Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 19  /  21 - Mortegliano - Sappada
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Tim Merlier draagt loodzware sprintzege in Giro op aan wijlen Wouter Weylandt: "Ben hem nog niet vergeten"

 ma 6 mei 2024 17:49
De W voor Wouter Weylandt van Merlier.

Tim Merlier heeft er enorm hard voor moeten werken. Met een krachtig eindschot remonteerde hij Jonathan Milan voor de streep, goed voor zijn 8e seizoenszege. Zo etaleert de Belg nog maar eens zijn capaciteiten als rassprinter en maakte hij het zegegebaar voor Wouter Weylandt. "Want ik was grote fan van hem", deelt hij voor onze microfoon.

"Dit was misschien wel de zwaarste zege tot dusver."

 

Tim Merlier weet weer wat afzien is na rit 3 in de Giro. In het slot zag de voormalige Belgische kampioen ene Tadej Pogacar het pak in stukken sleuren met een verrassingsaanval op een lichte helling.

 

Het peloton moest dan ook alles uit de kast halen om de roze trui weer in te rekenen vlak voor de streep. "Ja, Pogacar verstoorde serieus de boel. Niet veel ploegen konden de organisatie terugvinden."

 

"Het was zo een zware finale", hijgt onze landgenoot. "Toen we terugkwamen, vond ik ook nog eens geen slipstream meer in de laatste kilometer. Ik zat wel in een goede positie, maar ik kon de benen nooit lucht geven."

 

"Ik zag Milan zijn sprint aanzetten langs links. Ik wist dat ik 1e of 2e werd, dus ik ben blij dat ik alsnog kon winnen."

Deze overwinning draag ik op aan Weylandt. Ik ben hem nog niet vergeten.

Tim Merlier

De rassprinter kon gelukkig in een woelig slot rekenen op zijn ploeg.

 

"Ik zat goed omringd door Van Lerberghe, Vansevenant, Alaphilippe, ...", gaat Merlier het rijtje af van Soudal - Quick Step. "Het team heeft goed werk geleverd om me zover te brengen."

 

Met een jump maakte hij het af, waarna een zegegebaar voor wijlen Wouter Weylandt volgde. Hij verongelukte tijdens de Ronde van Italië van 2011.

 

"Mijn eerste overwinning droeg ik ook op aan hem", deelt hij. "Ik ben hem niet vergeten, want ik was fan van Weylandt. Ik herinner me het moment van zijn overlijden. Ik zat te kijken naar de uitzending met een vriend. Dat sloeg in als een bom."

 

En wat nu? Denkt de Merlier al aan de puntentrui in Rome?

 

"Nog niet. Er zal zeker nog een tweede en derde overwinning bij moeten om de puntentrui veilig te stellen."

Vansevenant: "Bewijst weer dat hij er staat"

"Tim is een van de rapste mannen in het peloton. Het was niet makkelijk, maar hij bewijst weer dat hij er staat", reageert Mauri Vansevenant voor onze microfoon.

 

Ook hij moest stevig labeuren om het Sloveense fenomeen weer in te rekenen: "De poging van Pogacar was moedig, maar heel moeilijk met zo'n lang recht stuk op het einde."

Gerelateerd: