Ga naar de inhoud
Pogacar is opnieuw de beste in Luik.

Luik - Bastenaken - Luik klassement

naamresultaatploeg
1
Tadej Pogacar
6:13:48
UAE Team EmiratesUAD
2
Romain Bardet
+1:39
Team dsm-firmenich - PostNLDFP
3
Mathieu van der Poel
+2:02
Alpecin - DeceuninckADC
4
Maxim Van Gils
+2:02
Lotto - DstnyLTD
5
Aurélien Paret-Peintre
+2:02
Decathlon - AG2R - La Mondiale TeamDAT
6
Mauri Vansevenant
+2:02
Soudal - Quick-StepSOQ
7
Valentin Madouas
+2:02
Groupama - FDJGFC
8
Alexey Lutsenko
+2:02
Astana - Qazaqstan TeamAST
9
Pello Bilbao
+2:02
Bahrain VictoriousTBV
10
Tom Pidcock
+2:02
INEOS GrenadiersIGD
teams en deelnemers
teams en deelnemers

Niets aan te doen: Tadej Pogacar zet ook Luik-Bastenaken-Luik naar zijn hand met indrukwekkende solo

 zo 21 april 2024 16:30
Luik - Bastenaken - Luik
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
254.5 km
10:15 Luik - 16:30 Luik
Tadej Pogacar
einde
 1. 0
 2. 40
 3. 80
 4. 120
 5. 160
 6. 200
 7. 254.5

  Hij kwam, hij zag en hij won. Tadej Pogacar heeft met verve zijn favorietenrol waargemaakt in Luik-Bastenaken-Luik. De Sloveen van UAE versnelde op La Redoute en reed solo naar de finish in Luik.  Voor Pogacar is het zijn zesde zege in een Monument, evenveel als Mathieu van der Poel, die nog als 3e eindigde.

  De 110e Luik-Bastenaken-Luik in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Een buitenaardse Tadej Pogacar, het is eigenlijk al geen verrassing meer. Op La Redoute plaatste hij zijn bestelde aanval en niemand zou hem nog terug zien. Een solo vanaf daar richting Luik, het is vaste prik de voorbije jaren in La Doyenne.

   

  • Eervolle vermeldingen van de dag: Maar ook de solo van Romain Bardet richting plek 2 mocht er zijn. Hij hield in de finale een klein peloton af, van waaruit karakterman Mathieu van der Poel nog naar plek 3 sprintte. Een puike afsluiter van een geweldig voorjaar van de wereldkampioen.

   

  • Opvallend: De 2 slokoppen van dit voorjaar samen op het podium, een betere apotheose kon bijna niet. Na zijn 2e zege in Luik-Bastenaken-Luik staan Pogacar en Van der Poel allebei op 6 Monumentenwinsten in hun carrière, waarvan elk 3 verschillende. 

   

  • Cijfer van de dag: Na 10 koersdagen dit seizoen zit Pogacar aan 6 zegeruikers, plus de eindwinst in de Ronde van Catalonië. Een bijzonder straf gemiddelde, trekt de Sloveen dat door in de Giro over 2 weken?

  Opgehouden Van der Poel en Pidcock kunnen nog terugkeren

  Even leek de koers weer onthoofd door een valpartij voor het goed en wel moest losbarsten. 

   

  Bij een grote val op een smal baantje moest het halve peloton voet aan grond zetten. Onder meer Tom Pidcock en Mathieu van der Poel lieten zich verrassen en zaten te ver.

   

  En dat net voor het begin van de hoofdmaaltijd aan bergjes. Onder meer Israel-Premier Tech stak plots wel erg gretig een handje toe bij UAE, dat tot dan bijna uitsluitend de controle had gevoerd.

   

  Een move die voor veel ophef zorgde, maar die uiteindelijk tot niets zou leiden. De opgehouden favorieten konden nog voor La Redoute weer terugkeren in het eerste peloton.

  Gerelateerd:

  Niemand kan Pogacar volgen op La Redoute

  Het was daar waar we opnieuw de beslissing verwacht hadden en het gebeurde zo ook. De bestelde aanval van Tadej Pogacar kon door niemand beantwoord worden. En dan leek hij nog niet eens voluit te gaan.

   

  Daarachter beseften ze snel dat het nog om plek 2 ging achter de buitenaardse Sloveen, die op 6 kilometer tijd al een minuut bij elkaar had geknald. 

  Een viertal met Romain Bardet sloop weg uit de ruime achtervolgende groep en daarvan toonde de Fransman zich de sterkste op de Roche-aux-Faucons. Ook hij pakte net als Pogacar nog uit met een solo, zij het een iets kleinere.


  Op die laatste klimmetjes was het afzien voor Van der Poel, die voor zijn eigen tempo koos. Een slimme keuze, zo bleek. Want de wereldkampioen keerde nog terug bij een groep achtervolgers die voor plek 3 mochten sprinten.


  Al was dat wel op 2 minuten van winnaar Pogacar, die zijn solo indrukwekkend afrondde. Een emotionele zege voor de Sloveense kannibaal, die 2 jaar na het overlijden van de mama van zijn vriendin Urska de handen naar de hemel richtte.


  Bardet kwam als 2e op goed anderhalve minuut binnen. De laatste podiumplaats ging nog naar overlever Van der Poel, die de sprint regelde van een klein pelotonnetje. Maxim Van Gils (4e) en Mauri Vansevenant (6e) waren de Belgen in de top 10.

  Gerelateerd:

  Uitslag Luik - Bastenaken - Luik 2024

  naamresultaatploeg
  1
  Tadej Pogacar
  6:13:48
  UAE Team EmiratesUAD
  2
  Romain Bardet
  +1:39
  Team dsm-firmenich - PostNLDFP
  3
  Mathieu van der Poel
  +2:02
  Alpecin - DeceuninckADC
  4
  Maxim Van Gils
  +2:02
  Lotto - DstnyLTD
  5
  Aurélien Paret-Peintre
  +2:02
  Decathlon - AG2R - La Mondiale TeamDAT
  6
  Mauri Vansevenant
  +2:02
  Soudal - Quick-StepSOQ
  7
  Valentin Madouas
  +2:02
  Groupama - FDJGFC
  8
  Alexey Lutsenko
  +2:02
  Astana - Qazaqstan TeamAST
  9
  Pello Bilbao
  +2:02
  Bahrain VictoriousTBV
  10
  Tom Pidcock
  +2:02
  INEOS GrenadiersIGD

  Fase per fase

  16:35

  Pogacar met vingers in de lucht voor de overleden mama van vriendin Urska

  16:34

  Pogacar wint opnieuw in Luik, Van der Poel spurt nog naar 3e plek

  16:33

  Van der Poel is 3e

  Nog een maatje erbij op het podium voor Pogacar. Van der Poel regelt de sprint en wordt 3e in Luik-Bastenaken-Luik als apotheose van een geweldig voorjaar. Van Gils komt nog bijna ten val terwijl hij naar een ereplaats snelt. 

  16:31

  Teuns lanceert de sprint vanop links, Van der Poel komt vanop rechts. 

  16:31

  Plek 2 is dik verdiend voor Romain Bardet, die best of the rest was en zich staande houdt tegen een klein peloton dat mag bikkelen om de laatste podiumplek. Van der Poel zit daar goed. 

  16:30

  Tadej Pogacar domineert en pakt zijn 2e Luik-Bastenaken-Luik!

  Met de handen naar de hemel, richting zijn overleden schoonmoeder, komt Pogacar over de streep in Luik. Wat een nummertje van de Sloveense solist! 

  16:29

  Omkijken is niet meer nodig, Tadej. Je hebt bijna 2 minuten voorsprong. 

  16:29

  Laatste km.

  De vaste camera's krijgen de Sloveense kannibaal in zicht. Hij kan ruim de tijd nemen voor zijn zegegebaar. 

  16:27

  Pogacar is veilig beneden gekomen in Luik en moet nog 2.000 meter overbruggen tot zijn 2e zege in La Doyenne. Wanneer volgt een eerste vuistje? 

  16:25

  De wereldkampioen keert terug

  Plek 3 zit er nog in voor Mathieu van der Poel! Bardet lijkt intussen te ver weg met 20 seconden bonus op die groep. Nog 4 km tot de streep. 

  16:24

  Ook de wereldkampioen komt nog eens in beeld: "Hij probeert nog podium te rijden"

  16:23

  Van der Poel is nog op koers voor een notering in de top 15. Of zit er nog meer in door het geaarzel in de groep achter Bardet? Een kleine 10 seconden is het verschil maar. 

  16:22

  Is Pogacar ondertussen op weg naar 2 minuten voorsprong aan de aankomst? Nog 7 km en hij zet de duik naar Luik in met 1'50" voor op Bardet. 

  16:21

  Weer Van Gils

  Het is een komen en gaan van versnellingen en weer stilvallen. Nu is het weer Van Gils die gaat, maar geneutraliseerd wordt. Bardet krijgt zo weer een handvol seconden cadeau, tot bijna 15 tellen op de groep achter hem. 

  16:20

  Sterke Van Gils toont zich in de achtervolging

  16:19

  Helemaal boven volgt een surplace over het smalle baantje. Zo kan Benoot er niet langs glippen. Koren op de molen van Bardet. 

  16:19

  Van Gils gaat op zoek naar Bardet, maar echt weg raakt onze landgenoot niet. Er zit nog veel volk in zijn wiel met ook nog Vansevenant in de groep. 

  16:17

  Nog 10 kilometer voor Pogacar

  Achter de onbedreigde Sloveen beseft Bardet dat er geen weg terug meer is en verdedigt hij zijn kleine voorsprong van 10 seconden met hand en tand. Ze zien hem wel rijden op de uitloper.