Ga naar de inhoud

"Wout, Remco en 2 luxeknechten óf 4 medaillekandidaten?", het olympische dilemma van de bondscoach

 ma 27 november 2023 17:47
Zorgen Evenepoel en Van Aert voor een medaille in Parijs?

Ook voor de wielrenners en wielrensters komt er een olympisch jaar aan. Met Wout van Aert, Remco Evenepoel en Lotte Kopecky heeft België drie vooruitgeschoven medaillekandidaten voor de Spelen. Op een persmoment gaf bondscoach Sven Vanthourenhout alvast een eerste inkijk in de Road to Paris. "Ik heb een longlist van 15 renners klaarstaan", klonk het.

Binnen exact acht maanden staat de tijdrit op het programma tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Wout van Aert en Remco Evenepoel lijken zekerheden in de vierkoppige selectie 

 

"Inderdaad, daar moeten we niet flauw over doen. We hebben ook al met hun omkadering gesproken", vertelde bondscoach Sven Vanthourenhout vandaag op een persmoment. "Beiden hebben aangegeven dat ze zich willen voorbereiden op de olympische tijdrit."

 

De bondscoach heeft dus met Evenepoel en Van Aert al twee namen op papier staan die zowel de weg- als de tijdrit voor hun rekening kunnen nemen. Volgens de regels moeten de tijdrijders ook uit de selectie voor de wegrit komen.

 

Dan blijven er nog twee plaatsen over. "De komende weken zijn er gesprekken gepland met ploegen en renners en dan gaan we de afweging maken of we met vier potentiële medaillekandidaten ofwel met Wout en Remco en twee luxeknechten naar Parijs zullen afzakken", aldus Vanthourenhout.   

 

"Ik heb een longlist gemaakt van 15 renners. Zij zijn op de hoogte gebracht. Die lijst zal stelselmatig ingekort worden."

90 renners voor een koers van 270 kilometer: het wordt sowieso een atypische wedstrijd.

Sven Vanthourenhout

Vlak voor de Tour (29 juni-21 juli) wil Vanthourenhout zijn definitieve selectie rond hebben. "Maar intern wil ik vroeger duidelijkheid, zodat de renners weten waar ze aan toe zijn."   

 

"Het wordt sowieso een zeer interessante en atypische koers, met een deelnemersveld van 90 renners voor een wedstrijd van ruim 270 kilometer. Twintig renners kunnen bij wijze van spreken na drie bochten wegrijden en de koers kan gereden zijn", blikte Vanthourenhout nog vooruit.

 

"Ik zou het parcours niet vergelijken met dat van het WK in Glasgow, maar het gevoel zal wel hetzelfde zijn. Als je een stadscircuit oprijdt, is er altijd nervositeit."

De puzzel van Kopecky

Bij de vrouwen is Lotte Kopecky de vooruitgeschoven kopvrouw in Parijs.


De wereldkampioene op de weg heeft op de Spelen verschillende mogelijkheden op een medaille. Zowel op de weg als op de piste maakt Kopecky kans op eremetaal. Een zegen of een vloek? 


"Ik zie het als een voordeel", vertelt Kopecky. "Veel rensters hebben maar één kans. Het moet er dan meteen 'boenk' op zijn bij hen. Ik heb er zeker twee of drie. Ondertussen ben ik de combinatie tussen de weg en de piste ook al gewoon. Ik mik dan ook op meerdere doelen."

Als er iets geschrapt zou worden, is het waarschijnlijk de ploegkoers.

Lotte Kopecky

Op de piste blijft de ploegkoers nog een groot vraagteken voor Kopecky. Normaal zou de kopvrouw van Team SD Worx aan de start staan met Shari Bossuyt, maar die staat voorlopig op non-actief na een afwijkende dopingtest.


"In het beste geval vorm ik in Parijs gewoon een duo met haar, maar voorlopig is er nog geen duidelijkheid. Ik probeer me er alvast niet te druk over te maken, we hebben het nu eenmaal niet in de hand."


Als Bossuyt niet zou kunnen deelnemen, lijkt de ploegkoers alvast op de wip te zitten in het schema van Kopecky. "Sowieso zullen we voor onszelf moeten uitmaken of het de moeite waard zal zijn om dan aan de discipline deel te nemen. Als er iets geschrapt zou worden, is het waarschijnlijk de ploegkoers."


Niet onbelangrijk: de ploegkoers valt twee dagen voor het omnium, waar Kopecky ook voor de medailles kan gaan. Net zoals op het voorbije WK, waar ze die discipline succesvol kon combineren met de wegrit.

En ook in Parijs lijkt het parcours van de wegrit op maat van Kopecky. Vooral de kasseihelling op 10 kilometer van de streep doet de Belgische wielerfan dromen.


"Ik heb die helling al eens gedaan", vertelt Kopecky. "Ik kan het moeilijk met iets vergelijken, maar het is wel een mooie knik in de finale van zo'n wedstrijd."

 

Wie Kopecky mee naar het hoogste goed moet loodsen in Parijs zal nog moeten blijken. "De bondscoach zal de definitieve selectie maken, maar ik hoop toch dat er om mijn mening zal gevraagd worden."

Gerelateerd: