Ga naar de inhoud

Maarten & Bavo hebben even latrelatie: "Zie veel jehova's en middenvingers"

Maarten Vangramberen en Bavo Mortier zijn even van elkaar gescheiden in Australië. Bavo zit in Sydney voor de eerste match van de Belgian Cats op het WK, Maarten blijft de renners volgen. Gelukkig kunnen ze toch nog wilde verhalen uitwisselen over middenvingers en getuigen van Jehova.

Bavo is van Wollongong naar Sydney gereisd om er de eerste match van de Belgian Cats te volgen. "Het is een gigantische zaal", vertelt hij. "Er kunnen 15.000 mensen binnen en dat is toch wel heel indrukwekkend."

 

Komen de Cats tussen hun matchen door supporteren voor de renners? "Neen. Er was even sprake van, maar hun programma is te druk. Het is toch ook een uur en 40 minuten rijden, dus het is niet ideaal voor de focus."

 

(Lees voort onder de foto)

Maarten Vangramberen ging intussen naar de persconferenties in Wollongong. "Daar heb ik de allerslimste renster ter wereld ontmoet: Jade Linthoudt. Ze rijdt voor ons land bij de junioren. Ze is 18 en ze begint aan haar derde jaar geneeskunde. In de lagere school heeft ze twee jaar overgeslagen."

 

"Ze combineert nu wielrennen met geneeskunde. Ze kan het ook ongelooflijk goed uitleggen. Heel straf."

"Ik heb ook met Jasper Stuyven en Pieter Serry gesproken en zij vertelden dat veel Australiërs hun middenvinger opsteken als ze aan het fietsen zijn."

 

"Hier zijn nauwelijks fietspaden, dus auto's moeten dan allemaal in een lange colonne achter de renners blijven. En bovendien, hier hangt nog een beetje een machocultuur uit de jaren 70."

 

"Voor renners uit landen waar ze rechts rijden is het echt gevaarlijk. Daarnet zijn we nog een Amerikaan tegengekomen en we hebben moeten toeteren en met onze lichten moeten flitsen, anders lag hij onder onze motorkap."

 

"De renners rijden hier overal. Ik houd mijn hart vast. Ik zie hier ook ploegen, zoals Noorwegen, op de autostrade rijden, dat mag hier gewoon."

 

(Lees voort onder de video)

Wat Maarten ook opgevallen is, is het gebrek aan fans langs de kant. "Vandaag waren er bijna geen, maar er zijn wel altijd veel getuigen van Jehova aanwezig. Die hebben overal standjes."

 

"Het zijn fanatiekelingen. Ze hebben me ook al aangesproken om te zeggen dat ik mijn leven moest veranderen. Dus voorlopig zijn er meer getuigen van Jehova dan toeschouwers, maar ik hoop dat het dit weekend anders is."