Ga naar de inhoud

Was situatie bij Bora onhoudbaar voor Uijtdebroeks? "Hij werd gepest, andere renners hadden anti-Cian-groepje"

 di 12 december 2023 11:59
Cian Uijtdebroeks.
Cian Uijtdebroeks in de outfit van BORA-hansgrohe.

Met zijn plotse transfer naar Visma - Lease a Bike volgend seizoen verraste Cian Uijtdebroeks de wielerwereld én zijn eigen ploeg. Maar was die zet wel zo verbluffend? "Ik heb bronnen die zeggen dat hij een buitenbeentje was en dat hij daarom gepest werd", vertelt wielrenner en journalist Thijs Zonneveld in de podcast In het Wiel.

1 december werd de magische datum van het vertrek bij BORA - hansgrohe.

 

Cian Uijtdebroeks nam een management onder de vleugels om zijn overstap - ondanks een contract voor nog een seizoen bij de Duitse wielerformatie - naar Visma - Lease a Bike versneld te bewerkstelligen.

 

Dat het rommelde tussen het Belgische talent en zijn ploeg, was geen geheim meer. Maar dat gerommel nam grotere proporties aan, melden bronnen bij het Nederlandse Algemeen Dagblad.

 

"Verschillende bronnen vertellen me dat Uijtdebroeks een buitenbeentje was in de ploeg", opent Thijs Zonneveld het verhaal. "Hij werd door andere renners en door de ploegleiding behandeld als een soort nerdje."

Tijdens de Vuelta was er bijvoorbeeld ook een anti-Cian-WhatsAppgroep, waarin de andere renners over hem roddelden.

Thijs Zonneveld

Daar heeft zijn "fanatieke kijk" op bepaalde zaken iets mee te maken.

 

"Hij was zijn voeding aan het afwegen - zoals ze dat bij Jumbo-Visma ook doen, hij vond zijn tijdritfiets niet aerodynamisch genoeg, hij vond zijn kleding niet goed genoeg en kocht zelf andere sokken", gaat de wielerjournalist het lijstje af.

 

Dat werd niet gefaciliteerd door de ploeg. Dus vond Bora-Hansgrohe de 20-jarige Belg wat té. 

 

"Daarom werd hij gepest. Tijdens de Vuelta was er bijvoorbeeld ook een anti-Cian-WhatsAppgroep, waarin de andere renners over hem roddelden."

 

"Het is echt kinderachtig", oordeelt Zonneveld. "Hij voelde zich dan ook totaal niet thuis in die ploeg. Het zal 'm maar overkomen, gewoon omdat hij niet de gewoontes van de anciens volgde."

 

Kinderachtig, maar vooral een extra motivatie voor Uijtdebroeks om nu al andere oorden op te zoeken.

Bora: "Pesterijen ontkennen we 100%"

Volgens Bernhard Eisel, sportief directeur van Bora-Hansgrohe die erbij was in de Vuelta, klopt het verhaal van de pesterijen niet.

 

"Dat kan ik 100% ontkennen", laat hij optekenen in een reactie bij Global Cycling Network. "Zowel van mijn kant als van die van de renners."

 

"We hebben alles voor hem gedaan, ook om hem te beschermen. Eerlijk gezegd ben ik het allemaal beu."

 

Het plotse vertrek van Uijtdebroeks en de speculatie in de media over het gerommel bij de Duitse formatie: de verwijten vliegen Eisel en co om de oren.

 

"Alles kostte drie keer meer moeite om te bewerkstelligen voor Cian dan voor Aleksandr Vlasov in de Ronde van Spanje", bijt hij van zich af. "We deden de inspanningen, maar als dat niet genoeg is, wordt het moeilijk."

Gerelateerd: