Ga naar de inhoud

Nina Derwael in "Sport/vrouw": "Voor mij was het heel raar om betaald te worden om mijn sport te doen”

 vr 24 juni 2022 09:31
Nina Derwael is één van de zeven vrouwelijke topsporters die een inkijk geven in hun (sportieve) leven.
Nina Derwael is één van de zeven vrouwelijke topsporters die een inkijk geven in hun (sportieve) leven.

Kan je als vrouw leven van een carrière in de sport? Of kan je er zelfs rijk mee
worden? In de Eén-reeks "Sport/vrouw" werd gisteren een antwoord gezocht. Topsporters en ex-topsporters praatten over hun verloning en de grote ongelijkheid tussen mannen- en vrouwensport.

Een blik op de Forbes-lijst van 2021 zegt genoeg: bij de 50 best betaalde sporters wereldwijd staan er slechts twee vrouwen. 

 

In het voetbal wordt dat verschil wil heel duidelijk. De Rode Duivels verdienen gemiddeld 200.000 euro per week. Bij de Red Flames ligt het weeksalaris tussen de 1.000 en 2.000 euro.

 

“Het komt altijd neer op geld en media-aandacht. Je zit daar gewoon met een verschil tussen mannen- en vrouwenvoetbal. Dat is iets waar je niet naast kunt kijken”, vertelt Red Flame Janice Cayman.

 

De meeste G-sporters op internationaal niveau verdienen helemaal niets en moeten naast hun activiteiten als topsporter ook nog eens gaan werken. Alleen als je een podiumplaats behaalt op het WK of de Paralympische Spelen, komen ze in Vlaanderen  in aanmerking voor een contract bij Sport Vlaanderen.

 

“Ik heb bij Sport Vlaanderen een parttime contract gekregen”, vertelt G-atlete Gitte Haenen. “Ik word betaald volgens mijn diploma. Bij mij is dat een bachelordiploma van sportleerkracht. Dus wat een sportleerkracht gemiddeld verdient in Vlaanderen, dat verdien ik met dat contract.”  

 

Ondertussen heeft Haenen haar contract verloren, omdat ze niet in de top 3 eindigde op de Paralympische Spelen. 

“Ik moet eerst alles uitgeven om het dan aan het einde van het kwartaal terug te krijgen"

Olympisch kampioene Nina Derwael behoort sinds enkele jaren bij de wereldtop in het turnen. Haar statuut is bediende bij Sport Vlaanderen. 

 

“Ik was al heel blij toen ik dat contract kreeg. Het was voor mij al heel raar om betaald te worden om mijn sport te doen.”

 

Atlete Rani Rosius krijgt geen loon, maar een onkostenvergoeding. 

 

“Ik moet eerst alles uitgeven om het dan aan het einde van het kwartaal terug te krijgen, dus moet ik eerst geld hebben om het uit te geven”, vertelt Rosius. “Mocht ik nu geen spaargeld hebben, dat ik van mijn  ouders heb gekregen, dan was het ook
moeilijk.”  

"Ik denk dat het utopisch is dat de loonkloof ooit verdwijnt"

Basketbalspeelster Emma Meesseman is in het voorjaar verhuisd naar Chicago Sky. Bij de vrouwen van WNBA ligt het maximumsalaris vast op 215.000 dollar. Terwijl het topsalaris bij de mannen ligt op 45 miljoen dollar.

   

“Iedereen heeft een marktwaarde. Als je de NBA wereldwijd uitzendt, dan is het normaal dat hun marktwaarde heel hoog ligt”, vertelt ex-basketbalspeelster Ann Wauters. “Bij de WNBA zijn die televisierechten veel minder.”

 

“Wanneer een sporttak ook voor vrouwen goed in de markt gezet wordt, dan volgt de populariteit en dan volgen ook de media en kun je een positieve cirkel in gang zetten”, weet professor sportmarketing Wim Lagae. 

 

“Maar door de historische en sociologische achterstand van vrouwensport op herensport start men met een enorme achterstand.”

 

“Als je meer matchen uitzendt op televisie, dan zie je automatisch dat de kijkcijfers verdubbeld zijn”, zegt Meesseman. “Als je de matchen niet toont, kijkt er uiteraard niemand.”

 

“Ik denk dat de loonkloof ooit verdwijnt utopisch is, omdat alles afhangt van de achterstand waarmee je de inhaalrace gestart bent”, besluit Wim Lagae.

De volledige aflevering kan je hieronder bekijken:

Gerelateerd: