Ga naar de inhoud

Pogacar deelt Roglic tik uit in woelige kasseienrit, Clarke wint, Van Aert behoudt nipt geel

Tour de France
Wegwedstrijd
24 °C
157 km
13:59 Lille - 17:13 Arenberg
Simon Clarke
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 120
 8. 140
 9. 157

  De veelbesproken kasseienrit in de Tour zal nog heel wat stof doen opwaaien. Tadej Pogacar spartelde als beste klassementsman doorheen een rit bol van spektakel en controverse. Jumbo-Visma is de verliezer van de dag, vooral met Roglic, maar kon met Vingegaard de schade beperken. Ook Van Aert, als knecht, behoudt zijn gele trui. Vluchter Simon Clarke hield Taco van der Hoorn van een epische zege.

  De 5e etappe van de Tour in een notendop:

  • Morele winnaar van de dag: Tadej Pogacar stond er zoals verwacht nagenoeg alleen voor, maar draaide bij zowat elke zone in de top 5 op. De Sloveen is een team op zichzelf en kwam ook telkens als winnaar uit het rondje dobbelen. De oogst blijft beperkt, maar deze Pogacar zit in poleposition voor een 3e eindzege.

  • Verliezers van de dag: Gisteren voerde Jumbo-Visma zijn plan tot in de perfectie uit, vandaag gaven ze paniek en hectiek een nieuwe definitie. Wout van Aert, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic: in die volgorde zaten ze in de hoek waar de klappen vielen. De eerste 2 konden aan de finish nog een beetje lachen, Roglic lijkt opnieuw uitgeschakeld in een zeer vroeg stadium.

  • Morgen: De langste rit in deze Tour (220 km) begint op Belgische bodem en eindigt met een toetje voor punchers in Longwy. Maar wie heeft zin om te controleren na alle heisa van vandaag?

  De rotdag van Jumbo-Visma begint bij Wout van Aert

  Na zonneschijn komt ook al eens regen. De droom van Jumbo-Visma veranderde vandaag razendsnel in een nachtmerrie. 

   

  De tocht van de hemel naar de hel begon al op 95 kilometer van de aankomst met een val van Wout van Aert

   

  De gele trui kroop kort daarna na een geweldige reflex bij een volgwagen door een klein gaatje, maar op de eerste kasseistroken hield Van Aert zich opvallend afzijdig.

   

  Was er dan toch fysieke schade? Een veeg teken was het sowieso. 

   

  Van Aert offerde zich alleszins op toen de chaos nog voor de zwaarste stroken compleet was. 

   

  Een pechmoment van Jonas Vingegaard veroorzaakte ongeziene paniek in het gele kamp, Primoz Roglic was plots de enige kopman. 

   

  Maar de Russische roulette was nog niet gedaan: Roglic kon met enkele anderen een strobaal - op het wegdek beland door een motorrijder - niet ontwijken en belandde nog meer in de achterhoede dan zijn Deense kompaan.

  De gele trui verandert dan toch niet van eigenaar

  Zo werd Roglic - schouder uit de kom - plots de grootste verliezer van de dag, Van Aert deed zijn stinkende best om de schade voor Vingegaard te beperken. 

   

  De rekening leek op te lopen toen zondagskind Tadej Pogacar met Jasper Stuyven zijn duivels ontbond op de zwaarste portie stenen, maar de Sloveens-Belgische alliantie geraakte niet meer voorin. 

   

  Meer nog, dankzij het uitmuntende werk van Van Aert verloor Vingegaard slechts 13 seconden. 

   

  Bovendien was er nog een pleister op de wonde: Van Aert redde zijn gele trui nadat de kopgroep iets te veel van zijn voorsprong had afgestaan en de maillot jaune werkelijk alles uit zijn brandstoftank had gehaald bij dit slagveld.

  Net niet voor Taco van der Hoorn

  Die kopgroep van 5 (oorspronkelijk 6) was in de beginfase weggereden en zong het dankzij motor Magnus Cort uit tot het einde. 

   

  Zijn ploegmakker Neilson Powless rook de ritzege, maar de Amerikaan ontplofte in de laatste hectometers na een snedige aanval net voor de vod. 

   

  Ook Edvald Boasson Hagen kon zijn achtervolging niet volhouden, waardoor Taco van der Hoorn of Simon Clarke de lachende derde zou zijn. 

   

  De 35-jarige Australiër, afgelopen winter nog zonder ploeg, flikte het met een ultieme jump. 

  Clarke: “Na 20 jaar in Europa komt mijn droom uit”

  In zijn zevende Tour beleeft Simon Clarke de mooiste triomf in zijn carrière. Voor de zichtbaar geëmotioneerde Australiër ging een lang gekoesterde droom vandaag eindelijk in vervulling. “Ik kwam naar Europa toen ik 16 jaar was. Op de tweede rustdag vier ik mijn 36e verjaardag. Na 20 jaar in Europa komt mijn droom uit.”

   

  Wat het extra mooi maakt voor de Australiër: afgelopen winter zat hij nog zonder ploeg. “Israel-Premier Tech heeft me toen opgepikt, zij wilden me nog een kans geven. Dat zorgde voor een reality check, sindsdien wil ik elke kans voluit benutten. Ik ben er dit jaar in elke koers al voluit voor gegaan.”

   

  “Ik kan nog altijd niet geloven dat ik het op de streep nog net haalde. Met nog minder dan 50 meter te gaan zat Taco (van der Hoorn, red.) nog ver voor mij. Ik had krampen in beide benen, ik heb er alles aan gedaan om nog de grootste mogelijke jump te plaatsen en bad toen dat het genoeg zou zijn. Ik moet de beelden nog eens bekijken, want ik kan het nog steeds niet geloven.”

   

  Clarke won ook al twee ritten in de Vuelta, op gelijkaardige wijze. “Je moet echt het juiste moment afwachten. Toen Powless aanviel, moest ik gewoon blijven zitten en hopen dat de andere sneller zouden panikeren dan ik. Ik gaf Boasson Hagen een beetje ruimte en hij hapte toe. Ik moest alles geven om hem te volgen en toen kwam Taco voorbij."

   

  "Toen ik opkeek, zag ik dat er nog 350 meter te gaan was. Dat was nog een eind, want we waren al een hele tijd aan het sprinten. Ik ben in Taco zijn wiel gedoken en heb dan zo snel als ik kon gesprint naar de finish.”

  Rituitslag Stage 5
  naamresultaatploeg
  1
  Simon Clarke
  3:13:35
  Israel - Premier TechIPT
  2
  Taco van der Hoorn
  +0
  Intermarché - Wanty - Gobert MatériauxIWG
  3
  Edvald Boasson Hagen
  +2
  TotalEnergiesTEN
  4
  Neilson Powless
  +4
  EF Education - EasyPostEFE
  5
  Magnus Cort
  +30
  EF Education - EasyPostEFE
  6
  Jasper Stuyven
  +51
  Trek - SegafredoTFS
  7
  Tadej Pogacar
  +51
  UAE Team EmiratesUAD
  8
  Jasper Philipsen
  +1:04
  Alpecin - DeceuninckADC
  9
  Fabio Jakobsen
  +1:04
  Quick-Step - Alpha Vinyl TeamQST
  10
  Luca Mozzato
  +1:04
  B&B Hotels - KTMBBK
  naamresultaatploeg
  1
  Wout van Aert
  16:17:22
  Jumbo - VismaTJV
  2
  Neilson Powless
  +13
  EF Education - EasyPostEFE
  3
  Edvald Boasson Hagen
  +14
  TotalEnergiesTEN
  4
  Tadej Pogacar
  +19
  UAE Team EmiratesUAD
  5
  Yves Lampaert
  +25
  Quick-Step - Alpha Vinyl TeamQST
  6
  Mads Pedersen
  +36
  Trek - SegafredoTFS
  7
  Jonas Vingegaard
  +40
  Jumbo - VismaTJV
  8
  Adam Yates
  +48
  INEOS GrenadiersIGD
  9
  Tom Pidcock
  +49
  INEOS GrenadiersIGD
  10
  Geraint Thomas
  +50
  INEOS GrenadiersIGD

  Fase per fase

  1. 17 uur 18. Pogacar kwam binnen op 51", het peloton op 1'04". .
  2. 17 uur 16. De herhaling maakt het duidelijk: de 35-jarige Simon Clarke schenkt Israel-Premier Tech een eerste zege in een grote ronde na een dag die nog lang zal nazinderen.  .
  3. 17 uur 15. De verliezer van de dag is Primoz Roglic. Zijn aankomst: 2'59". Dat is een tweetal minuten op Tadej Pogacar. .
  4. 17 uur 13. En Wout van Aert redt zijn gele trui. Het verschil met Tadej Pogacar en co is een 20-tal seconden. .
  5. 17 uur 13. Simon Clarke (Israel-Premier Tech) wordt als ritwinnaar uitgeroepen. Geen boni voor Neilson Powless. .
  6. 17 uur 12. Fotofinish! Het is Van der Hoorn of Clarke. We kunnen het niet zeggen. Wat een sprint van stervende zwanen.  .
  7. 17 uur 12. Powless verzuurt, maar ook Boasson Hagen plafonneert.  .
  8. 17 uur 11. De Amerikaan is nog niet binnen. Edvald Boasson Hangen maakt er een eeuwige sprint van.  .
  9. Laatste km. Net voor de vod lanceert Neilson Powless zijn pijl. Ze loeren. Is het al bingo?  . 17 uur 11.
  10. 17 uur 10. Als ze voorin speculeren, dan kan Wout van Aert zijn gele trui nog redden. Daarom blijft de gele trui peren als een bezetene! Ze zitten op amper 25 seconden van Jasper Stuyven en Tadej Pogacar.  .
  11. 17 uur 09. Nog 2,5 kilometer. Gaan ze sprinten voor de ritzege? Normaal moet dat een kolfje naar de hand zijn van Edvald Boasson Hagen.  .
  12. 17 uur 08. Jonas Vingegaard bedankt Wout van Aert. Dat is nog een understatement. De gele trui heeft zijn kas leeggereden.  .
  13. 17 uur 08. De eerste officiële opgave is een feit: Jack Haig (Bahrain Victorious) lag bij de val met Primoz Roglic.  .
  14. 17 uur 07. Nog 5 kilometer. Magnus Cort heeft krampen tot achter zijn oren. De ritzege is voor Neilson Powless, Taco van der Hoorn, Edvald Boasson Hagen of Simon Clarke. De achterstand van Tadej Pogacar en Jasper Stuyven bedraagt 53", die van het peloton met Jonas Vingegaard 1'31" en Primoz Roglic 2'56". .
  15. 17 uur 05. Gaudu, Quintana en co zitten nu in hetzelfde bedje als Vingegaard. Dat is op 40 tellen van Pogacar. Zo wordt Roglic het kind van de rekening. Voorin dreigt Cort te breken net voor het einde van de strook.  .
  16. Strook 1. We beginnen aan de laatste strook van deze namiddag. Neilson Powless en Edvald Boasson Hagen zijn de eerste kanshebbers voor geel. De Amerikaan zet de rest onder druk.  . 17 uur 04.
  17. 17 uur 02. Pogacar en Stuyven verliezen terrein. Daardoor belandt Powless zowaar weer in het geel.  De groep met Van Aert staat ook op het punt om Gaudu en co in te rekenen. Dan heeft hij toch een geweldige koers gereden in dienst.  .
  18. 17 uur 01. 5 leiders Pogacar en Stuyven op 46" Vlasov, Gaudu, Philipsen, Quintana en co op 1'19" Van Aert, Vingegaard, Thomas, Martinez en co op 1'45" Roglic op 2'56" .
  19. 17 uur 01.
  20. 17 uur . Nog 10 kilometer. Het dubbeltje valt de kant op van de 5 leiders. Tadej Pogacar en Jasper Stuyven komen geen meter dichter.  .