Pidcock trekt goede lijn door in "stoemperscross", Wyseure verrassende 2e

  Losse crossen
  veldrijden Veldrijden
  location Gullegem
  trophy Tom Pidcock
  einde
  startfinish
  0123456

  In de modder van Gullegem is Tom Pidcock naar zijn tweede zege van 2022 gesneld, zijn derde van het seizoen. De 20 jaar jonge Joran Wyseure ploeterde naar een verrassende tweede plaats, zijn kopman Quinten Hermans duelleerde lang met Pidcock en vervolledigde het podium.

  Bekijk het verslag:

  Duel Hermans-Pidcock

  In de losse cross bleven heel wat grote namen afwezig. Geen Van Aert, Aerts of Iserbyt, noch de geblesseerde Van der Poel. Wél van de partij: Tom Pidcock. Het was dus de Brit, die zondag won in Hulst, tegen de rest.

  Net als bij de vrouwen haalde de favoriet het, al kreeg Pidcock wel heel wat meer weerwerk dan Shirin van Anrooij. 

  De kopstart was voor belofte Anton Ferdinande. De Spanjaard Felipe Orts pakte even de leiding over, Tom Pidcock nam zijn tijd om vanuit 10e positie op te rukken tot in het spoor van Ferdinande en Orts. Bij de wisselzone trok de Brit een eerste keer door.

  Enkel Quinten Hermans had een reactie in huis. In de zandbak van de tweede ronde kwam de Belg van Tormans bij de Brit van Ineos. Hermans nam meteen de kop en zette Pidcock onder druk.

  Waar het in Hulst vliegen was, was het in de drassige weiden van Gullegem ouderwets "stoempen". In de derde ronde had Hermans even een klein gaatje door een lekke band bij Pidcock, maar met een nieuwe fiets was die achterstand snel goedgemaakt.

  Een ronde verder overkwam Hermans dezelfde pech, Pidcock profiteerde wel optimaal en de vogel was gevlogen.

  Hermans probeerde wel nog, maar blies zich een klein beetje op. Achter hem was zijn teammaat, de 20-jarige Joran Wyseure, ondertussen nummer 3 Orts voorbij.

  De West-Vlaamse jongeman passeerde wat later ook zijn kopman met allure en reed vol ongeloof naar zijn eerste podiumplek bij de profs. Felipe Orts was op een halve minuut vierde, Tom Meeusen eindigde vijfde. Tim Merlier, die uitstekend gestart was maar wat terugviel, nam vrede met de zesde plaats.

  Renner uit andere rijstrook knalt door de doeken en werkt Vermeersch tegen de grond

  Pidcock glijdt met fiets weg in materiaalzone

  Pidcock houdt stand in de slotronde en wint in Gullegem

  Reacties na de cross in Gullegem bij de mannen

  Pidcock: "Hoe hard je ook rijdt, je komt niet vooruit"

  Tom Pidcock boekte een 2 op 2. "Het was heel zwaar met dit lastig parcours. Hoe hard je ook rijdt, je komt niet vooruit. Ik had niet meteen door dat ik lek gereden was, Quinten had een gaatje, maar dat kon ik dichtrijden. Ik kon een kloof slaan en controleerde de rest van de race."

  "Quinten deed het goed vandaag en maakte er een harde wedstrijd van. Ik rijd morgen nog in Herentals en daarna vertrek ik op stage. Ik moet gewoon nog 1 uur afzien."

  De gelukkigste renner vandaag was derdejaarsbelofte Joran Wyseure, die tweede eindigde: "Een eerste podium bij de profs had ik echt niet verwacht. Ik ben supercontent. Ik rijd deze cross wel graag, ik heb hier bij de jeugd al eens gewonnen."

  "Op het eind was het nog redelijk spannend met Orts, die dicht kwam. Het was vechten tot op de streep."

  Zijn start is zijn werkpunt, vertelde ploegleider Geert Wellens. "Dat klopt. Ook vandaag. Ik ben het gewend van iedere keer van ver terug te komen. Ik ben niet superexplosief. Maar daarom word ik op dit slopend parcours wel tweede. Ik heb nooit gepanikeerd en heb altijd mijn eigen tempo blijven rijden."

  Quinten Hermans kon leven met zijn derde plaats: "Dat is in principe niet slecht. Al was ik liever bij Pidcock gebleven. Ik reed lek toen hij aanging, daar verschoot ik mijn beste pijlen, maar ik voelde toch ook dat de kerstperiode in de benen zat. Ik deed gisteren ook nog een redelijk stevige training met het oog op het BK."

  Voor Wyseure, zijn teammaat bij Tormans, was hij blij: "Dat was een fijne verrassing. Hij is een jonge kerel die heel hard werkt, het is fijn dat hij beloond wordt. "

  "Hij is een talent, die mischien wat in de schaduw van Thibau Nys en Emiel Verstrynge aan het groeien is. Wat hij vandaag doet, is sterk. Hij was niet zo ver achter Tom."

  Rituitslag Cyclocross GullegemRituitslag Cyclocross Gullegem

    naamresultaat
  1Tom Pidcockin 58'29"
  2Joran Wyseureop 16"
  3Quinten Hermans20"
  4Felipe Orts Lloret30"
  5Tom Meeusen47"
  6Tim Merlier1'25"
  7Niels Vandeputte1"36"
  8Lander Loockx2'04"
  9Gianni Vermeersch2'40"
  10David van der Poel2'50"

  Fase per fase

  1. 16 uur 01. Pidcock houdt stand in de slotronde en wint in Gullegem.

   Pidcock houdt stand in de slotronde en wint in Gullegem

  2. 16 uur . Tom Meeusen maakt de top 5 vol, gevolgd door Merlier en Vandeputte.  .
  3. 15 uur 59. 3e seizoenszege voor Pidcock. Pidcock vinkt een 3e seizoenszege af (op 9 crossen). De Brit heeft een 15-tal seconden over op belofte Joran Wyseure en 18 op diens kopman Quinten Hermans. Felipe Orts finishte met zijn laatste krachten als vierde. .
  4. 15 uur 57. Hermans nadert weer op Wyseure. Hermans is een bijter, het is nu lopen geblazen, hij neemt Wyseure in het vizier. Achter de twee ploegmaats komt Orts plots opzetten.  .
  5. 15 uur 56. Wyseure passeert Hermans. Met de nodige allure en de handen beneden op de guidon passeert de belofte zijn kopman. "Dat getuigt van lef", looft Wuyts. .
  6. 15 uur 55. In de achtergrond. Tom Meeusen rijdt rond als vijfde, achter hem zien we het Alpecin-Fenix-duo Merlier-Vandeputte in elkaars buurt. .
  7. 15 uur 53. Pidcock zegezeker. Pidcock rijdt zonder ongelukken naar een 2 op 2. Hij won zondag ook de wereldbeker in Hulst. .
  8. 15 uur 52. Wyseure wisselt niet. En dat vindt Herygers een goeie zet. "Hij doet er alles aan om zo dicht mogelijk bij Hermans te komen." .
  9. 15 uur 50. Groot verzet Hermans. Hermans geeft nooit op. Hij moet Wyseure afhouden, maar sowieso is de kloof met Pidcock ook niet te groot. .
  10. 15 uur 49. Bel voor Pidcock. De laatste ronde! Pidcock passeert zonder een renner in de achtergrond een voorlaatste keer over de finishlijn. Hermans moet 18 seconden toegeven, Wyseure 23. Op een halve minuut is Orts vierde. .
  11. 15 uur 47. Wyseure nadert op Hermans. De 20-jarige belofte Joran Wyseure gaat in soepelere tred op zoek naar zijn kopman, Quinten Hermans. Dat gaat dan om de andere podiumplaatsen, de vogel vooraan lijkt gevlogen. .
  12. 15 uur 46. Hermans heeft alles op alles gezet om terug te keren en dan krijg je een tikje. Cocommentator Paul Herygers.
  13. 15 uur 45. Hermans moet Pidcock laten rijden.

   Hermans moet Pidcock laten rijden

  14. 8 seconden. Op 1,5 ronde van het einde is dat het verschil tussen koploper Pidcock en achtervolger Hermans. . 15 uur 44.
  15. 15 uur 42. Pidcock schakelt over naar profiel 33. Pidcock heeft van profiel gewisseld: van 30 naar 33. Het parcours is toch helemaal kapotgereden, legt zijn coach uit. Hij voelt zich hier comfortabeler mee. .
  16. 15 uur 40. Pidcock met 15 seconden 5e ronde in. We hebben 4 van de 6 ronden achter de rug. Pidcock profiteerde ten volle van de pech van Hermans en smeert hem bij de finishpassage 15 seconden aan. Joran Wyseure, de belofte-ploegmaat van Hermans, passeert als derde op 22 seconden, Orts heeft het lastig op plaats 4. .
  17. 15 uur 37. Hermans lek. Het was opvallend dat Hermans zo snel terrein verloor, de oorzaak is bekend: lek achteraan. Hij heeft al bijna 100 meter achterstand, wanneer hij van fiets wisselt. De post van Ineos bevestigt ondertussen dat de Brit eerder ook een lekke band achteraan had, dat verklaarde dus zijn hapering daarstraks. .
  18. 15 uur 37. Wat een verschil plots. Wat gaat Pidcock zoevend hard! Commentator Michel Wuyts.
  19. 15 uur 34. Pidcock pakt snedig over. De Brit heeft een kleiner verzet ingeschakeld en trappelt vinnig de pedalen rond. Hij glipt Hermans voorbij en neemt meteen een 10-tal meter. Hermans gaat er op een grotere molen achteraan.  .
  20. 15 uur 32. Ik zou liever hebben dat Quinten eens van de kop gaat en het initiatief aan Pidcock laat.Dan kan hij anticiperen op een snelle ronde van Pidcock. Geert Wellens, ploegleider Quinten Hermans.