Spektakel verzekerd: Brussel ontvangt deze week UCI Wereldbeker BMX Freestyle Park

  Het Josaphatpark in Schaarbeek is de urban place to be de komende dagen.

  Het Josaphatpark in Schaarbeek vormt van 30 juni tot 3 juli het decor van Urban Sessions Brussels, een nieuw en gratis stadsfestival met tal van spectaculaire actiesporten op het programma. De UCI wereldbeker BMX Freestyle moet het hoogtepunt van het weekend worden.

  Bij BMX denk je wellicht meteen aan BMX Racing, de meer tradionele wedstrijdvorm waarbij een aantal renners tegen elkaar sprint op een slingerend zandparcours met heuvels, bulten en haarscherpe bochten. 

  BMX Freestyle: geen race, maar zeker ook spectaculair

  Freestyle is een compleet ander soort BMX, die meer verwant is aan skateboarden. Rijders voeren allerlei spectaculaire tricks en jumps uit op hun fiets, die in grote lijnen wel dezelfde is als bij racing. 

   

  Zoals de naam doet vermoeden is vrijheid het sleutelwoord. Freestylers doen op twee wielen wat ze willen, zonder enige beperkingen. Nieuwe stunts creëren en zo de eigen grenzen verleggen, daar draait het om.

  Altijd op zoek naar nieuwe en straffere tricks

  Park, flatland, street, vert en dirt

  Freestylers zijn er in verschillende soorten. Het is dan ook een parapluterm voor een aantal verschillende, zij het nauw verwante, disciplines.
   
  • Bij Park voeren de rijders stunts en sprongen uit op een soort van skatepark vol ramps, rails, quarter- en halfpipes. Ze hebben een minuut om een run af te werken en ondertussen zoveel mogelijk tricks te tonen, liefst zonder fouten te maken of te vallen.

   Freestyle Park is sinds de Spelen van Tokio 2020 een olympische sport. Het is ook deze variant die tijdens het eerste weekend van juli in Brussel beoefend wordt.

  • Flatland speelt zich af op een vlakke ondergrond en een beperkte oppervlakte. BMX'ers showen aan de lopende band tricks in een adembenemende choreografie met hun fiets. Dit buitenbeentje van de freestyle is pure "poetry in motion". Flatlandrijders beperken zich meestal ook tot deze discipline, waar andere BMX'ers vaak meerdere varianten beheersen.

  • Vert is de meest extreme vorm. Rijders werken hun run af in een grote halfpipe. Hoog in de lucht voeren ze pijlsnel hun complexe moves uit. Veel BMX'ers laten vert links liggen vanwege het gevaarlijke karakter.

  • Street wordt uitgeoefend in de openbare ruimte: stoepranden, trappen, bloembakken, ramps, muurtjes... Alles komt van pas.

  • Dirt jump: de offroad variant van het BMX'en, met hoge jumps op een vaak speciaal aangelegd parcours.

  Zie ze vliegen in deze oefensessie Freestyle Park:

  Een mooi staaltje flatland, goed voor winst in de UCI-wereldbekermanche in Montpellier:

  Urban Sessions: veel meer dan enkel BMX

  Het vierdaagse festival Urban Sessions Brussels heeft naast BMX nog heel wat anders te bieden: er zijn wedstrijden en demonstraties van parkour, breakdance en skate. De jongste bezoekers kunnen hun fietsvaardigheden testen en er is natuurlijk ook aandacht voor urban lifestyle met street art, muziek en street food.

   

  Net als het WK 3x3 basket in Antwerpen tracht het evenement de urban vibe van de grootstad te vatten. Het festival is helemaal gratis. Wie er bij wil zijn, moet wel op voorhand online tickets reserveren.