Ga naar de inhoud
Onder meer Vos en Kopecky geraken niet voorbij de wereldkampioene.
kalender UCI World Tour vrouwen  
    2021 2022  
3 maart Strade Bianche (Ita) Van den Broek-Blaak Kopecky  
12 maart Ronde van Drenthe (Ned) Wiebes Wiebes  
20 maart Trofeo Alfredo Binda (Ita) Longo Borghini Balsamo  
24 maart Brugge-De Panne Brown Balsamo  
27 maart Gent-Wevelgem Vos Balsamo  
3 april Ronde van Vlaanderen Van Vleuten Kopecky  
10 april Amstel Gold Race (Ned) Vos Cavalli  
16 april Parijs-Roubaix (Fra) Deignan Longo Borghini  
20 april Waalse Pijl Van der Breggen Cavalli  
24 april Luik-Bastenaken-Luik Vollering Van Vleuten  
13-15 mei Ronde van het Baskenland (Spa) afgelast Vollering  
19-22 mei Ronde van Burgos (Spa) Van der Breggen Labous  
27-29 mei RideLondon Classique (GBr) afgelast Wiebes  
6-11 juni Women's Tour (Fra) Vollering Longo Borghini  
1-10 juli Giro d'Italia Donne (Ita) Van der Breggen Van Vleuten  
24-31 juli Tour de France Femmes (Fra) - Van Vleuten  
6 augustus Postnord TTT (Zwe) afgelast Trek-Segafredo  
7 augustus Postnord wegrit (Zwe) afgelast Cordon-Ragot  
9-14 augustus Ronde van Scandinavië (Noo) Van Vleuten Uttrup Ludwig  
27 augustus GP de Plouay (Fra) Longo Borghini Garcia  
30 augustus-4 september Simac Ladies Tour (Ned) Van den Broek-Blaak Wiebes  
8-11 september Challenge by La Vuelta (Spa) Van Vleuten Van Vleuten  
7-9 oktober Ronde van Romandië - Moolman-Pasio  

Wereldkampioene Elisa Balsamo zet reeksje verder in Gent-Wevelgem voor vrouwen

 zo 27 maart 2022 18:02
Gent-Wevelgem (vrouwen)
Wegwedstrijd
159 km
13:50 Ieper - 18:15 Wevelgem
Elisa Balsamo
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 120
 8. 140
 9. 159

  Het is een traditie geworden bij de vrouwen in Gent-Wevelgem
   en de traditie is gerespecteerd: op het einde wordt gesprint. Wereldkampioene Elisa Balsamo sprintte sneller dan Marianne Vos, de winnares van vorig jaar. Lotte Kopecky werd vierde.

  Gent-Wevelgem in een notendop:

  • Winnaar van de dag: De vloek van de regenboogtrui gaat absoluut niet op voor Elisa Balsamo. De Italiaanse werd na de laatste passage over de Kemmelberg door haar team - Trek-Segafredo- richting Wevelgem gebracht en klaarde daar de klus.

  • Verliezers van de dag: Marianne Vos (2e) en Lotte Kopecky (4e) rekenden na de laatste passage over de Kemmel op hun sprint. Met dichte ereplaatsen bleek dat niet onverstandig, maar hadden ze met de razendsnelle Balsamo in het peloton geen andere keuze moeten maken?

  • Pechvogel van de dag: Lorena Wiebes behoorde net als Elisa Balsamo tot de grote favorieten om Gent-Wevelgem te winnen, maar kwam na de eerste passage over de Kemmelberg ten val en keerde nooit meer terug. 

  • Opvallend: Gent-Wevelgem is een wedstrijd met een selectief parcours, maar bij de vrouwen draait het de laatste jaren toch telkens uit op een sprint met een vrij grote groep. De laatste keer dat het anders verliep was in 2016 toen Chantal van den Broek-Blaak solo won in Wevelgem.

  Herbekijk de sprint tussen Balsamo, Vos en Kopecky:

  Kopecky zet concurrentie onder druk, Wiebes valt

  Na een reeks massasprints in Gent-Wevelgem besloot de organisatie om het parcours bij de vrouwen te hertekenen. Er kwam opnieuw een passage door de Moeren, de Plugstreets werden geschrapt.

   

  Toch kregen we een zeer traditioneel koersverloop te zien. De Moeren maakten geen brokken en Van Rooijen en Chatoentseva kozen het hazenpad, maar meer dan 3 minuten kreeg de vroege vlucht niet. Net voor het begin van de live-uitzending op goed 65 kilometer van de aankomst werden ze gegrepen. 

   

  In de heuvelzone toonde Lotte Kopecky meteen dat het goed zat. De Belgische kampioen ging er op de Baneneberg met onder meer Niewiadoma vandoor. Net na de Kemmelberg werd het groepje weer gegrepen.

   

  Naar Lorena Wiebes moest dan niet langer gezocht worden. De sprintster van Team DSM kwam ten val in de afzink van de Kemmel en kneep even later de remmen dicht.

  Trek-Segafredo houdt aanvallers binnen schot

  Met de 2e passage van de Kemmelberg in het vooruitzicht - dit keer over de steilste kant - bleef het rusting in het peloton. Een demarrage van Van den Broek-Blaak werd al bij al snel geneutraliseerd.

   

  Op de Kemmelberg toonde Grace Brown (FDJ) dat ze nog over de beste benen beschikte. De Australische klauterde het snelst naar boven, maar een kloof slaan zat er niet in. Een peloton van een 40-tal rensters kwam snel samen.

   

  Niewiadoma, Labecki, Neylan,... probeerden het nog, maar hun pogingen draagden nooit ver genoeg. Trek-Segafredo -met grote dank aan Europese kampioene Van Dijk- hield alles binnen schot. Er zou gesprint worden en daarin stond geen maat op Elisa Balsamo. De wereldkampioene ging op en over Kopecky en hield Vos vlotjes af.

   

  Een derde zege op een rij voor de wereldkampioene in de World Tour. Ze kan nu vol vertrouwen afzakken naar de volgende topklassieker: de Ronde van Vlaanderen.

  Balsamo: "Hier winnen is een droom die uitkomt"

  "Het is een droom die uitkomt", reageerde de bijzonder gelukkige Elisa Balsamo in het flash-interview. "Het was een bijzonder zware wedstrijd en de laatste kilometer was ook zeer hectisch."

   

  "Mijn team deed alles echt perfect. Na de laatste passage over de Kemmel hadden we besloten om voor de sprint te gaan. Van Anrooij, Van Dijk, Longo Borghini,... ze waren echt zo enorm sterk."

   

  "Gent-Wevelgem is mijn favoriete race. Ik voel me hier echt heel goed. Of ik nu ook de grote favoriet ben voor de Ronde van Vlaanderen? Geen idee, ik ga eerst even uitrusten. We zullen dan wel weer zien." 

  Kopecky: "Kwam snelheid te kort in de sprint"

  Voor Lotte Kopecky werd de sprint voorbereid door haar team, maar Kopecky kwam snel met haar neus in de wind. 

   

  "Met de tegenwind die er stond, mag je niet te snel in de wind komen te zitten. Het plan was om meer van achteruit te komen. Niet om echt een lead-out te krijgen."

   

  "Ik zocht het wiel van (winnares) Balsamo, maar ik zag ze eerst niet. Mijn aanzet was wel goed, maar daarna kwam ik snelheid te kort in de sprint."

   

  "Waar het fout liep toen we met een groepje wegreden op zongeveer 50 kilometer van de finish? Als ik in de kopgroep zit, wordt er vaak niet samengewerkt. Omdat ik snel ben, denk ik."

   

  "Nu zet ik alles op de Ronde, ik rijd Dwars door Vlaanderen niet. Dinsdag heb ik nog een training op de piste, donderdag verken ik de Ronde en dan zondag is het zover."

  Reacties na Gent-Wevelgem:

  Rituitslag Gent-Wevelgem (vrouwen)

  naamresultaatploeg
  1
  Elisa Balsamo
  159 km in 3u39'15"
  2
  Marianne Vos
  z.t.
  3
  Maria Giulia Confalonieri
  4
  Lotte Kopecky
  5
  Emma Norsgaard
  6
  Marta Bastianelli
  7
  Susanne Andersen
  8
  Tamara Dronova
  9
  Silvia Persico
  10
  Clara Copponi

  Fase per fase

  18:02

  Balsamo wint!

  Wereldkampioene Elisa Balsamo schiet opnieuw raak! Na de Trofeo Alfredo Binda, Brugge-De Panne wint de Italiaanse nu ook Gent-Wevelgem. Ze gaat Lotte Kopecky in de laatste meters voorbij en houdt dan ook Marianne Vos nog af. 

  18:02
  18:01

  Reusser trekt de sprint aan voor Kopecky. Kan de Belgische kampioene het afmaken?

  18:00

  Het is wringen. Balsamo laat het wiel van Kopecky niet meer gaan.

  18:00

  De vod

  We gaan sprinten! Vos, Balsamo of toch Kopecky? Zoek niet meer naar Wiebes.

  17:59

  Neen, het zag er even goed uit voor Brown maar met de steun van Jumbo-Visma komt alles weer samen. 

  17:59

  Als er iemand het kan dan is het wel Grace Brown.

  Ine Beyen op Sporza
  17:58

  Brown met haar laatste krachten

  De beste renster op de Kemmelberg heeft nog een laatste cartouche klaar en slaat een aardige bres. Kan de Australische van FDJ de sprintster verrassen? Er wordt opnieuw naar Van Dijk gekeken. 

  17:55

  De finish komt akelig dichtbij en dat met een peloton van een 30-tal rensters. Shirin van Anrooij (Trek-Segafredo) zit achterin het peloton, maar heeft er een ijzersterke wedstrijd opzitten. De Nederlandse is pas 20.

  17:52

  Nog 7 km

  De demarrages zijn niet van lange duur. Lonneke Uneken - nog een ploeggenote van Kopecky- probeert het, maar de kloofjes worden nooit groter dan een 100-tal meter. 

  17:50

  Opvallend! Ellen van Dijk mag niet meerijden met de koplopers en moet het groepje met Balsamo terug naar de kop van de wedstrijd brengen. Ze slaagt daar ook probleemloos in. 

  17:49

  Valerie Demey

  Krijgen we dan toch een breuk? We herkennen in elk geval Ellen van Dijk en Valerie Demey (Liv Racing). Het blijft allemaal wel overbrugbaar. 

  17:45

  We fietsen Wervik binnen. Nog 12 kilometer, alles nog steeds samen. Het regent wel aanvalspogingen, maar er zit steeds te weinig op om definitieve gaten te slaan. 

  17:40

  En een nieuwe fase. Het vat bij Van den Broek-Blaak lijkt leeg en haar Italiaanse ploeggenote Cecchini neemt over. Kopvrouw Kopecky van SD Worx ziet het uiteraard graag gebeuren. 

  17:40

  Demarrage Labecki

  Coryn Labecki -vroeger Rivera- zet even door! De ploeggenote van Marianne Vos krijgt Marta Lach (Ceratizit-WNT) en nog maar eens Van den Broek-Blaak mee. Het is allemaal tevergeefs. 

  17:38

  Topfavorieten Kopecky, Vos en Balsamo houden zich helemaal afzijdig. Ze gaan geen energie verspillen in deze fase van de wedstrijd. 

  17:37

  We krijgen nog eens vuurwerk voorin. Niewiadoma en opnieuw Van den Broek-Blaak proberen een kloofje te slaan, maar met zo een groot peloton lijkt dat een onbegonnen zaak. 

  17:36

  3 op rij voor Balsamo?

  In de World Tour bij de vrouwen gingen de voorbije wedstrijden naar Elisa Balsamo. De wereldkampioene won de Trofeo Alfredo Binda en afgelopen donderdag Brugge-De Panne. 

  Gent - Wevelgem
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  24/03