Ga naar de inhoud

Hein Vanhaezebrouck na Gent-Anderlecht: "Dit gedrocht is absolute onzin"

Vincent Kompany en Hein Vanhaezebrouck tijdens Gent-Anderlecht.

AA Gent heeft Anderlecht met een 1-0-overwinning genadeloos uit de top 4 getikt. Met nog twee wedstrijden voor de boeg heeft Gent virtueel een ticket te pakken voor de Champions' play-offs. Wie had dat enkele maanden geleden in de Ghelamco Arena durven te denken?

Op de persconferentie na AA Gent-Anderlecht kreeg Hein Vanhaezebrouck twee keer de vraag voorgeschoteld of hij er zelf nog van droomde dat Gent, na 10 speeldagen 14e, nu in de top 4 zou staan.

 

"Wij dromen niet. Wij werken. Wij werken hard", antwoordde Vanhaezebrouck op zijn Vanhaezebroucks.

 

Na 32 speelronden staat Gent 4e, met 58 punten. Dat zijn er evenveel als Anderlecht, maar Gent heeft één keer meer gewonnen en dat geeft de doorslag.

 

Vanhaezebrouck: "Kijk: ik ben voorstander van een klassement op basis van het doelpuntensaldo. Dan zouden we er gewoon niet aan te pas komen, want dat van Anderlecht is veel beter (+21 voor Gent, +31 voor Anderlecht, red). Dat vind ik veel eerlijker dan het huidige systeem. Maar ja, we moeten als enige in de hele wereld toch per se aan dit systeem vasthouden."

 

"Ik ben ook voorstander van minstens 6 ploegen in de Champions' play-offs. Want dit gedrocht om toch absoluut met 18 teams te willen spelen en dan maar met 4 teams voor de titel te kunnen spelen, is absolute onzin. Er zijn te veel goeie, grote ploegen in België. Dus moet je met minstens 6 ploegen kunnen strijden."

 

"Dus ja, ik voel mee met Vincent Kompany, want Anderlecht heeft een fantastisch parcours afgelegd. Ze verdienen het om in de Champions' play-offs te zitten. Die kans is trouwens nog altijd zeer reëel."

"Het zullen 9 overwinningen moeten worden"

AA Gent heeft nog matchen tegen Cercle Brugge en OHL voor de boeg. Anderlecht ontmoet Charleroi en KV Kortrijk in de slotfase. Met AA Gent dus in poleposition.

 

"Achtte je je groep in staat om dit nog te bewerkstelligen?", vroeg de journalist een tweede keer aan Vanhaezebrouck

 

"Dat is ook niet belangrijk. Belangrijk is dat je er na een slechte toch weer staat. En dat je dan de match erna probeert te winnen. Je gaat in oktober geen plan maken waar je gaat staan in maart of april."

 

"Je maakt je targets voor het seizoen. Die targets waren bekend, maar als je op dat moment 12e of 13e staat, spreek je niet over de top 4. Dan is het focus op de volgende match en ervoor zorgen dat je je niveau opkrikt."

 

Gent is aan een sterke reeks bezig. Begin februari won het met 1-2 op Club Brugge en sindsdien volgde de ene overwinning na de andere.

 

"We hebben nu 7 keer na elkaar gewonnen, voor het eerst in 20 jaar. Maar het zullen er 9 moeten worden, want anders liggen we eruit. Anderlecht zal geen punten meer laten liggen, daar ben ik 100% zeker van", besloot Vanhaezebrouck.