Ga naar de inhoud

Belgisch bondspreses: "Beslissing Nederland is groot compliment voor onze schaatsers, maar natuurlijk spijtig"

 do 13 april 2023 09:48
" "
Bart Swings en Hanne Desmet zorgden respectievelijk voor goud en brons op de Winterspelen van 2022 in Peking.

De schaatsboycot van buitenlandse toppers in Nederlandse ploegen blijft nazinderen. Vanaf 2024 mag olympisch kampioen Bart Swings niet meer binnen de topsporturen trainen in Heerenveen. Hoe kijkt Corné Lepoeter, de voorzitter van de Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF) - zelf een Nederlander - naar de saga?

Slachtoffer van hun succes, zo worden Swings en Hanne en Stijn Desmet genoemd. Vorige week kregen die laatste 2 shorttrackers ook al te horen dat hun succesvolle samenwerking met Nederland na volgend jaar afloopt.

Nederland wil onze toppers niet meer helpen om medailles te halen die het liever naar Oranje ziet gaan.

De beslissing van de KNSB zegt natuurlijk iets over het Belgische schaatsen en de progressie die onze schaatsers - op de lange en korte baan - de voorbije jaren gemaakt hebben.

"Ik denk dat dit een groot compliment is, we doen in alle disciplines mee aan de wereldtop. Dan is het spijtig dat je met dit soort zaken te maken krijgt."

We doen in alle disciplines mee aan de wereldtop. Dan is het spijtig dat je met dit soort zaken te maken krijgt.

Corné Lepoeter, voorzitter KBSF

Lepoeter hoopt dat dit het startschot kan zijn van nieuwe investeringen in de Belgische schaatsstructuur. Daar is nog ruimte voor verbetering.

"Het is algemeen bekend dat ik een groot voorstander ben van nieuwe schaatsinfrastructuur in België. Ik ben heel blij dat Sport Vlaanderen nieuwe initiatieven heeft genomen in Herentals en Hasselt voor shorttrack- en kunstschaatsijs."

"Maar daarnaast blijft natuurlijk de nood groot aan een 400m-baan. Als je ziet dat wij de sport zijn die de afgelopen jaren de olympische medailles binnenhaalt, zou het toch heel fijn zijn als er een realisatie komt van een 400m-baan."

Die is er nu niet in België, waardoor Swings en co. naar Thialf in Heerenveen moeten.
"Daar blijven we aan werken, we blijven zoeken naar mogelijkheden om dat van de grond te krijgen. Al gaat dat natuurlijk om veel geld", beseft Lepoeter.

"Huiswerk voor shorttrack"

Lepoeter had gisternamiddag nog een overleg met de KNSB over de shorttrackovereenkomst. "Dat was constructief. We hebben het contract dat loopt tot eind volgend jaar nog eens doorgesproken."

"We zijn allebei met wat huiswerk naar huis gegaan, volgende week treffen we elkaar opnieuw."

Gerelateerd: