Ga naar de inhoud

België met recordaantal van 4 darters naar WK: Mario Vandenbogaerde debuteert op zijn 50ste

 vr 3 november 2023 12:27
Vandenbogaerde was in 2020 nog halvefinalist op het WK van de teloorgegane BDO.

Aan de top hebben de Belgische darters het de laatste tijd wat moeilijker, maar aan de basis van de piramide doet ons land het nog steeds uitstekend. Mario Vandenbogaerde heeft zich als vierde landgenoot kunnen verzekeren van een plekje op het WK eind december, een record voor België.

Terwijl de vaandeldrager van het Belgische darts, Dimitri Van den Bergh (PDC 15), al een poos met zijn pijlen worstelt, gaat het andere landgenoten wel voor de wind aan de oche.

 

Mario Vandenbogaerde (PDC 69) kon zich donderdag voor het eerst plaatsen voor het komende WK darts van de PDC. De 50-jarige zelfstandige in de bouwsector deed dat door in het laatste Players Championship (vloertoernooi) van het seizoen de achtste finale te bereiken.

 

Door die achtste finale eindigt zijn teller in de ProTour, de verzameling van vloertoernooien en toernooien op de European Tour, dit jaar op 35.750 pond. Daarmee staat Vandenbogaerde 40ste op de jaarranking, goed voor een WK-ticket.

 

Vandenbogaerde wordt na Van den Bergh, Kim Huybrechts en Mike De Decker de vierde deelnemer aan het WK, een recordaantal. "Super Mario" wordt de zesde Belg ooit op de hoogmis van de dartssport, eerder gingen ook nog Erik Clarys en Ronny Huybrechts hem voor.

Vandenbogaerde is bezig aan een goed seizoen.

Verschillende kwalificatiecriteria

De tickets voor het lucratieve WK darts, dat op 15 december van start gaat, worden verdeeld aan de hand van verschillende criteria. Zo is de top 32 van de wereldranglijst zeker van een plekje op het WK. Van den Bergh en Huybrechts konden zich zo plaatsen.

 

Ook de 32 besten op de ProTour-ranking mogen naar het WK. Vandenbogaerde staat dan wel 40ste op die ranking, er staan nog een hele hoop spelers voor hem die zich via de wereldranking al verzekerd hebben van een WK-ticket.

 

Als die spelers uitgefilterd worden, komt Vandenbogaerde zo op plek acht te staan in de ProTour-ranking, zijn plekje in "Ally Pally" is daarmee zeker.


Ook Mike De Decker (PDC 38), de Belgische nummer drie in de PDC na Van den Bergh en Huybrechts, kon zich via die ProTour-ranking plaatsen voor het WK.


"The Real Deal", al jaren de Belgische nummer drie in het dartscircuit na Van den Bergh en Huybrechts, kon dit seizoen een stap voorwaarts zetten door voor het eerst de top 40 in te duiken. Hij begint straks in Londen aan zijn vierde WK op een rij.

Belgen op het WK darts (PDC)

  • Erik Clarys, 2 deelnames: 2004, 2006
  • Kim Huybrechts, 13 deelnames: 2012-2024
  • Ronny Huybrechts, 5 deelnames: 2014-2018
  • Dimitri Van den Bergh, 8 deelnames: 2016-2024
  • Mike De Decker, 4 deelnames: 2020-2024
  • Mario Vandenbogaerde, 1 deelname: 2024
Gerelateerd: