Ga naar de inhoud

POLL: meerderheid is voor kasseien in Tour, Nys is het eens: "Onderdeel van wielersport"

De etappe naar Arenberg heeft woensdag veel schade veroorzaakt in het peloton. Het aantal valpartijen was op een gegeven moment niet bij te houden. Meerdere renners kwamen gehavend uit de strijd. Toch is een meerderheid van de Sporza-surfers pro en ook Sven Nys en José De Cauwer zien er geen graten in. Onze commentator Christophe Vandegoor plaatst wel een kanttekening.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Qualifio). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Cauwer: "Voor de start was niemand tegen"

José De Cauwer sluit zich aan bij de meerderheid van de Sporza-surfers die vindt dat een kasseienrit zijn plaats heeft in de Ronde van Frankrijk. "We wisten voor de start van de Tour dat er kasseien kwamen. Niemand was daar toen tegen", klinkt het nuchter. 

 

"Elk jaar hoeft niet, maar voor mij mag er om de 2 à 3 jaar een kasseienrit in de Tour zitten. Ze zijn ook niet op de kasseien lek gereden of gevallen."

 

"Er was ook één iemand die er met de vingers in de neus tussendoor reed: Tadej Pogacar. Ik weet niet of het nu makkelijker wordt voor Pogacar, want we krijgen nu een ander soort wedstrijd. Roglic staat op achterstand en zou dus iets moeten doen." 

 

"Bij Jumbo-Visma hebben ze het tactisch vernuft en moeten ze nu meer open gaan koersen. Ze kunnen eigenlijk Vingegaard op het wiel van Pogacar zetten en Roglic laten doen. Roglic kan samen met O’Connor en de anderen die achterop geraakt zijn een koers in de koers gaan rijden."

Vandegoor: "Gebrek aan spanning komende dagen?"

Ook onze commentator Christophe Vandegoor smult van de kasseien, maar plaatst wel een kanttekening. "Ik vind het fantastisch om naar te kijken. Parijs-Roubaix is samen met Milaan-Sanremo mijn lievelingsklassieker", zegt hij.

 

"Ik vind die kasseien heerlijk, maar in een Ronde van Frankrijk wegen één dag spektakel en de potentiële nadelen niet op tegen maanden hoogtestage en investeringen."

 

"Organisator ASO mikt op spektakel met zo’n etappe en ze kregen dat ook. Maar dat spektakel van één dag wordt misschien wel overvleugeld door een gebrek aan spanning de komende dagen, veroorzaakt door die kasseienrit."

Ik vind over kasseien rijden een onderdeel van de wielersport.

Sven Nys

"Ik ben het daar niet helemaal mee eens", reageert Sven Nys. "Ik vind over kasseien rijden een onderdeel van de wielersport.

 

"Uiteraard wordt dat niet vaak gedaan, maar in andere grote ronden zien we ook graveletappes opduiken of aankomsten op bijna 3.000 meter op een gravelstrookje. Past dat dan wel binnen een ronde?"

 
"Iedereen weet op voorhand dat deze etappe in de Tour zit. Als Pogacar 20 seconden verliest, dan zeggen we met z’n allen dat deze rit misschien wel een opening gecreëerd heeft om Pogacar de Tour niet te laten winnen."