Ga naar de inhoud

Audit toont probleem voor ons voetbal, maar Lorin Parys wil met plan komen: "Nieuw sociaal contract nodig"

 di 27 juni 2023 17:34

Meer omzet genereren en toch meer verlies incasseren? Het is de opvallende conclusie die de Belgische profclubs uit de audit van het seizoen 2021-2022 moeten trekken. Een ongezonde situatie, die er kwam door de fiscale hervorming van 2022. "Rond de jaarwisseling willen we met een aantal ideeën naar de politiek trekken om ons voetbal verder te ontwikkelen", aldus CEO Lorin Parys.

Het Belgische profvoetbal draaide in het seizoen 2021-2022 een recordomzet van 381,5 miljoen euro. Dat is 31% meer dan vorig jaar.  Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Deloitte en de Pro League naar de impact van het Belgisch profvoetbal op de samenleving. 

 

En dit ondanks de naweeën van de coronapandemie en de beperkte Europese campagne van de Belgische clubs in het seizoen 2021-2022.


De verkoop van tickets is daarbij ook niet langer de belangrijkste inkomstenstroom. Vooral televisierechten en sponsoring worden voor de clubs steeds belangrijker en vormen vandaag de grootste inkomstenbronnen


Hoewel de inkomsten van de ploegen in de Pro League nooit hoger lagen, blijft het rendement van de clubs precair. Zo boekten de profclubs 16 miljoen euro extra verlies tegenover een jaar eerder. 

Voor veel clubs was de belastinghervorming in 2022 een serieuze opdoffer.

Sam Sluismans, Deloitte Belgium

"14 miljoen euro daarvan is het rechtstreekse gevolg van de fiscale hervorming in 2022 waardoor clubs in de eerste jaarhelft van 2022 hun belastinguitgaven al met 21% zagen stijgen", klinkt het in het persbericht.


Nochtans komt uit de studie eveneens naar voor dat onze profclubs voor een enorme ecnomische en sociale meerwaarde zorgen.

 

Zo werden in totaal 311 sociale projecten opgezet en uitgevoerd door Belgische clubs met in totaal 96.500 deelnemers, een verdubbeling vergeleken met vorig seizoen.

 

"Een profvoetbalclub is veel meer dan alleen maar een bedrijf", legt Lorin Parys, CEO van de Pro League, uit. "Onze clubs zijn onderneming, sportvereniging, cultureel erfgoed én sociaal instituut tegelijkertijd."

Stadiondossiers ontwrichten

Maar door de moeilijke politieke context komt dat model dus wel onder druk te staan. Want financieel wordt het voor veel clubs steeds moeilijker om alles te behappen.

 

"Rond de jaarwisseling willen we daarom met een aantal ideeën komen over wat het profvoetbal nodig heeft om zich verder te ontwikkelen", vertelt Parys.

 

"Zo zijn er heel wat vragen rond de stadioninfrastructuur. We willen meer fans ontvangen die langer blijven, maar daar hapert het nog vaak."

De politieke wil is nochtans aanwezig om clubs te laten investeren in hun structuur, maar het beleid rijdt zich vast in zijn regels.

Lorin Parys

Vraag bijvoorbeeld maar aan Club Brugge, dat al jaren verwikkeld is in een politieke strijd om een nieuw stadion te zetten.


In de toekomst wil Parys zulke hoofdpijndossiers sneller ontwrichten.

 

"De politieke wil is nochtans aanwezig om clubs te laten investeren in hun structuur, maar het beleid rijdt zich vast in zijn regels. Het vraagt een heel gestructureerde aanpak om dat kluwen te ontwarren, maar we willen daar samen met het beleid onze schouders onder zetten."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.