Ga naar de inhoud

Enric Mas legt Tadej Pogacar over de knie en boekt knappe zege in Emilia

Mas boekte een van de mooiste zeges uit zijn carrière.

Enric Mas heeft een knappe overwinning geboekt in de Giro dell'Emilia. De Spanjaard was in een zware finale de beste van de favorieten en klopte onder anderen Tadej Pogacar en Alejandro Valverde. Het is voor de nummer twee van de voorbije Vuelta zijn eerste zege in anderhalf jaar.

Met de Ronde van Emilia stond zaterdag de eerste grote wedstrijd van het Italiaanse najaar op het programma. Het deelnemersveld in Noord-Italië was gestoffeerd met een hele verzameling toppers, zij zouden heel wat hoogtemeters voor de wielen krijgen.

 

Het ingaan van de lokale ronden in Bologna zou het startschot betekenen van de finale. Oud-winnaar Jan Bakelants, die in 2016 de race won, ging er op 35 kilometer van de streep vandoor en reed naar een groepje vroege vluchters, met ook nog Kobe Goossens.

 

In het peloton hield Team UAE van kopman Tadej Pogacar het tempo strak, waardoor alles samen kwam op twee ronden van het einde. Vervolgens was het aan Pogacar zelf, die zijn moment gekomen achtte op de voorlaatste beklimming van de lastige San Luca, 2 kilometer aan zo'n 9 procent.

 

De versnelling van de Sloveen schudde bijna iedereen los, enkel Enric Mas kon nog zijn caravan aanhaken. In de afzink richting de laatste passage op de San Luca konden ook Pozzovivo, Valverde en Uran vooraan terugkeren, waarop Valverde zich in dienst van Mas op kop zette.

 

De nummer twee van de voorbije Vuelta bedankte voor het labeur van Valverde met een splijtende versnelling vroeg op de slotklim. Niemand kon volgen. Aan de aankomst had de Spanjaard elf seconden voorsprong op Pogacar, die nog net Pozzovivo aftroefde voor plek twee. Ilan Van Wilder was de eerste Belg op plaats 15.

 

Voor Mas (27), niet bepaald een veelwinnaar, is het zijn zesde zege uit zijn carrière. De vorige dateert van april 2021, toen hij een rit won in de Ronde van Valencia.

Uitslag Giro dell'Emilia (1.Pro)
1. Enric Mas (Spa) 199km in 4u53'21"
2. Tadej Pogacar (Slo) 0:11
3. Domenico Pozzovivo (Ita) 0:13
4. Alejandro Valverde (Spa) 0:26
5. Rigoberto Uran (Col) 0:31