Ga naar de inhoud

Ondanks blessure ligt Lore Bruggeman op koers voor Parijs: "Virtueel geplaatst zijn, is geen garantie"

 wo 6 maart 2024 13:33
Lore Bruggeman in actie op de Olympische Spelen van Tokio.

Met een toernooi in Dubai komt deze week een einde aan de eerste olympische kwalificatiefase in het skateboarden. Lore Bruggeman ligt op koers voor Parijs 2024, maar niet alles loopt op wieltjes. In Dubai wil onze landgenote punten scoren ondanks een knieblessure.

Heel wat Belgische atleten zijn al zeker van hun olympische ticket. Lore Bruggeman is daar nog niet bij, omdat de kwalificatieperiode in het skateboarden pas eind juni afgesloten wordt. Deze week eindigt de eerste fase van het kwalificatietraject met een wedstrijd in Dubai.


Een ideale voorbereiding op de wedstrijd in Dubai had Lore Bruggeman niet. "Ik ben al heel blij dat ze meekan naar Dubai", zegt technisch directeur Kevin Bronckaers. "Sinds de kerstvakantie kampt ze met een knieblessure."


"Ze had schade aan het kapsel van haar knie en dat veroorzaakte heel veel pijn. We hebben het onder controle proberen te krijgen met oefeningen en behandeling, maar ze heeft dus allesbehalve pijnvrij op haar skateboard gestaan."

Op dit moment is Lore virtueel geplaatst, maar dat is zeker geen garantie. De laatste wedstrijden wegen zwaarder door.

Kevin Bronckaers

Bruggeman is al zeker dat ze mag deelnemen aan de tweede fase van het kwalificatietraject. Dubai is dus meer een opstap naar wat later nog moet komen met de Olympic Qualifier Series in Shanghai en Boedapest in mei en juni.


"Elke wedstrijd is belangrijk, maar Dubai is minder doorslaggevend dan de Olympic Qualifier Series", legt Bronckaers uit. "Op dit moment is Lore virtueel geplaatst (op de uitgekuiste lijst - landen mogen maximaal 3 skaters afvaardigen per discipline - staat ze in de top 20), maar dat is zeker geen garantie. Die laatste wedstrijden in de OQS gaan zwaar doorwegen in de kwalificatie."


Dat en haar knieblessure hebben gevolgen voor de aanpak van het toernooi. "We gaan proberen om verstandige run in elkaar te steken die niet te veel risico's inhoudt. Ze heeft minder training achter de rug en het doel is om haar huidige 4e resultaat te verbeteren. Dan verbetert ze haar ranking. Ik geloof dat ze daartoe in staat is."

"Ongelooflijke prestatie dat ze topsport kan combineren met haar studies"

Drie jaar geleden kon Bruggeman al eens proeven van de Olympische Spelen, toen skateboarden in Tokio voor het eerst op het olympische programma stond. En dat heeft vanalles in gang gezet, voor Bruggeman én voor skateboarden.


"Lore heeft een enorme evolutie gemaakt als atlete en als persoon", vertelt Bronckaers. "Ze is van pure skateboardster geëvolueerd naar een combinatie van topsporter en skateboardster."


En dat is ook nodig in het huidige skateboarden. "Je ziet dat er een heel jonge lichting bezig is aan een opmars en dat de oudere garde wat afhaakt. Lore zit daar net tussenin, ze zit net op een kantelpunt."


"Het is een ongelooflijke prestatie dat ze topsport weet te combineren met haar deeltijdse studies aan de UGent en sponsorverplichtingen. Het is niet evident om al deze facetten te combineren. Ik ben heel trots op hoe ze dat doet."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.