Ga naar de inhoud

Bart Swings houdt moed erin na Nederlandse boycot: "Hier is laatste woord nog niet over gezegd"

 wo 12 april 2023 18:09

Bart Swings zit in de hoek waar de klappen vallen. Het besluit van de Nederlandse schaatsbond om buitenlandse rijders vanaf volgend jaar niet meer toe te laten bij Nederlandse commerciële teams, heeft een rechtstreekse impact op onze landgenoot. Maar zich gewonnen geven, doet Swings allerminst. "Er zal zeker nog een dialoog volgen", klinkt het strijdvaardig.

De Nederlandse schaatsbond KNSB dropte vandaag opnieuw een bom op de schaatswereld: het wil buitenlandse schaatsers in Nederlandse commerciële teams verbieden. 

 

Het voornaamste Belgische slachtoffer: Bart Swings, die bij de commerciële Nederlandse schaatsploeg IKO actief is.


"Het is zeer jammer, maar ik maak me voorlopig nog niet al te veel zorgen", houdt Swings de moed erin. "Ik ben zeker dat hier het laatste woord nog niet over gezegd is. We zullen moeten afwachten hoe deze situatie zal evolueren. Ik hoop alvast in positieve zin."


"Ik schrik er wel van dat de KNSB dit standpunt toch ingenomen heeft, maar de teams - zeker dat van mij - blijven wél volledig achter dit concept staan. Er zal zeker nog een dialoog volgen."

Ik had vooral niet verwacht dat het allemaal zo'n vaart zou lopen.

Bart Swings

Helemaal uit de lucht kwam Swings toch niet gevallen, zijn collega-shorttrackers kregen al gelijkaardig nieuws te verduren. 


"Ik heb hun situatie van dichtbij gevolgd en had eigenlijk vooral niet verwacht dat het allemaal zo'n vaart zou lopen. In mijn ogen waren het toch twee verschillende cases."

Bart Swings liet op het WK in Heerenveen nog de Belgische vlag wapperen.

Op glad ijs

Worst-case scenario. Wanneer het plan van de KNSB werkelijkheid wordt, zal Swings niet meer tijdens de topsporturen kunnen trainen in Thialf.


"Dat maakt het allemaal zeer complex", legt Swings uit. "Er blijven dan niet veel goede momenten meer over om echt aan topsport te doen. De ijskwaliteit is sowieso minder en dan zou ik ook niet met mijn ploegmakkers kunnen trainen."


Maar over een transfer denkt Swings allerminst na. "Ik zou zeer graag de samenwerking met IKO blijven voortzetten, ik hoop dus dat we samen een oplossing kunnen vinden. Andere uren en misschien zelfs andere banen zullen dan redding moeten brengen."


"Een moeilijke puzzel, maar die wil ik met hen wel proberen te leggen. Ik voel alvast veel steun vanuit de ploeg."

Ik had vooral niet verwacht dat het allemaal zo'n vaart zou lopen.

Bart Swings

Swings geniet niet enkel van ruggensteun vanuit zijn team, ook de rest van de schaatswereld schaart zich achter onze landgenoot en diens lotgenoten.


"Ik heb al heel wat verbaasde mensen gehoord", vertelt Swings. "Deze beslissing druist regelrecht in tegen de waarden van onze prachtige sport."


"Ik geloof dat we momenteel in een win-winsituatie zitten. Deze beslissing zal Nederland niet meteen méér gouden medailles opleveren, geloof ik. Het is jammer dat ze er wel zo over denken", sloot hij af.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: