossuyt op Sporza Radio 1
81'

We zijn begonnen aan de laatste tien minuten van de reguliere speeltijd. De Mechelse veer lijkt wel wat gebroken na die 2-0 van Gano. Valt er toch nog iets uit de lucht?