Ga naar de inhoud

Russische tennisspelers Roebljov en Kasatkina overwegen om van nationaliteit te veranderen

De Russische nummer 12 van de wereld Daria Kasatkina in actie.

De Russische tennisspelers Andrej Roebljov en Daria Kasatkina hebben onthuld dat ze zouden  overwegen om van nationaliteit te veranderen, aangezien hun thuisland grotendeels buiten de internationale sport blijft vanwege de aanhoudende oorlog in Oekraïne.

Andrej Roebljov en Daria Kasatkina, 8e en 12e op de respectievelijke wereldranglijsten voor mannen en vrouwen, mogen als neutrale spelers deelnemen aan het tenniscircuit.


Russische en Wit-Russische spelers mochten dit jaar niet deelnemen aan Wimbledon als reactie op de Russische invasie van Oekraïne.

 

"Het zou acceptabel zijn om van paspoort te veranderen", vertelde Roebljov in een interview met de Russische blogger Vitya Kravtsjenko op zijn YouTube-kanaal.


"Als we worden uitgesloten van alle toernooien en ik een sportcarrière wil voortzetten, dan zou die verandering van staatsburgerschap een van de opties zijn."

 

Roebljov was een van de eerste Russische atleten die zich uitsprak tegen de invasie van Oekraïne toen hij "No war please" op een camera schreef nadat hij in februari doorgestoten was naar de finale van de Dubai Tennis Championships.

Andrej Roebljov wil dat het conflict in Oekraïne stopt.

Kasatkina voegde zich bij Roebljov door toe te geven dat ze zou overwegen om een ander staatsburgerschap aan te vragen.  


"Onze federatie bestaat niet meer voor de Internationale Tennisfederatie", zei Kasatkina in een apart interview met Kravtsjenko. 

 

"De Olympische Spelen staan voor de deur", of de Russische tennispeelster van paspoort moet veranderen. "We zullen wel zien."

Kasatkina is de eerste Russische toptennisster die uit de kast komt

Daria Kasatkina, de hoogst gerangschikte vrouwelijke tennisspeelster van Rusland, is trouwens ook uit de kast gekomen. Kasatkina vertelde eergisteren aan diezelfde Russische blogger dat ze een relatie heeft met een vrouw. 

 

Homoseksualiteit werd in Rusland tot 1993 als een misdaad beschouwd en tot 1999 als een geestesziekte. Russische leden van de LGBTQ+ -gemeenschap krijgen vaak te maken met vijandigheid, geweld en soms zelfs moord.

 

De 25-jarige sprak zich dan ook uit tegen de houding ten opzichte van homoseksualiteit en beperkingen op LGBTQ+-rechten in Rusland. 

 

"Zoveel onderwerpen zijn taboe in Rusland", zei de huidige nummer 12 van het vrouwentennis. "Dit idee van iemand die homo wil zijn of wil worden, is belachelijk. Ik denk dat er niets gemakkelijker is in deze wereld dan hetero zijn."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.