Snelle en sluwe Marianne Vos voegt Gent-Wevelgem toe aan haar erelijst

  Gent-Wevelgem (vrouwen)
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 142 km
  location 14:25: Ieper - 18:35: Wevelgem
  trophy Marianne Vos
  einde
  startfinish
  020406080100120142

   Op haar 33e heeft de vos haar streken nog niet verleerd. Marianne Vos heeft in een sprint Gent-Wevelgem aan haar al rijkgevulde erelijst toegevoegd. Lotte Kopecky was een mooie nummer 2. Jumbo-Visma slaat met Vos een dubbelslag, want een paar uur eerder had Wout van Aert - ook al in de sprint - winst geboekt bij de mannen.

   Bekijk de slotkilometer:

   Koers begint pas na 2e keer Kemmel

   De 10e editie van Gent-Wevelgem voor vrouwen beleefde een openingsfase waarin bijzonder weinig gebeurde. De wind blies enorm hard en iedereen was op zijn hoede voor wat nog komen moest. Een vlucht van de dag kwam er nooit.

   Het peloton brak enkele keren in verschillende stukken bij de passages in De Moeren, maar voor een echte afscheiding zorgde dat niet. Het was wachten op de 2e beklimming van de Kemmelberg vooraleer de koers echt openbarstte.

    

   Elisa Longo Borghini schakelde 2 tanden groter en gaf er op de kasseien van de Kemmel "een ferme lap" op. Een elitegroepje met onder meer nog Lotte Kopecky en Marianne Vos vormde zich in de afdaling. 

   Achteraan stond de deur open en Jolien D'hoore zakte er onverwacht helemaal door. De viervoudige Belgische kampioene kende een off-day en moest al heel snel passen.

   VIDEO: Longo Borghini valt stevig aan op de Kemmelberg, D'hoore zakt helemaal weg

   Longo Borghini probeert, maar Vos triomfeert

   Vooraan was de samenwerking al snel zoek en een grote groep van een 25-tal rensters kon de aansluiting maken met Kopecky en co.


   Maar een bocht naar rechts zorgde ervoor dat de kopgroep opnieuw in 1.000 stukjes brak. De wind duwde hard in de zij en de vrouwen van Trek-Segafredo zetten het op de kant, waardoor een zevental rensters kon wegrijden.

    

   Longo Borghini had in de kopgroep nog 2 ploeggenotes bij zich en de Italiaanse kampioene rook haar kans. Ze ging er alleen vandoor, enkel haar landgenote Soraya Paladin kon volgen. In het achtervolgende groepje kon het duo rekenen op uitstekend afstoppingswerk en in een mum van een tijd hadden ze een voorsprong van een halve minuut.

    
   In de achtergrond kwam het opnieuw allemaal samen: de jacht op de 2 koploopsters was geopend. Uiteindelijk strandde het Italiaanse onderonsje pas in de slotkilometer.


   Op meer dan 300 meter van de streep kwam Marianne Vos als een duivel uit een doosje uit het peloton (of wat daar van over was) en sprintte ze oppermachtig naar de zege.


   Lotte Kopecky zat uitstekend in haar wiel, maar verder dan haar achterwiel kwam ze niet. De Belgische kampioene werd knap 2e. Lisa Brennauer mocht ook nog plaatsnemen op het podium.


   Voor Marianne Vos is dit haar eerste overwinning van het seizoen, na enkele mooie ereplaatsen in de Trofeo Alfredo Binda en de Strade Bianchi.

   Marianne Vos: "Dit geeft veel vertrouwen voor de komende koersen"

   "Zeker in een koers als Wevelgem kan er vanalles gebeuren en moet je wat geluk hebben", zei winnares Marianne Vos. 

    

   "De ploeg heeft me fantastisch in stelling gebracht. In de sprint ging ik sterk aan, maar merkte ik plots: oei, het is nog wel een eindje. Met de wind in de rug is het toch gelukt.”

    

   "Ik voel me goed na een goeie voorbereiding op het seizoen. Het is heel mooi om Wevelgem mee te nemen, maar de Ronde van Vlaanderen volgende week wordt een ander verhaal. Dan moet je het weer doen en moet het opnieuw meezitten. Maar dit geeft wel vertrouwen natuurlijk.”

   Jolien D'hoore: "Ik had een offday en ik heb er geen verklaring voor"

   Jolien D'hoore beleefde geen fijne dag. "Ik had een offday en ik heb er geen verklaring voor. Ik voelde het al meteen op de klimmetjes. Er zat geen kracht in mijn benen", zegt D'hoore.

   "Of ik me zorgen maak? Het is jammer, maar ik weet dat mijn conditie goed is. We moeten eens kijken waar het aan ligt. Zonde, meer kan ik er niet over zeggen."

   Lotte Kopecky: "Ben op mijn waarde geklopt"

   Lotte Kopecky zat wel waar ze moest zitten, maar moest in de finale haar meerdere erkennen in Marianne Vos. De Belgische kampioene legde beslag op de 2e plaats.

    

   "Ik had een goed gevoel vandaag en zat redelijk op mijn gemak. Maar in de sprint had ik geen antwoord op de versnelling van Marianne. Ik geraakte er niet meer over en ben op mijn waarde geklopt, ook al ben ik wel teleurgesteld over mijn 2e plaats", zegt Kopecky.

   Rituitslag Gent-Wevelgem (vrouwen)Rituitslag Gent-Wevelgem (vrouwen)

   Fase per fase

   1. 18 uur 29. Vos gaat van heel ver aan en maakt het oppermachtig af.

    Vos gaat van heel ver aan en maakt het oppermachtig af

   2. 18 uur 28 match afgelopen
   3. Daar is de vod! In de laatste kilometer worden de koploopsters gegrepen. We gaan sprinten! . 18 uur 27.
   4. 18 uur 27. Het moet nu stilaan gaan gebeuren voor de achtervolgers. Ruben Van Gucht.
   5. Nu nog 3 kilometer. Door de parcoursverandering stond de kilometerteller niet helemaal op punt. Nu zijn het nog 3 kilometer. Dat is toch nog een pak verder voor het duo voorop en lijkt onmogelijk. . 18 uur 26.
   6. 18 uur 22. De voorsprong is nog minder dan 100 meter, maar het val nu stil in het peloton. Zou het dan toch lukken? .
   7. 18 uur 22. Nog 3 kilometer! Het zal heel nipt worden voor Longo Borghini en Paladin, nog 10 seconden is het verschil. Bij Soraya Paladin lijkt het beste er vanaf. .
   8. 18 uur 19. Het wordt nipt, maar voor mij kantelt het naar de achtervolgers. Ruben Van Gucht.
   9. 16 seconden. Seconde per seconden wordt er geknaagd aan de voorsprong van het Italiaans duo voorop. Gaan we dan toch nog sprinten? . 18 uur 18.
   10. 18 uur 16. In het 'peloton' (of wat daar van over is) is het nu Canyon Sram die de castagnes uit het vuur moeten halen. Ook SD Worx sleurt nu mee op kop. In een mum van tijd slinkt de voorsprong naar 20 seconden.  .
   11. Tijdsverschil. De voorsprong van de 2 koploopsters schommelt al een tijdje rond de halve minuut. In de achtervolgende groep wordt er uitstekend afgestopt door Lizzy Deignan. Kan het duo dit avontuur volhouden? . 18 uur 12.
   12. 18 uur 05. In de achtergrond komt alles opnieuw samen. In de achtergrond komt het nu weer allemaal samen. Voorop hebben we het duo Longo Borghini-Paladin en daarachter zit een groep van een 25-tal rensters. .
   13. 18 uur 05. Het pionnetje van van Liv Racing is de Italiaanse Soraya Paladin. Het duo heeft nu toch al een stevige voorsprong van zo'n 20 seconden op de eerste achtervolgers. De groep Kopecky-Vos volgt op een halve minuut. .
   14. 18 uur 03. Kopecky en Vos laten zich verrassen door waaiervorming, Longo Borghini en Paladin rijden weg.

    Kopecky en Vos laten zich verrassen door waaiervorming, Longo Borghini en Paladin rijden weg

   15. 18 uur 02. Longo Borghini valt opnieuw aan! De Italiaanse kampioene springt weg uit de kopgroep, maar ze krijgt meteen een pionnetje van Liv Racing op haar wiel. In de achtervolgende groep zitten er 2 afstoppers voor Longo Borghini. .
   16. 17 uur 59. Het breekt opnieuw! Waaiers! Het scheurt weer aan alle kanten. De dames van Trek geven er een serieuze lap op en Kopecky en Vos laten zich verrassen. Een tiental renners slaan meteen een serieus gat. .
   17. Tijdsverschil. Anna Henderson trapt snel een mooie bonus van 30 seconden bij elkaar. Marianne Vos zit nu in een zetel en kan van wiel tot wiel laveren . 17 uur 53.
   18. 17 uur 49. Henderson gaat er alleen vandoor.

    Henderson gaat er alleen vandoor

   19. 17 uur 48. Aanval Henderson. We hebben nu een pakketje van een 30-tal rensters en het is een pionnetje van Jumbo-Visma, de Britse Anna Henderson, die er alleen vandoor gaat.  .

   Bekijk de slotkilometer: