Ga naar de inhoud

Meesseman in Sport/vrouw: "Prestaties van mijn mama hebben me geprikkeld om beter te worden dan zij"

 do 7 juli 2022 17:34
Emma Meeseman is een van de zeven topsportsters in het programma "Sport/vrouw".
Emma Meesseman is een van de zeven topsportsters in het programma "Sport/vrouw".

Emma Meesseman, Janice Cayman, Nina Derwael... Stuk voor stuk zijn de Belgische toppers heldinnen voor de jeugd. In de Eén-reeks "Sport/vrouw" praten ze over wie hun voorbeelden waren en hoe zij een voorbeeld proberen te zijn voor de volgende generatie(s).

Olympisch goud of een wereldtitel? Of het nu op een voetbalveld, atletiekpiste, gymzaal of basketbalveld is, de Belgische topatletes doen de jeugd dromen. 

 

"Op het moment dat Nina goud pakte, dacht ik bij mezelf: dit wil ik ook", vertelt een jonge gymnaste in Sport/Vrouw. De nationale doelvrouw inspireert dan weer een jonge keepster. "Als ik later op pensioen ben, mag jij mijn plaats innemen."

 

Voor Belgian Cat Emma Meeseman was haar moeder, die in de jaren 80 op het hoogste niveau speelde in België, haar grote voorbeeld.

 

"Ik heb haar nooit echt actief bezig geweten met basketbal. Maar het feit dat mensen mij zeiden dat ze speelster van het jaar was en zulke mooie prestaties heeft neergezet, heeft me wel geprikkeld om beter te willen worden dan mijn mama", vertelt Meesseman.

Online haatreacties als dagelijkse kost

Vrouwelijke sporters moeten wel meer euvels overwinnen dan fysieke uitdagingen. Zo komen er op sociale media niet alleen positieve reacties bij een puike prestatie. "Als het goed gaat, is het een zegen, maar als het slecht gaat, is het echt een vloek. Het geeft meer nadelen dan voordelen", vertelt ex-wielrenster Jolien D'hoore.

 

Sommige atleten krijgen zelfs online haatreacties. "Als ik verlies van iemand die lager staat op de wereldranking, dan krijg ik doodsbedreigingen", vertelt tennisspeelster Elise Mertens. "Ze hebben verkeerd gegokt en zeggen dat ik ze 2.000 euro mag storten, omdat ze verloren hebben door mij." 

Een voorbeeldfunctie vervullen voor de jeugd

Alle inspanningen lonen als topsporters een rolmodel kunnen zijn voor jonge atleten. Sommige atleten vertellen dat ze door hun bekendheid een impact kunnen hebben op mensen en een voorbeeldfunctie hebben.

 

"Het is leuk om de bewondering van jonge gymnasten te zien, dan word ik instant gelukkig", vertelt olympisch kampioene Nina Derwael. "Je weet ergens wel dat je voor verschillende mensen een rolmodel kan zijn, maar daar denk je ook niet dagelijks aan."

 

Andere atleten beseffen dat ze een voorbeeldfunctie hebben en daardoor de jongeren proberen te stimuleren in de sport. "Als ik iemand kan inspireren, is het alleen maar een plus. En als ze daardoor beginnen te tennissen, is het alleen maar goed voor de sport", vertelt Elise Mertens. 

De volledige aflevering kan je hieronder bekijken:

Gerelateerd: