Marc Corstjens heeft vandaag afscheid genomen van zijn vriend en atleet Kelvin Kiptum, die het leven liet in een auto-ongeluk. De Belgische manager van de marathonloper is momenteel op weg naar Kenia om de familie van Kiptum bij te staan. "Ik weet professioneel wat er moet gebeuren, maar het is lastig om dit te regelen voor een vriend", vertelt Corstjens.
Marc Corstjens - de manager van de pas overleden Kelvin Kiptum - is momenteel op weg naar Kenia om de familie van zijn poulain bij te staan. "Er komt veel op hen af", vertelde Corstjens net voor zijn vertrek aan Belga.
"Ik ben in shock, en dat is nog zacht uitgedrukt", vertelt de atletenmanager. "De eerste berichten heb ik zoals iedereen in de pers gelezen. De vraag kwam al snel of ik kon bevestigen, maar dat kon ik niet. Een paar uur later kon ik dat helaas wel."
"Ik ga nu naar Kenia toe, waar de familie samenkomt, maar er ook allerlei onderzoeken volgen. En er zijn natuurlijk lokale gebruiken om rekening mee te houden bij het afscheid. Ik ga vooral om de familie te ontlasten. Het is allemaal zo abrupt."
Ik ga Kelvin onthouden als iemand zeer geconcentreerd en gedisciplineerd, zonder streken.
Corstjens trekt als professional naar Kenia, maar lijdt natuurlijk ook een persoonlijk verlies. "Kelvin was een vriend", zegt hij. "Het is heel moeilijk om nu die twee petjes tegelijk op te hebben."
"Professioneel begrijp ik heel goed wat er momenteel moet gebeuren, maar als je dat voor een eigen vriend moet regelen, is dat erg lastig. Voor zijn familie en zeker zijn kinderen is het natuurlijk nog erger."
Atleet en manager onderhielden een intensief contact. "Onze lijnen waren zeer kort", vertelt Corstjens. "We belden verschillende keren per week en vorige week zocht ik hem nog op. Hij lag lichtjes voor op schema voor Rotterdam, waar hij in april het wereldrecord wou verbeteren en eventueel zelfs onder de twee uur wilde lopen. Ik heb zijn trainingsboeken ingekeken en hij toonde fier alle afstanden."
"Ik ga Kelvin onthouden als iemand zeer geconcentreerd en gedisciplineerd, zonder streken. Hij had een strak dagritme waar hij weinig of niet van afweek. Als ik hem wilde bellen, zelfs al was het belangrijk, vroeg hij om twee uur te wachten omdat hij eerst moest trainen", vertelde Corstjens.
Bob Verbeeck: "Ik dacht dat het een nare droom was"
Ook Bob Verbeeck, de CEO van zijn managementbureau Golazo, reageerde in shock.
"Iets voor middernacht werd ik opgebeld met het nieuws. Ik dacht eerst dat het een nare droom was, maar plots werd die werkelijkheid. Ik had hem een paar dagen geleden nog aan de lijn en toen vertelde hij trots dat hij een 40 kilometerlange training op 3.000 meter had afgewerkt in 2 uur en 9 minuten. Hij vertelde ook dat alles goed ging met hem."
Kiptum was op het moment van het fatale ongeluk naar de Afrika Cup-finale gaan kijken.
"Hij leeft heel sober en heeft geen tv thuis. Daarom maakte hij de verplaatsing om naar het voetbal te kijken. Kiptum komt uit een arm gezin en leeft zelf ook zeer bescheiden. Tot een paar jaar geleden at hij gewoon nog wat er in de tuin groeide of rondliep. Voor andere dingen had hij de middelen niet."
"Zijn leven was het laatste anderhalve jaar natuurlijk drastisch veranderd. Het was een talent dat ik in 40 jaar atletiek nog niet meegemaakt had. We ontdekten hem op 20-jarige leeftijd toen hij zonder enige coaching plots de marathon van Eldoret won, daarna zijn we hem blijven opvolgen."
"En ja, in zijn derde wedstrijd loopt hij in slechte omstandigheden de beste tijd ooit. De barrière van de twee uur was een kwestie van tijd, maar het lot heeft er anders over beslist."