Lorena Wiebes sprint sneller dan Marianne Vos en Lotte Kopecky op de Champs-Elysées

  Tour de France Femmes: Rit 1
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 81.6 km
  location 13:40: Parijs - 15:34: Parijs
  trophy Lorena Wiebes
  einde
  startfinish
  020406081.6

   Lorena Wiebes (DSM) mag de eerste gele trui aantrekken van de eerste editie van de Tour de France Femmes. De parade op de Champs-Elysées eindigde zoals verwacht in de sprint: een koud kunstje voor de Nederlandse. Lotte Kopecky finishte als derde en mag morgen in de groene trui starten (die wel ook van Wiebes is).

   Rit 1 van de Tour de France Femmes in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Lorena Wiebes maakte haar status als topfavoriete waar. Ze timede uitstekend en was duidelijk sneller dan haar landgenote Marianne Vos.
    
   • Verliezer van de dag: Door de opgave van Alana Castrique zijn er na de eerste rit nog maar 7 Belgische rensters in deze Tour.. Castrique moest de strijd staken na een pijnlijke val. Ze greep naar haar heup.
    
   • Opvallend: Lorena Wiebes mengde zich niet in de tweede tussensprint, een keuze die rendeerde want zo verscheen ze fris in de laatste rechte lijn.

   Vluchters maken geen kans in vuurdoop

   In de eerste rit van de Tour de France Femmes kregen de rensters de kans om zich meteen te presenteren aan het grote publiek. Voor de mannen aan hun slotrit beginnen, was het de beurt aan de vrouwen om de Champs-Elysées in te wijden.

    

   Het koersscenario was typisch voor deze klassieke rit door de straten van Parijs. Meerdere rensters probeerden aan te vallen, maar niemand kreeg meer dan een minuut voorsprong. Het peloton controleerde in functie van een massasprint.

    

   Vooral de tussensprinten zorgden onderweg voor opwinding. De eerste was voor Marianne Vos, de tweede voor Lotte Kopecky - die zo toch de indruk geeft ambitie te hebben voor de groene trui.

   Kopecky wint de tweede tussensprint:

   Wiebes pakt rit, geel en groen

   Er was ook een geïmproviseerde bergsprint opgenomen in het vlakke parcours, die was een prooi voor de Nederlandse Femke Markus. Zij mag morgen pronken in de bollen.


   In de finale nam vooral Jumbo-Visma het heft in handen. De gele formatie lanceerden Vos perfect in de laatste rechte lijn. De Nederlandse zette vrij vroeg aan,  maar Lorena Wiebes volgde gezwind en kon nog versnellen naar het einde toe.


   Wiebes was uiteindelijk duidelijk de snelste. Kopecky werd een mooie derde. Wiebes pakt meteen ook de gele en groene trui. Aangezien ze die niet allebei kan dragen, mag Kopecky - als tweede in de stand - morgen de groene trui aantrekken.

   Wiebes: "Hier hebben we samen naar toegewerkt"

   • Lorena Wiebes (winnares en gele trui): "Het team leverde fantastisch werk. Hier hebben we allemaal samen naar toegewerkt. Het is ook ongelooflijk verdiend, na een ongelooflijk seizoen van het team. Het was een chaotische en lange sprint. Ik had wel verwacht dat Marianne (Vos) het zo zou proberen."
    
   • Marianne Vos (tweede): "Ik zat heel goed bij het uitkomen van de bocht, naar Lorena. Het beloofde een mooi duel te worden. Ik probeerde uit haar zog te komen en een gaatje te slaan, maar ik kon haar snelheid niet opvangen. Maar het was een heel mooie eerste dag. Genieten!"

   Femke Markus pakt de eerste bergpunten:

   Alana Castrique is de eerste opgever, na deze pijnlijke val:

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

   Fase per fase

   1. 15 uur 36. Geen groene trui voor Lotte Kopecky, want ook die buit is voor Wiebes weggelegd. Aan haar groene nagels te zien zal de Nederlandse daar heel blij mee zijn. .
   2. 15 uur 35. In de herhaling zien we dat Vos iets te vroeg lijkt aan te gaan. Wiebes kan op een groot verzet nog versnellen naar het einde toe en is uiteindelijk duidelijk de snelste. .
   3. 15 uur 35. Kopecky derde. Lotte Kopecky is een knappe derde! Volstaat dit voor de groene trui? Het wordt nog even rekenen. .
   4. 15 uur 34. Wiebes klopt Vos. Het is Lorena Wiebes die nog voorbij Vos sprint. Zij is de eerste ritwinnaar en gele trui in deze Tour de France Femmes. .
   5. 15 uur 34. Daar gaat Marianne Vos. Houdt ze stand? .
   6. 15 uur 33. Wie durft als eerste aangaan? .
   7. 15 uur 33. Jumbo-Visma komt als eerste uit de bocht. Vos zit ideaal. .
   8. Onder de vod. Ook Plantur-Pura mengt zich. Zij willen de jonge Julie De Wilde lanceren.  Balsamo is intussen het wiel van haar loods kwijt. . 15 uur 32.
   9. 15 uur 31. De vlucht van Verhulst zit erop. Movistar pakt over op twee kilometer van het einde. Zij willen Norsgaard in stelling brengen. .
   10. 15 uur 31.
   11. 15 uur 31. Als je nu niet bij de eerste twintig zit, ben je gezien. Ruben Van Gucht.
   12. 15 uur 29. De Strijdlust wordt ondertussen uitgedeeld aan Gladys Verhulst. De Franse vluchter houdt nog steeds stand, maar het peloton nadert. .
   13. 15 uur 29. Het is nerveus. De treintjes worden gevormd. Jumbo-Visma zit klaar op links, helemaal aan de andere kant groepeert Trek zich in dienst van Balsamo. .
   14. Nieuwe valpartij. Bij een nieuwe versmalling, wordt er weer gevallen in de buik van het peloton. Laura Sussemilch van Plantur-Pura is het zwaarst getroffen, maar kan wel weer op haar fiets kruipen. . 15 uur 26.
   15. 15 uur 26. Laatste ronde. De bel rinkelt, we duiken de laatste ronde in. De vrouwen van Le Col-Wahoo proberen de vlucht van Verhulst te beschermen. .
   16. 15 uur 24. Majerus komt terug aansluiten, maar dit zal krachten hebben gekost. Hopelijk kan ze toch nog een rol van betekenis spelen voor haar ploeggenote Lotte Kopecky. .
   17. 15 uur 22. Verhulst blijft 33" voor het peloton uit rijden. Nog acht kilometer tot de streep. Timing is key voor de sprintersploegen. .
   18. Opgave Castrique. Jammer, jammer, jammer. Het zag er niet zo goed uit, en nu wordt ook gemeld dat Alana Castrique niet meer verder kan. Dat is een Belgische minder in het Tourpeloton. . 15 uur 21.
   19. 15 uur 19. Het volk stroomt meer en meer toe langs het parcours. Vele fans zullen speciaal iets vroeger zijn gekomen om de finale van de vrouwenrace toch mee te pikken. Gelijk hebben ze. .
   20. 15 uur 16. Onze landgenote lijkt het zwaarste slachtoffer.

    Onze landgenote lijkt het zwaarste slachtoffer

   Tour de France Femmes
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdParijs - Parijs81,6 kmWiebesWiebes
   2wegwedstrijdMeaux - Provins136,4 kmVosVos
   3wegwedstrijdReims - Épernay133,6 kmLudwigVos
   4wegwedstrijdTroyes - Bar-sur-Aube126,8 kmReusserVos
   5wegwedstrijdBar-le-Duc - Saint-Dié-des-Vosges175,6 kmWiebesVos
   6wegwedstrijdSaint-Dié-des-Vosges - Rosheim129,2 kmVosVos
   7wegwedstrijdbergetappeSélestat - Le Markstein127,1 kmvan Vleutenvan Vleuten
   8wegwedstrijdbergetappeLure - La Planche des Belles Filles123,3 kmvan Vleutenvan Vleuten