Pogacar deelt Roglic tik uit in woelige kasseienrit, Clarke wint, Van Aert behoudt nipt geel

  Tour de France: Rit 5
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  24°Cdistance 157 km
  location 13:59: Lille - 17:13: Arenberg
  trophy Simon Clarke
  einde
  startfinish
  020406080100120140157

   De veelbesproken kasseienrit in de Tour zal nog heel wat stof doen opwaaien. Tadej Pogacar spartelde als beste klassementsman doorheen een rit bol van spektakel en controverse. Jumbo-Visma is de verliezer van de dag, vooral met Roglic, maar kon met Vingegaard de schade beperken. Ook Van Aert, als knecht, behoudt zijn gele trui. Vluchter Simon Clarke hield Taco van der Hoorn van een epische zege.

   De 5e etappe van de Tour in een notendop:

   • Morele winnaar van de dag: Tadej Pogacar stond er zoals verwacht nagenoeg alleen voor, maar draaide bij zowat elke zone in de top 5 op. De Sloveen is een team op zichzelf en kwam ook telkens als winnaar uit het rondje dobbelen. De oogst blijft beperkt, maar deze Pogacar zit in poleposition voor een 3e eindzege.

   • Verliezers van de dag: Gisteren voerde Jumbo-Visma zijn plan tot in de perfectie uit, vandaag gaven ze paniek en hectiek een nieuwe definitie. Wout van Aert, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic: in die volgorde zaten ze in de hoek waar de klappen vielen. De eerste 2 konden aan de finish nog een beetje lachen, Roglic lijkt opnieuw uitgeschakeld in een zeer vroeg stadium.

   • Morgen: De langste rit in deze Tour (220 km) begint op Belgische bodem en eindigt met een toetje voor punchers in Longwy. Maar wie heeft zin om te controleren na alle heisa van vandaag?

   De rotdag van Jumbo-Visma begint bij Wout van Aert

   Na zonneschijn komt ook al eens regen. De droom van Jumbo-Visma veranderde vandaag razendsnel in een nachtmerrie. 

    

   De tocht van de hemel naar de hel begon al op 95 kilometer van de aankomst met een val van Wout van Aert

    

   De gele trui kroop kort daarna na een geweldige reflex bij een volgwagen door een klein gaatje, maar op de eerste kasseistroken hield Van Aert zich opvallend afzijdig.

    

   Was er dan toch fysieke schade? Een veeg teken was het sowieso. 

    

   Van Aert offerde zich alleszins op toen de chaos nog voor de zwaarste stroken compleet was. 

    

   Een pechmoment van Jonas Vingegaard veroorzaakte ongeziene paniek in het gele kamp, Primoz Roglic was plots de enige kopman. 

    

   Maar de Russische roulette was nog niet gedaan: Roglic kon met enkele anderen een strobaal - op het wegdek beland door een motorrijder - niet ontwijken en belandde nog meer in de achterhoede dan zijn Deense kompaan.

   De gele trui verandert dan toch niet van eigenaar

   Zo werd Roglic - schouder uit de kom - plots de grootste verliezer van de dag, Van Aert deed zijn stinkende best om de schade voor Vingegaard te beperken. 

    

   De rekening leek op te lopen toen zondagskind Tadej Pogacar met Jasper Stuyven zijn duivels ontbond op de zwaarste portie stenen, maar de Sloveens-Belgische alliantie geraakte niet meer voorin. 

    

   Meer nog, dankzij het uitmuntende werk van Van Aert verloor Vingegaard slechts 13 seconden. 

    

   Bovendien was er nog een pleister op de wonde: Van Aert redde zijn gele trui nadat de kopgroep iets te veel van zijn voorsprong had afgestaan en de maillot jaune werkelijk alles uit zijn brandstoftank had gehaald bij dit slagveld.

   Net niet voor Taco van der Hoorn

   Die kopgroep van 5 (oorspronkelijk 6) was in de beginfase weggereden en zong het dankzij motor Magnus Cort uit tot het einde. 

    

   Zijn ploegmakker Neilson Powless rook de ritzege, maar de Amerikaan ontplofte in de laatste hectometers na een snedige aanval net voor de vod. 

    

   Ook Edvald Boasson Hagen kon zijn achtervolging niet volhouden, waardoor Taco van der Hoorn of Simon Clarke de lachende derde zou zijn. 

    

   De 35-jarige Australiër, afgelopen winter nog zonder ploeg, flikte het met een ultieme jump. 

   Clarke: “Na 20 jaar in Europa komt mijn droom uit”

   In zijn zevende Tour beleeft Simon Clarke de mooiste triomf in zijn carrière. Voor de zichtbaar geëmotioneerde Australiër ging een lang gekoesterde droom vandaag eindelijk in vervulling. “Ik kwam naar Europa toen ik 16 jaar was. Op de tweede rustdag vier ik mijn 36e verjaardag. Na 20 jaar in Europa komt mijn droom uit.”

    

   Wat het extra mooi maakt voor de Australiër: afgelopen winter zat hij nog zonder ploeg. “Israel-Premier Tech heeft me toen opgepikt, zij wilden me nog een kans geven. Dat zorgde voor een reality check, sindsdien wil ik elke kans voluit benutten. Ik ben er dit jaar in elke koers al voluit voor gegaan.”

    

   “Ik kan nog altijd niet geloven dat ik het op de streep nog net haalde. Met nog minder dan 50 meter te gaan zat Taco (van der Hoorn, red.) nog ver voor mij. Ik had krampen in beide benen, ik heb er alles aan gedaan om nog de grootste mogelijke jump te plaatsen en bad toen dat het genoeg zou zijn. Ik moet de beelden nog eens bekijken, want ik kan het nog steeds niet geloven.”

    

   Clarke won ook al twee ritten in de Vuelta, op gelijkaardige wijze. “Je moet echt het juiste moment afwachten. Toen Powless aanviel, moest ik gewoon blijven zitten en hopen dat de andere sneller zouden panikeren dan ik. Ik gaf Boasson Hagen een beetje ruimte en hij hapte toe. Ik moest alles geven om hem te volgen en toen kwam Taco voorbij."

    

   "Toen ik opkeek, zag ik dat er nog 350 meter te gaan was. Dat was nog een eind, want we waren al een hele tijd aan het sprinten. Ik ben in Taco zijn wiel gedoken en heb dan zo snel als ik kon gesprint naar de finish.”

   Rituitslag Stage 5Rituitslag Stage 5

     naamploegresultaat
   1Simon ClarkeIPT3:13:35
   2Taco van der HoornIWG+0
   3Edvald Boasson HagenTEN+2
   4Neilson PowlessEFE+4
   5Magnus CortEFE+30
   6Jasper StuyvenTFS+51
   7Tadej PogacarUAD+51
   8Jasper PhilipsenADC+1:04
   9Fabio JakobsenQST+1:04
   10Luca MozzatoBBK+1:04