Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Kuurne-Brussel-Kuurne vertrekt 3 jaar lang in Kortrijk, burgemeester Kuurne ziet het als "zwarte dag"

 ma 6 november 2023 16:24
" "
Tiesj Benoot won in 2023 K-B-K.

De hashtag #kbk mag blijven bestaan, maar in 2024, 2025 en 2026 zal de eerste "k" voor Kortrijk staan. De West-Vlaamse stad sloot een overeenkomst met de organisatoren van Kuurne-Brussel-Kuurne om 3 jaar lang als startplaats te fungeren. De naam van de semiklassieker verandert niet, maar het ongenoegen in Kuurne is groot. "Het doet pijn", vertelt de lokale burgemeester.

De koers is in 2024 aan zijn 76e editie toe. Ondertussen wordt er al lang niet meer gereden tot in Brussel, vorig jaar werd er in een deelgemeente van Zottegem gekeerd.

Onderweg werd wel steevast Kortrijk aangedaan. Kortrijk speelt zich uit als fietsstad en wil dat met deze nieuwe deal nog meer doen.

 

Vanaf volgend jaar zal het peloton het startschot krijgen op de grote markt van de West-Vlaamse stad. Een verankering die bij de organisatoren doet dromen van meer.

 

"De verhuis van de start zorgt voor een meerwaarde op verschillende vlakken", is voorzitter Geert Penez overtuigd. "Het wordt zo logistiek mogelijk om een dameskoers toe te voegen aan het programma. Ook zullen we meer inzetten aan extra beleving bij het startevent."

 

Op termijn lijkt dus ook het vrouwenpeloton de grote winnaar van de nieuwe startplek. "In de nabije toekomst moet het mogelijk zijn om een internationale dameskoers te houden", verzekert schepen van sport Wouter Allijns.

"Het is een zwarte dag voor Kuurne"

De beslissing viel niet in goede aarde in Kuurne. Zo deelde de lokale burgemeester Francis Benoit zijn ongenoegen op Facebook via onderstaand statement.

Beste Kuurnenaren

 

We hebben er als gemeente alles aan gedaan om de start van Kuurne – Brussel – Kuurne hier te houden, maar dat is niet gelukt. En dat doet pijn. Toch blijft Kuurne zich, als koppige ezel, engageren om van deze voorjaarsklassieker een volksfeest te maken.

 

De organisatie van Kuurne - Brussel - Kuurne koos voor Kortrijk als startplaats. Zij geloven in een breder netwerk van sponsors en mogelijkheden.

 

Het is vandaag een zwarte dag voor onze gemeente. Hoe moeilijk ook, moeten we ons neerleggen bij hun beslissing. We kijken ook vooruit en doen een oproep aan alle actoren in de regio, met name de private sector, om te blijven investeren in onze openingsklassieker. Dat zal nodig zijn als we die op lange termijn willen behouden.

 

Kuurne - Brussel - Kuurne. Vandaag getroffen in de ziel van ons allen. Onze identiteit, ons nabij zijn. Puur en authentiek. De wetten van de sport draaien meer en meer om het commerciële aspect. Willen we de koers hier houden moeten we samenwerken. Hoe moeilijk deze omslag is. Ook voor ons.

 

Ik of het gemeentebestuur heeft onze ziel niet verkocht! Nooit! Het is een beslissing geweest van de koersorganisatie om naar Kortrijk te stappen. Dit met de bedoeling om de nodige slagkracht te blijven hebben de koers nog te kunnen organiseren.

 

Maar we moeten loyaal blijven als Kuurne. De koers blijft hier en blijft internationaal. Het gaat niet over een battle tussen steden, maar om koers op het hoogste niveau.