Ga naar de inhoud

Laurens Sweeck ploetert solo door de modder naar triomf in Ardooie

De storm van de voorbije uren had het parcours erg zompig gemaakt en dus loodzwaar.

Laurens Sweeck heeft de Kermiscross in Ardooie naar zijn hand gezet. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal ging er al snel vandoor en hield die inspanning tot het einde vol. Door de storm lag de omloop er op sommige plaatsen heel zompig en dus loodzwaar bij. De Nederlanders David van der Poel en Mees Hendrikx mochten mee op het podium.

Sweeck liet de crossen in Amerika links liggen, een pak andere deelnemers waren 4 dagen geleden nog aan de slag in de VS. Al lieten de grote namen - genre Michael Vanthourenhout, Toon Aerts en Eli Iserbyt - Ardooie aan zich voorbijgaan. Van Wout van Aert en Mathieu van der Poel is sowieso nog geen sprake in het veld.

 

De voorbije dagen en uren had het fiks geregend, maar dat zorgde niet voor wateroverlast op het parcours. Dat lag er natuurlijk wel heel zompig bij, "maar dat is een ideale ondergrond voor een veldrit", vertelde organisator Jochen Demeyere vooraf.

 

Sweeck, die een tiendaagse stage in Mallorca achter de rug heeft, was gebrand op een eerste seizoenszege. De Spaanse zon had hem deugd gedaan. In Ardooie waren de omstandigheden helemaal anders, al scheen er een waterig zonnetje, maar de Belgische kampioen van 2020 sloeg snel zijn slag.


Ver achter Sweeck streden Daan Soete, Mees Hendrikx en David Van der Poel om de podiumplaatsen. Eerstgenoemde viel af, Van der Poel eindigde tweede op 45 seconden, Hendrikx derde op 50 seconden. Joris Nieuwenhuis was uiteindelijk nog  de derde Nederlander voor Soete.

Sweeck is de opvolger van Gianni Vermeersch, die de vorige editie van de Kermiscross in 2019 won. (lees voort onder de foto)

Sweeck: "Met de handrem oprijden kan niet op zo'n parcours"

Sweeck ging er in de tweede ronde vandoor: "Mijn tempo lag toen misschien iets hoger dan bij de rest. Ik heb me ook niet echt ingehouden. Dat is ook niet mogelijk op zo'n parcours. Met de handrem oprijden was zeker niet aan de orde, want dan sta je gewoon stil."

"Ik heb gewoon getracht mijn eigen ritme aan te houden. In de laatste twee ronden heb ik het misschien iets rustiger aan gedaan. Ik wou met een goed gevoel huiswaarts keren en dat doe ik zeker met een zege op zak."

"Deze wedstrijd was ideaal om er na 2 weekends zonder cross opnieuw in te komen. Ik rijd deze week zelfs 3 crossen op 4 dagen. Ik heb kunnen opbouwen naar wat nu komt. De gasten die in Amerika aan de slag waren, konden niet echt trainen en kregen af te rekenen met verplaatsingen en noem maar op."

"Bij mij ligt de focus niet alleen op Zonhoven zondag, ook in Ruddervoorde zaterdag wil ik meedoen om te winnen. Het zou heel mooi zijn om eens 3 op 3 te halen."

Het zou mooi zijn om eens 3 op 3 te halen.

Laurens Sweeck gaat ook in Ruddervoorde en Zonhoven voor winst

Top 5 Kermiscross Ardooie:

  1. Laurens Sweeck
  2. David van der Poel (Ned) op 45"
  3. Mees Hendrikx (Ned) - 50"
  4. Joris Nieuwenhuis (Ned) - 1'
  5. Daan Soete

    De meeste grote namen ontbraken. Zij richten zich na de drie wereldbekercrossen in de VS op het dubbele weekend dat eraan komt met Ruddervoorde (Superprestige) en Zonhoven (Wereldbeker).

Loodzware omstandigheden in de modder.