Ga naar de inhoud

Veldrittoppers verkiezen Dublin boven Essen: "Maar toch stijging qua publieke belangstelling"

 do 8 december 2022 13:35
Thijs Aerts, vorig jaar 2e, is er wel weer bij in Essen.
Thijs Aerts, vorig jaar 2e, is er wel weer bij in Essen.

Een dag voor de WB-veldrit in Dublin wordt er ook gecrost in Essen, al heeft die cross qua deelnemersveld ook dit jaar weer flink te lijden onder de Wereldbeker. "Toch is de publieke belangstelling heel groot, we zien zelfs een stijging", zegt organisator Ron van Nijnatten aan Sporza.

Dat de WB-veldrit dit weekend plaatsvindt in de Ierse hoofdstad Dublin, maakt een combinatie met de Exact Cross in Essen zo goed als onmogelijk. "De renners verplaatsen is niet het grote probleem, wel al het materiaal. Dat begrijpen we heel goed", zegt Ron van Nijnatten.

 

Vorig jaar had Essen ook al last van Val di Sole, een dag later in Italië. "De combinatie met een internationale wedstrijd is lastig. Nu hebben we wel nog geprobeerd om met startgelden enkele toppers binnen te halen, maar dat is helaas niet gelukt. Het is jammer. We hadden het ook liever anders gezien."

 

"De kalender is heel lastig en wij bepalen die datums niet. De grote twee klassementen komen eerst, wij zijn een stukje afhankelijk. Zelf vind ik dit de mooiste periode van het jaar om te crossen. We streven naar een ideale datum, daar doen Golazo en Exact Cross alles aan."

Voor de renners die net onder de top zitten, is Essen een mooie kans om zich te etaleren.

Ron van Nijnatten

Heeft het gebrek aan toppers financiële gevolgen? "Zeker", reageert Van Nijnatten. "Het is sowieso in deze tijd al niet makkelijk om sponsors te binden. Dan is het plaatje wat je kunt schetsen wel erg belangrijk."

 

"Toch loopt de ticketverkoop heel goed. De publieke belangstelling is heel groot, we zien zelfs een stijging. Dat is heel opmerkelijk. Dat heeft er ook mee te maken dat Tom Meeusen waarschijnlijk voor het laatst in Essen rijdt. Voor hem zullen er heel veel fans aanwezig zijn."

 

"Voor de renners die net onder de top zitten, is Essen een mooie kans om zich te etaleren. We hebben bij de heren toch nog 61 profs aan de start, met onder meer Niels Vandeputte, Emiel Verstrynghe en Thijs Aerts. Bij de dames zijn er dat 51, onder wie Aniek van Alphen en Sanne Cant. Het wordt weer een groot feest in Essen."

kalender exact cross

kalender wereldbeker veldrijden

datum cross winnaar winnares
09/10 Waterloo (VS) Iserbyt Van Empel
16/10 Fayetteville (VS) Iserbyt Van Empel
23/10 Tabor (Tsj) Iserbyt Van Empel
30/10 Maasmechelen Sweeck Van Empel
13/11 Beekse Bergen (Ned) Sweeck Van Anrooij
20/11 Overijse Vanthourenhout Pieterse
27/11 Hulst (Ned) Van der Poel Pieterse
04/12 Antwerpen Van der Poel Van Empel
11/12 Dublin (Ier) Van Aert Van Empel
17/12 Val di Sole (Ita) Vanthourenhout Pieterse
26/12 Gavere Van der Poel Van Anrooij
08/01 Zonhoven Van Aert Van Anrooij
22/01 Benidorm (Spa) Van der Poel Van Empel
29/01 Besançon (Fra) Van der Poel Pieterse