Ga naar de inhoud

TAS bevestigt FIFA-uitspraak: Cardiff City moet fikse transfersom betalen voor betreurde Emiliano Sala

 vr 26 augustus 2022 18:44
De 28-jarige Sala overleed bij een vliegtuigongeluk op weg naar Wales.

Cardiff City moet het Franse FC Nantes een bedrag van 6 miljoen euro betalen voor de overleden Argentijnse voetballer Emiliano Sala. De uitspraak van FIFA werd vrijdag bevestigd door het Internationaal Sporttribunaal TAS.

In januari 2019 nam Cardiff City de aanvaller Emiliano Sala over van FC Nantes. Twee dagen nadat hij zijn contract ondertekende, overleed de 28-jarige Sala bij een vliegtuigongeluk op weg naar Wales.

 

De clubs probeerden in overleg een oplossing over de financiële afhandeling te vinden, maar slaagden daar niet in, waarop Nantes eind februari 2019 met de zaak naar de FIFA trok. Het aanvankelijke transferbedrag was 17 miljoen euro.   

 

De FIFA oordeelde eind september 2019 al dat Cardiff Nantes 6 miljoen euro schuldig is. Enkele dagen later ging Cardiff tegen die uitspraak in beroep bij het TAS. Dat het zolang duurde voor er een uitspraak volgde, kwam onder meer omdat beide clubs om uitstel vroegen omdat ze meer tijd nodig hadden om alle stukken te verzamelen.

 

Uiteindelijk vond de hoorzitting op 3 en 4 maart plaats. Na het bestuderen van de voorgelegde stukken en na naar de argumenten van beide partijen geluisterd te hebben, oordeelde het TAS dat de transfer van Sala wel degelijk compleet afgerond was voor de dood van de speler en dat Cardiff dus een transfersom verschuldigd is.

 

Het verdict van het TAS gaat alleen over de eerste schijf van 6 miljoen euro van de totale transfersom van 17 miljoen euro. De andere schijven moesten nog niet betaald worden op het moment dat de FIFA de zaak behandelde. 

 

Het TAS bevestigde daarnaast ook dat het niet aan de FIFA was om de claim van Cardiff dat Nantes mogelijk mee verantwoordelijk zou zijn voor de dood van Sala, te behandelen. 

 

Nantes diende daarvoor ook een klacht in bij het lokale gerecht in Nantes. Een rechtbank in Cardiff veroordeelde de tussenpersoon die de vlucht van Sala organiseerde eind vorig jaar tot een celstraf van anderhalf jaar.