Ga naar de inhoud

WK in Zürich is op maat van de Belgen: "Evenepoel krijgt in de tijdrit wat hij altijd al wou"

 do 9 november 2023 17:08
Kopecky en Evenepoel
Kunnen Lotte Kopecky (links) en Remco Evenepoel (rechts) straks ook in Zürich schitteren?

Iets minder dan een jaar voor de start van het jaarlijkse wielerfeest heeft de Internationale Wielerunie UCI het parcours voor de tijd- en wegrit bekendgemaakt. Bondscoach Sven Vanthourenhout ziet kansen voor de Belgen. "Maar de verkenning van het parcours zal meer duidelijk maken." 

Net geen 4.500 hoogtemeters telt het WK wielrennen van volgend jaar. "Dan denk je automatisch aan klimmers", zegt bondscoach Sven Vanthourenhout, die wel meteen een slag om de arm houdt.

 

"Het soort beklimmingen zal bepalen welke renners we meenemen. Daarvoor moet je het parcours eerst met eigen ogen gezien hebben."

 

Vanthourenhout gaat lang op voorhand de omloop verkennen, samen met enkele renners die er straks mogelijk ook bij zijn. Zo deed hij het ook op het voorbije WK in Glasgow, toen onder meer met Wout van Aert en Lotte Kopecky, die een paar maanden later zilver en goud veroverden.

"Je maakt eerst een longlist op basis van het parcours en dan zoek je renners en rensters die mee willen op de verkenning, wat vaak afhangt van hun programma."

Het parcours van de tijdrit en de wegrit bij de mannen

"Evenepoel en Van Aert staan op elk lijstje bovenaan"

De Belgische rijkdom is tegenwoordig zo groot dat ons land op elk parcours wel een topfavoriet kan afvaardigen. Dat zal nu niet anders zijn.

 

"Remco Evenepoel en Wout van Aert staan op elk lijstje bovenaan", zegt de bondscoach. "Ze hebben allebei al voldoende laten zien dat ze op verschillende parcoursen uit de voeten kunnen. Dat is hier niet anders."

 

"Ik denk ook dat Kopecky dit moet aankunnen. Ze heeft al vaak geschitterd in het eendagswerk en dit parcours past zeker binnen haar kunnen."

 

Ook voor de tijdrit ziet het er goed uit voor België. "Als we een tijdrit gaan verkennen met Evenepoel zegt hij vaak: waarom hebben we dit klimmetje er niet ingestoken?"

 

"Evenepoel kickt op hellingen in een tijdrit en wat dat betreft, krijgt hij hier wat hij altijd al gewild heeft. Het is een tijdrit op zijn maat."

 

Wees dus niet verbaasd als het tussen 22 en 29 september opnieuw medailles voor België zal regenen in Zürich.

Het parcours van de tijdrit en wegrit bij de vrouwen

Gerelateerd: