Ga naar de inhoud

Fleur Moors, Europees juniorenkampioene in haar 3e jaar als renster: "Het komt allemaal heel snel"

 zo 24 september 2023 12:44
Fleur Moors maakte het Belgische plan met verve af.
Fleur Moors maakte het Belgische plan met verve af.

Fleur Moors heeft geschiedenis geschreven door als eerste Belgische ooit de juniorentitel te veroveren op het EK wielrennen. Het resultaat van een plan dat perfect verliep, met de sterke Moors als afmaakster. "We hadden het gepland zoals het nu gelopen is: op de laatste VAM-berg zo hard mogelijk omhoog rijden."

Een 5e Belgische medaille op het EK wielrennen in Drenthe, een 2e gouden na de eerdere Europese titel van Alec Segaert. 

 

Fleur Moors gaat de geschiedenisboeken in als de eerste Belgische ooit die de Europese titel bij de junioren pakt. Zelf blijft ze in een eerste reactie heel bescheiden. 

 

"We hadden het gepland zoals het nu gelopen is: op de laatste VAM-berg zo hard mogelijk omhoog rijden", zo doet ze het Belgische plan uit de doeken.

 

"We zagen gisteren ook al dat het vaak daar gebeurde. Een finish bergop, daar kick ik altijd wel op."

Het is allemaal snel gekomen. Fijn om er zo in te rollen.

Fleur Moors

Moors had een topdag en rekende in een sprint met 2 af met de Italiaanse topfavoriete Federica Venturelli. 

 

"Ik voelde dat de benen heel goed zaten. Er kwam niet echt verzuring in. Het lukte goed om de hele koers voorin te blijven op de beklimmingen van de VAM-berg. Dat was belangrijk."

 

Na een bronzen medaille op het WK in Glasgow vorige maand volgde nu wel de gouden medaille voor Moors. De Limburgse is pas bezig aan haar 3e seizoen als wielrenster. 

 

"Het is allemaal snel gekomen. Fijn om er zo in te rollen. Ik ben er snel in gegroeid. Het begon met toertochtjes rijden, dat ging me goed af. En nu ben ik Europees kampioen. Dit betekent veel voor me."

"Weg en cross zo lang mogelijk combineren"

Wat brengt de toekomst voor de 17-jarige Moors? Ze combineert het wegwielrennen met het veldrijden en maakt volgend jaar de overstap naar de beloftencategorie.

 

"Het is altijd mijn keuze geweest om de weg en de cross zo lang mogelijk te combineren."

 

"Ik denk dat ik dat binnen de ploeg Baloise Trek Lions zal kunnen doen. Zij steunen me daar volledig in. Bij welke ploeg ik het wegseizoen rijd? Dat zal voor volgend seizoen zijn."

 

(lees verder onder de foto)

Bondscoach Willems: "Fleur kan nog veel stappen maken"

Ludwig Willems, bondscoach van de Belgische vrouwen, zag ook dat het parcours op de VAM-berg op het lijf geschreven is van Fleur Moors. 

 

"Fleur is een heel explosief type. En iemand die eigenlijk geen schrik heeft. Ze is technisch heel sterk, ook al koerst ze nog maar twee, drie jaar", vertelt hij.

 

"Ze had voor dit EK al bewezen dat ze wereldtop is. Fleur reed een erg sterk seizoen, met de laatste twee maanden nog een klein beetje extra. Op het WK was ze supersterk en haalde ze onverhoopt het podium."

 

Waar voorspelt Willems dat de toekomst van Moors ligt?

 

"De Vlaamse koersen passen sowieso bij haar, maar ook in het Baskenland reed ze dit seizoen op beklimmingen van vijf, zes kilometer met de beste rensters naar boven."

 

"Ze maakt rustige stappen. Ze koerst heel weinig, ook al lijkt dat niet zo omdat ze de weg combineert met het veldrijden."

 

"Maar op de weg rijdt ze enkel de grote wedstrijden. Ze combineert koers ook met zware studies. Daarom is het iemand die nog heel veel stappen kan blijven maken."

Gerelateerd: