Ga naar de inhoud

Historische dag in Parijs: "Bijzonder! Als meisjes droomden we hiervan, vandaag rijden we onze eigen Tour"

De dag dat de mannen aankomen in Parijs, vertrekt de Tour de Femmes er.

Een historische dag in Parijs. Vandaag gaat er opnieuw een volwaardige Tour de France voor vrouwen van start. "Het vrouwenwielrennen is er klaar voor", verzekerde de ervaren Marianne Vos ons alvast. Voor de eindoverwinning wordt er traditioneel naar Annemiek van Vleuten gekeken. Toch hoopt Demi Vollering het haar landgenote "moeilijk te maken in de laatste bergetappes". Dat belooft.

Eindelijk. Er is opnieuw een volwaardige Tour de France voor vrouwen. Tien jaar geleden schoof Marianne Vos al aan de tafel van organisator ASO aan om te spreken over het concept. Straks gaat de Tour de France Femmes definitief van start voor 8 dagen.


“Het vrouwenwielrennen is er klaar voor. ASO heeft ingezien dat het de moeite waard is om de bekende Franse rittenkoers ook voor vrouwen te organiseren. Dat is mooi. Zo zie je nog maar eens dat het vrouwenwielrennen de laatste jaren enorme stappen heeft gezet.”


“Als klein meisje ging ik naar de mannen kijken in de Tour de France. Kijk nu: ik had nooit durven te dromen dat ik ooit zelf zou deelnemen. Het is een bijzonder moment voor mezelf en het vrouwenwielrennen.”

Ik ga vandaag zeker al proberen te winnen.

Marianne Vos

De organisatie heeft op de tekentafel alvast zijn best gedaan om er een onvergetelijk debuut van te maken. “Het parcours is een heel mooie mix van allerlei parcours. Het begint vlak, maar het wordt steeds heuvelachtiger. Kortom, spektakel vanaf het begin en spannend tot de laatste snik.”


Vandaag kan het spektakel op de Champs-Élysées alvast losbarsten. Vos won al eerder op de mythische aankomstlijn in hartje Parijs, en zal zich ook nu weer mengen in de debatten. 

 

“Ik ga zeker al proberen te winnen. Het gaat heel intens worden met zo’n korte pittige eerste rit. Iedereen zal zich meteen willen tonen bij Le Grand Départ."

Annemiek van Vleuten vs. Demi Vollering?

Annemiek van Vleuten wordt naar aloude tradite overal gebombardeerd tot topfavoriete voor de eindoverwinning. Ook de Nederlandse zelf heeft geen interesse in een potje verstoppertje. "Ik ben favoriet en de Tour is een uitgesproken doel van mij. Dat ga ik niet ontkennen", was Van Vleuten eerlijk.

 

"Het zou wel jammer zijn om het peloton te reduceren tot 1 favoriet. De eerste dagen zal ik zeer alert moeten zijn, maar hopelijk zal de buitenwereld zien dat er meer is dan 1 favoriet. Er zit enorm veel talent in dit peloton. We zullen verbazen."

 

"Cavalli kreeg ik er ook niet zomaar af in de Giro. Er zal opnieuw een mooie strijd te zien zijn."

Van Vleuten sloot de Giro af op een roze wolk.

Zo lijkt SD Worx met Demi Vollering een volwaardige concurrente op te werpen. De Nederlandse ziet het alleszins zitten om het vuur aan de schenen van haar landgenote te leggen.

 

"Annemiek is de favoriete, maar hopelijk kan ik het haar moeilijk maken in de laatste etappes. Ik hou van bergop fietsen, ik hoop dat ik haar daar kan aanvallen."

 

Zo staat de slotrit naar de La Planche des Belles Filles met stip aangeduid bij Vollering. "Een heel zware aankomst. Ik ben er al regelmatig geweest en weet hoe ik deze klim moet aanpakken."