Ga naar de inhoud

Kafka in voetballand? Eupen wil match herspelen tegen Gent ondanks duidelijke duwfout

Eupen-speler Agbadou vroeg tevergeefs voor een VAR-interventie.

Eupen schrijft een nieuw hoofdstuk bij in de kwalijke trend onder Belgische profclubs om voor alles en nog wat procedures op te starten. Niet tevreden over een uitslag? Klacht indienen! Zoiets. Ongeacht of de regels werden gevolgd of niet. In dit geval gaat het over de afgekeurde gelijkmaker van Smail Prevljak een kleine maand geleden tegen AA Gent. Al was de voorafgaande duwfout toch behoorlijk duidelijk.

Even terug naar speeldag 27. Op 12 februari ontving Eupen aan de Kehrweg AA Gent. Rond het uur maakt sluipschutter Smail Prevljak de 1-1 door een vrije trap knap in doel te mikken, maar de voorafgaande duwfout in de muur is meteen opgemerkt door scheidsrechter Lawrence Visser. Hij keurt de goal af. 

 

Gent wint de wedstrijd met het kleinste verschil. Niet naar de zin van Eupen, zo blijkt. De club diende een klacht in bij het Referee Department voor het afkeuren van de gelijkmaker, maar ving bot. 

 

Het Referee Department bevestigt ons de klacht, maar “voor ons is er geen inbreuk tegen de spelregels zelf gebeurd”, duidt scheidsrechtersbaas Stephanie Forde. Scheidsrechter Visser maakte dus geen fout en de wedstrijd moet niet opnieuw gespeeld worden.

 

Zaak gesloten zou je denken. Het Referee Department bevestigt wat elke neutrale fan ziet: een duidelijke duwfout van Müsel op Hjulsager in de muur.

 

Bij Eupen gaan ze toch niet akkoord. De club gaat in hoger beroep bij de voetbalbond. Het is maar de vraag of ze daar enige kans maken, maar het is wel een zoveelste geval van een club die zijn heil zoekt in een procedureslag.

Ook in Extra Time was er geen discussie: "Het is tegen de regels"

Twee dagen na de wedstrijd werd de fase in Eupen besproken in Extra Time. "Het is gewoon al niet slim dat je het probeert" zei Gert Verheyen. 

 

"Want volgens de regels moet je een meter afstand houden van de muur van de tegenstander. Je mag er niet meer tegen gaan staan. Dat zouden de spelers mogen weten."

 

Dat spelers vroeger wel in de muur van de tegenstanders mochten staan, bewijzen grappige beelden van Gert Verheyen uit ons archief.