Ga naar de inhoud

België boven in Gent-Wevelgem bij de vrouwen: D'hoore klopt Kopecky

Gent-Wevelgem (vrouwen)
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 141 km
location 13:52: Ieper - 17:45: Wevelgem
trophy Jolien D`hoore
einde
startfinish
020406080100120141

  Jolien D'hoore is er als eerste Belgische vrouw in geslaagd Gent-Wevelgem te winnen. In de sprint nam ze revanche op Lotte Kopecky voor de verloren sprint op het BK.

  Nog voor Gent-Wevelgem bij de vrouwen van start ging, moesten we al een kruis maken over de naam van een van de favorieten. Kirsten Wild, tweevoudig winnares in Wevelgem, legde afgelopen vrijdag een positieve coronatest af en moest zo dus verstek geven.

   

  Door de onvoorspelbare wind en het hoge tempo kregen we een lastig openingsuur te zien. De sprintersploegen hielden alles onder controle en niemand slaagde erin een definitieve kloof te slaan. De eerste zes hellingen en drie onverharde stroken waren dan ook een slag in het water.

   

  Op vuurwerk was het wachten tot de tweede beklimming van de Kemmelberg, op 35 kilometer van de streep. De Italiaanse Longo Borghini trok stevig door en er vormde zich een favorietengroep met onder anderen landgenotes Lotto Kopecky en Jolien D'hoore. 

  Kat-en-muisspel tussen kopgroep en achtervolgers

  De voorsprong van de 11 leidsters bedroeg nooit meer dan 40 seconden, waardoor de achtervolgende groep steeds hoop bleef koesteren. Uiteindelijk slonk de bonus van de kopgroep met nog 3 kilometer te rijden tot 7 seconden, maar een hergroepering vond niet meer plaats.

   

  In de laatste kilometer sprintten Belgisch kampioene Lotte Kopecky en Jolien D'hoore zij aan zij voor de zege. De ervaren D'hoore bleef iets langer uit de wind dan haar jongere landgenote en mocht zo de handen duidelijk de lucht in steken. Dan toch nog een Belgische zege in Wevelgem vandaag.

  Spannende tweestrijd in Gent-Wevelgem: D'hoore klopt Kopecky in de sprint

  Rituitslag Gent-Wevelgem (vrouwen)
  naamresultaatploeg
  1
  Jolien D`hoore
  2
  Lotte Kopecky
  3
  Lisa Brennauer
  4
  Sarah Roy
  5
  Marta Cavalli
  6
  Lauren Stephens
  7
  Demi Vollering
  8
  Elizabeth Deignan
  9
  Amy Pieters
  10
  Elisa Longo Borghini

  D'hoore: "Heb nooit makkelijker de Kemmelberg opgereden"

  D'hoore: "Dit is alleen maar goed voor het Belgische vrouwenwielrennen"

  Kopecky: "Moest te vroeg reageren op die sprint van Pieters"

  Pieters: "Dit was eigenlijk perfect"

  Van Dijk: "We misten vandaag de kers op de taart"

  Fase per fase

  1. 17 uur 26 match afgelopen
  2. 17 uur 25. Kopecky tegen D'hoore! Wie wint? .
  3. Laatste km. Wie trekt er aan het langste eind in Wevelgem? . 17 uur 25.
  4. 17 uur 24. Longo Borghini reageert! Longo Borghini reageert op een aanval van Pieters en brengt de kopgroep zo opnieuw samen. De achtervolgsters lijken het op te geven. .
  5. 17 uur 23. Nog twee zenuwslopende kilometers en de leidsters lijken weer wat weg te rijden.  .
  6. 17 uur 21. Van Dijk valt aan! Hardrijdster Van Dijk gooit de knuppel in het hoenderhok, maar meteen zit er iemand op het wiel. .
  7. 17 uur 19. De kopgroep zal geen tijd krijgen om te speculeren tijdens de sprint, want de voorsprong slinkt. Wat een ontknoping! .
  8. 17 uur 17. De voorsprong van de leidsters blijft tussen de 20 en 25 seconden schommelen. Ondertussen zien de achtervolgsters de kopgroep nog steeds rijden. .
  9. Tijdsverschil. Met nog 10 kilometer te rijden, heeft de kopgroep nog maar een bonus van 20 seconden. Het lijkt zeker niet ondenkbaar dat alles opnieuw samenkomt.  . 17 uur 11.
  10. 17 uur 09. Voorsprong zakt. De voorsprong van de kopgroep zakt weer naar 30 seconden. Deze Gent-Wevelgem is allesbehalve beslist, want ook de achtervolgende groep blijven vol rijden. .
  11. 17 uur 02. De voorsprong van de leidsters loopt op tot 40 seconden. Als ze voorin goed blijven ronddraaien, lijken de achtervolgsters te laat te komen. .
  12. 17 uur 01. Nog 20 kilometer. Met nog 20 kilometer te rijden, heeft de kopgroep een voorsprong van 35 seconden op de achtervolgers. Sprinten de 11 leidsters straks voor de zege in Wevelgem? .
  13. 16 uur 51. Longo Borghini heeft nog steeds twee ploeggenotes bij zich: Van Dijk en Deignan. Voor de Italiaanse renster van Trek-Segafredo verloopt alles momenteel naar wens. .
  14. 16 uur 43. Kopecky sluit opnieuw aan voorin. Nu moeten de koplopers elkaar vinden op de grote baan richting Ieper. De sterkste rensters zitten allemaal bij elkaar. .
  15. 16 uur 40. Aanval Longo Borghini! De Italiaanse Borghini trekt stevig door, waardoor het alle hens aan dek is voorin. Kopecky moet door een val van Lippert momenteel een gaatje dichten. .
  16. 16 uur 39. Het breekt langs alle kanten in de kopgroep. Kopecky en D'hoore gaan vlot mee en ogen nog fris. Mogen we hopen op een Belgische zege? .