Ga naar de inhoud

Geen Benelux Tour in 2022: "Overvolle wielerkalender zorgt voor problemen"

Het podium van de vorige editie.

Er komt dit jaar geen editie van de Benelux Tour, de vroegere BinckBank Tour. De enige meerdaagse WorldTour-wedstrijd in België en Nederland zou eind augustus van start gaan, maar op dat moment wordt ook de Vuelta gereden. De organisatie zoekt nu naar een betere datum in 2023. 

Tussen 29 augustus en 4 september zou het profpeloton strijden om de eindzege in de Benelux Tour. De organisatie zocht naar een opvolger voor de Italiaan Sonny Colbrelli. Maar zijn naam zal dus nog een tijdje de laatste op de erelijst blijven.

 

"De overvolle wielerkalender zorgt voor problemen, vooral op logistiek en op mediavlak", klinkt het in een communiqué van organisator Golazo. "De drukte op die internationale wielerkalender zorgt voor meerdere conflicten waarvoor, ondanks verwoede pogingen, geen andere oplossing mogelijk is dan dit uitstel."   

 

De Nederlandse politie kan dit jaar bijvoorbeeld niet instaan voor de begeleiding van de ritten in Nederland. "Voor de Benelux Tour, die veiligheid hoog in het vaandel draagt, is koersen zonder de nodige politiebijstand ronduit gevaarlijk en geen optie."

 

"Ook het plannen van de aankomsturen en de daaraan gekoppelde tv-uitzendingen zorgt voor onoplosbare problemen. De uitzenduren van andere wedstrijden op dat moment zouden de organisatie dwingen om aankomsturen te voorzien die voor supporters en genodigden ter plaatse en tv-kijkers oninteressant worden en de ploegen met onmogelijke starturen of tijdstippen van verplaatsingen zouden opzadelen."    

 

De organisatie gaat nu samen met de UCI en de twee nationale wielerbonden op zoek naar een betere datum in 2023. "Het verschuiven van de Benelux Tour naar 2023 is erg jammer voor de wielerfans in de lage landen, net zoals het dat is voor ons team, dat al maanden aan de voorbereidingen bezig is", zegt Christophe Impens van Golazo.

augustus 2022
DATUM WEDSTRIJD CAT. WINNAAR 2020 WINNAAR 2021 WINNAAR 2022
2-6 Ronde van Burgos (Spa) 2.Pro Evenepoel Landa Sivakov
4-15 Ronde van Portugal (Por) 2.1 afgelast Antunes Moreira
7 Tour of Leuven 1.1 afgelast Bonifazio Campenaerts
9-11 Ronde van de Ain (Fra) 2.1 Roglic Storer G.Martin
10 Circuit Franco Belge 1.Pro afgelast Jakobsen Kristoff
11-14 Arctic Race of Norway (Noo)
2.Pro afgelast Hermans Leknessund
14 La Polynormande (Fra) 1.1 afgelast Madouas Bonnamour
14 EK wegrit München (Dui) EK Nizzolo Colbrelli Jakobsen
17 EK tijdrit München (Dui) EK Küng Küng Bissegger
16-20 Ronde van Denemarken (Den) 2.Pro afgelast Evenepoel Laporte
19-11/9 Ronde van Spanje (Spa) WT Roglic Roglic Evenepoel
16-19 Ronde van de Limousin (Fra) 2.1 afgelast Barguil Aranburu
21 EuroEyes Cyclassics Hamburg (Dui) WT afgelast afgelast Haller
21 Schaal Sels 1.1 Vermeersch afgelast De Lie
23 Egmont Cycling Race 1.1. afgelast D.van Poppel De Lie
23-26 Ronde van de Poitou-Charentes (Fra) 2.1 afgelast Swift Manzin
24-28 Ronde van Duitsland (Dui) 2.Pro afgelast Politt A.Yates
24 Druivenkoers Overijse
1.1 Sénéchal Evenepoel Louvel
28 Bretagne Classic (Fra) WT Matthews Cosnefroy Van Aert