Van Anrooij ploetert onbedreigd naar winst in drassig Gullegem

Losse crossen vrouwen
veldrijden Veldrijden
location Gullegem
trophy Shirin Van Anrooij
einde
startfinish
012345

Na een dagje rust in de drukke eindejaarsperiode heeft Europees beloftekampioene Shirin van Anrooij de losse cross in Gullegem naar haar hand gezet. De Nederlandse kreeg op het podium het gezelschap van  Maghalie Rochette (2e) en Zoe Bäckstedt (3e).

Bekijk het verslag:

Van Anrooij is snel zegezeker

Heel wat toppers lieten de losse cross in Gullegem links liggen door de opeenvolging van klassementscrossen, zo kregen andere namen de kans om op de voorgrond te treden.

Op een zwaar, drassig parcours gingen de rensters van start in de gietende regen. Rochette was het beste weg, maar Van Anrooij nam al in de eerste ronde snel over.

Het veld werd snel uiteengeslagen, het werd een strijd van vrouw tegen vrouw in zware omstandigheden. De cross duurde langer dan gebruikelijk, bijna 55 minuten, omdat we 5 ronden kregen.

De 19-jarige Van Anrooij liep elke ronde verder weg. De strijd om de 2e en 4e plaats was wel nog interessant om volgen. De 17-jarige Bäckstedt nam de 28-jarige Rochette in het vizier, ging erover, maar kreeg wat later de rekening gepresenteerd.

Lotte Kopecky zag haar achtervolgingswerk op Inge van der Heijden in de slotronde beloond. Toen haalde ze de Nederlandse bij en reed nog naar een mooie 4e plaats.

Van Anrooij gaat er al vandoor in de eerste ronde in Gullegem

En komt niet meer in de problemen in het slot

Reacties na de cross in Gullegem bij de vrouwen

Van Anrooij: "Liep van bij de start goed"

Shirin van Anrooij was dolgelukkig met haar 2e zege bij de elite dit seizoen na de Jingle Cross in de VS. De solo van de  19-jarige kwam nooit in de problemen: "Het liep van bij de start echt wel bijzonder goed."

"In de zandbak nam ik afstand van de rest van de bende. Dat was meteen het signaal om verder door te doen. Waar ik in Hulst, afgelopen zondag, nog de fouten opeenstapelde, kon ik nu echt wel uit de problemen blijven."

Enkele ronkende namen ontbraken. Zo haalden onder anderen Brand, Worst, Pieterse, Betsema, Vos en Alvarado om maar die te noemen hun neus op voor deze wedstrijd. "Ik pak wel mooi een zege in een zogeheten televisiecross. Die blijft op mijn palmares staan. Niet alle toppers zijn hier inderdaad, maar dat is hun zaak.

Rituitslag Cyclocross Gullegem
naamploegresultaat
1Shirin Van Anrooij54'48"
2Maghalie Rochetteop 1'12"
3Zoe Bäckstedt2'05"
4Lotte Kopecky3'50"
5Inge van der Heijden4'34"
6Marion Norbert Riberolle5'06"
7Karen Verhestraeten5'17"
8Jana Dobbelaere (Bel)6'05"
9Anna Kay6'35"
10Erica Zaveta (VS)7'11"

Fase per fase

 1. 14 uur 45. Van Anrooij soleert naar winst in Gullegem.

  Van Anrooij soleert naar winst in Gullegem

 2. 14 uur 43. Kopecky met de glimlach 4e. De Belgische wegrenster heeft een hele cross gestreden en zag zich daar in de slotronde voor beloond: ze gooide Inge van der Heijden van zich af. De Nederlandse rondt de top 5 af. .
 3. 14 uur 40. Van Anrooij van ronde 1 tot finish. Shirin van Anrooij boekt een mooie zege in een tv-cross bij de elite. De 19-jarige Nederlandse wint oververdiend, ze ging er al in de eerste ronde alleen vandoor en breidde haar voorsprong telkens verder uit. Maghalie Rochette is op bijna een minuut tweede, Zoe Bäckstedt is op afstand derde. .
 4. 14 uur 39. Kopecky lost Van der Heijden. De inspanningen van Lotte Kopecky lonen. Ze gooit de Nederlandse van zich af en snelt naar een mooie vierde plaats. .
 5. 14 uur 36. Ploeteren naar het einde. Ondertussen zijn we al ruim 50 minuten bezig. En we zijn er nog lang niet. Dit is een zware opdracht voor de vrouwen. Ze kijken reikhalzend uit naar de finish. Het "stoempen" wordt steeds meer "stoempen". .
 6. 14 uur 34. Rochette rekent af met Bäckstedt. De ervaring en kracht heeft de doorslag gegeven in deze lange lastige cross in het voordeel van de Canadese. Maar Bäckstedt mag blij zijn met de strijd die ze geleverd heefT. .
 7. 14 uur 33. Rochette los van Bäckstedt. De strijd om plaats 2 lijkt beslecht in het voordeel van de oudere Rochette. .
 8. 14 uur 30. Kopecky heeft Van der Heijden te pakken. Op dik 3,5 minuut van Van Anrooij wordt de strijd om 4 en 5 gevoerd. Kopecky heeft bij het passeren van de finish Van der Heijden te pakken. Van der Heijden was hier vorig jaar tweede achter Blanka Vas. .
 9. 14 uur 28. Slotronde voor Van Anrooij. We zijn 43 minuten aan het crossen en Van Anrooij begint aan haar laatste beproeving. De 19-jarige Nederlandse, Europees beloftekampioene, heeft 1'10" voorsprong op Rochette. Bäckstedt lijkt iets te overmoedig geweest, want ze moet de Canadese 5 seconden voor zich laten rijden. Ook de strijd om plaats 4 is nog spannend: Inge van der Heijden voelt Lotte Kopecky in haar rug. .
 10. 14 uur 27. De zwaarte van het parcours begint door te wegen. Kijk maar naar de lichaamshouding. Commentator Michel Wuyts.
 11. 14 uur 26. Bäckstedt moet Rochette opnieuw laten voor gaan.

  Bäckstedt moet Rochette opnieuw laten voor gaan

 12. 14 uur 23. Bäckstedt valt. De Brits-Zweedse schuift even onderuit, waardoor Rochette weer op en over haar gaat. Het was een zeldzaam foutje in deze zware cross. .
 13. 14 uur 22. Vier ronden was perfect geweest. Qua tijd was dat misschien al ietsje te veel. Cocommentator Paul Herygers.
 14. 14 uur 20. Bäckstedt laat Rochette achter voor de 2e plaats.

  Bäckstedt laat Rochette achter voor de 2e plaats

 15. 14 uur 13. Bäckstedt is Rochette voorbij. We zijn begonnen aan de voorlaatste ronde en wat in de lucht hing is gebeurd: de 17-jarige Bäckstedt heeft haasje-over gespeeld met de 28-jarige Rochette. Het podium lijkt zo vast te liggen: 1. Van Anrooij, 2. Bäckstedt, 3. Rochette. Op 2'20" passeert Inge van der Heijden aan de finish, Lotte Kopecky ligt daar nog 20 seconden achter. .
 16. 14 uur 12. 8e van Hulst rijdt op kop. Een heel pak toppers ontbreekt in Gullegem. Als we de top 10 van Hulst nemen van afgelopen zondag, dan zijn alleen de 8e en de 9e van de partij. De 8e in Hulst was Van Anrooij, de 9e Van der Heijden. .
 17. Van Anrooij lijkt op weg naar de winst. 14 uur 11.
 18. 14 uur 09. Van Anrooij probleemloos. Zonder ongelukken ligt de weg naar een tweede seizoenszege bij de elite open voor Van Anrooij.  Ze heeft drie kwart minuut op Rochette, die nog 5 seconden overheeft op Bäckstedt. Van der Heijden draait op 1,5 minuut over de finish, Kopecky volgt een beetje verderop. .
 19. 14 uur 03. Wuyts verbaasd over 5 ronden. De rondetijden zijn dik 10 minuten, na de 2e ronde wordt er beslist hoeveel ronden er komen. We krijgen er 5 en geen 4. Dat vindt commentator Michel Wuyts te veel: "Hoe is het mogelijk? In deze omstandigheden. Dan zijn ze meer dan 50 minuten onder weg."  .
 20. 14 uur 01. Rochette dikke lus achter. Het veld is helemaal uit elkaar geslagen. Het is overal vrouw tegen vrouw: Van Anrooij heeft een dikke lus voorsprong op Rochette, die wel Bäckstedt voelt naderen. Daarachter vullen Van der Heijden en Kopecky de plaatsen 4 en 5. .