Lorena Wiebes wint opnieuw Ronde van Drenthe na ijzersterke sprint

  Ronde van Drenthe
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 156 km
  location 12u15: Assen - 16u25: Hoogeveen
  trophy Lorena Wiebes
  einde
  startfinish
  020406080100120140156

   Lorena Wiebes (Team DSM) heeft voor de 2e keer op rij de Ronde van Drenthe op haar naam geschreven. Vorig jaar sloot ze er haar WorldTour-seizoen af met een zege en enkele maanden later sprint ze er weer naar de overwinning. Lotte Kopecky moest vrede nemen met de 3e plek.

   Lorena Wiebes volgt zichzelf op

   Vandaag stonden 108 vrouwen aan de start in Assen voor een koers van 156 kilometer. Met weinig wind, 14°C en een zonnetje waren de weergoden de rensters goed gezind.

    

   De eerste drie passages over de Col du VAM leverden geen noemenswaardige afscheidingen op. De favorieten hielden elkaar in bedwang en ontsnappen was haast onmogelijk.

    

   In de laatste 30 km kwamen enkele rensters ten val nadat het peloton de verkeerde afslag nam op een rotonde. Op 20 km van het einde reden Lotte Kopecky en Lorena Wiebes lek. Maar beide rensters konden zonder al te veel problemen terugkeren. 

    

   Na de laatste doorkomst op de Col du VAM kozen Sarah Roy, Nina Buysman,
   Anouska Koster en Christine Majerus het ruime sop. De vier koploopsters werden op minder dan een kilometer van de aankomst gegrepen. 

    

   In de sprint stond vervolgens geen maat op Lorena Wiebes. Ze zette van ver aan, maar Elisa Balsamo kon haar niet meer aftroeven. De renster van Team DSM wint voor het twee jaar op rij de Ronde van Drenthe. 

    

   Lorena Wiebes won voor wereldkampioene Elisa Balsamo, onze landgenote Lotte Kopecky werd derde.

   Wiebes: "Ik moest het wel afmaken"

   "Ik moest het afmaken in de sprint, want mijn team heeft zo sterk op kop gereden voor mij", zegt winnares Lorena Wiebes. 

    

   "Ik ben vroeg beginnen sprinten. Maar ik wou sneller aangaan dan Elisa Balsamo, zodat ik de ruimte had op links."

   Kopecky: "Wiebes is momenteel de snelste"

   "Op dit moment is Wiebes de snelste van het hele peloton. Zelf zat ik eigenlijk niet in de juiste positie bij het aangaan van de sprint en daar heb ik hem eigenlijk al verloren", aldus de winnares van de Strade Bianche.

   Rituitslag Ronde van DrentheRituitslag Ronde van Drenthe

   Fase per fase

   1. 16 uur 31. Wiebes wint! Wereldkampioene Balsamo wordt 2e en onze landgenote Lotte Kopecky 3e!  .
   2. 16 uur 30. Kopgroep gegrepen. We stevenen af op een sprint.  .
   3. Laatste km. Daar is de vod! . 16 uur 29.
   4. 16 uur 28. Buijsman, Koster, Majerus en Roy hebben 11'' voorsprong op het achtervolgende peloton. Het wordt een nagelbijter: kan de kopgroep vooruit blijven of wordt het toch een massasprint in Hoogeveen?  .
   5. 17". De kopgroep krijgt niet meer dan 20" seconden voorsprong van het peloton. . 16 uur 26.
   6. 16 uur 20. Aanval van Sarah Roy, Nina Buysman, Anouska Koster en Christine Majerus. .
   7. 16 uur 14. 22 leiders. De eenheid bij de 10 leiders is ver zoek na de afdaling. Een groep van 12 dicht het gat. Zo krijgen we een sterke groep van 22 vrouwen aan kop van de wedstrijd. .
   8. 16 uur 12. 10 rensters slaan een kloofje. Rijden we met deze groep naar de finish? .
   9. 16 uur 07. Nog 15 kilometer. De 5 koploopsters zijn teruggepakt. Zo'n 45 rensters maken zich op voor de vierde en laatste passage over de VAM-berg.  .
   10. Lekke band. Pech voor Lotte Kopecky!  . 16 uur 04.
   11. 16 uur . De rensters van Trek - Segafredo en Canyon // Sram Racing hebben na het akkefietje op de rotonde de achtervolging ingezet. In de kopgroep beginnen ze naar elkaar te kijken. Ze voelen natuurlijk de hete adem van het peloton in hun nek.  .
   12. 15 uur 55. Valpartij in het peloton dat de verkeerde afslag neemt op een rotonde.

    Valpartij in het peloton dat de verkeerde afslag neemt op een rotonde

   13. 35". Doordat het peloton de verkeerde afslag neemt op een rotonde, heeft de kopgroep plots een voorsprong van 35".  . 15 uur 54.
   14. 15 uur 52. We naderen voor de eerste keer de finish in Hoogeveen. Maar dan is het nog 28,6 km te gaan, inclusief een 4e passage over de VAM-berg .
   15. 15 uur 49. Groep van 5. Demarrage van Jip van den Bos (Jumbo - Visma Women) en Mischa Bredewold (Parkhotel Valkenburg). Marlen Reusser (Team SD Worx), Alison Jackson (Liv Racing Xstra) en Pfeiffer Georgi (Team DSM) overbruggen het gat. Zal deze groep van 5 het verder schoppen dan de groep van 4 voordien? .
   16. 15 uur 40. Samensmelting. FDJ - Nouvelle Aquita dicht het gat met de 4 koploopsters.  .
   17. 15 uur 37. Aanval Ellen van Dijk. Ellen van Dijk (Trek - Segafredo) gaat in de aanval. Ze krijgt meteen het gezelschap van Elena Cecchini (Team SD Worx), Romy Kasper (Jumbo - Visma Women) en Floortje Mackaij (Team DSM). Dat is een sterke groep van 4! .
   18. 15 uur 35. De VAM-berg heeft voor averij gezorgd. Ruben Van Gucht.
   19. 15 uur 34. Nadat Marlen Reusser (Team SD Worx) het tempo verhoogde, viel haar Zwitserse landgenote Elise Chabbey (Canyon - SRAM Racing) aan. Bij het verlaten van het VAM-gebied hebben we ongeveer 25 leiders!  .