De 100 punten van Wilt Chamberlain, het strafste NBA-record? "Wordt wellicht nooit verbroken"

Het record van Wilt Chamberlain staat na 60 jaar nog steeds overeind.

2 maart is een dag die in de geschiedenisboeken van de NBA staat. En wellicht nog wel even zal blijven staan. Vandaag is het precies 60 jaar geleden dat Wilt Chamberlain voor een onwaarschijnlijk record zorgde, door in zijn eentje 100 punten te maken in één wedstrijd. "Ik denk dat het nooit gebroken zal worden", zegt NBA-kenner Dennis Xhaët.

Om Wilt Chamberlain te beschrijven, schieten superlatieven tekort. De center verzamelde in zijn gloriedagen onder meer 4 MVP-titels, was 7x topschutter in de NBA en won 2 titels.

Chamberlain was een geboren scoremachine, zijn statistieken zijn hallucinant. Over zijn hele carrière was hij gemiddeld goed voor 30,1 punten en 22,9 rebounds per wedstrijd.

Decennia later staan nog steeds liefst 72 records op zijn naam. Onze persoonlijke top 3:

  • gemiddeld 50,4 punten per wedstrijd in het seizoen 1961-1962
  • gemiddeld 48,53 minuten per match op het veld, terwijl een wedstrijd slechts 48 minuten duurt. (Chamberlain speelde ook in de verlengingen)
  • 55 rebounds in één wedstrijd

Als je louter naar de statistieken kijkt, zou je kunnen concluderen dat Wilt Chamberlain de beste basketballer aller tijden is. Maar er is een kanttekening.

Dennis Xhaët

Toch is wel enige nuance op zijn plaats, vindt NBA-kenner en PlaySports-journalist Dennis Xhaët. "Want als je louter naar de statistieken kijkt, zou je misschien wel moeten concluderen dat Wilt Chamberlain de beste basketballer aller tijden is", klinkt het.

"Maar zijn ploegen hebben eigenlijk maar weinig succes gehad, die kanttekening moet je maken. Chamberlain was dominant, maar won slechts 2 titels. Hij had nochtans alles om zeker 5 of 6 titels te winnen, maar vaak waren de tegenstanders hem te slim af en vonden ze een manier om ervoor te zorgen dat zijn team niet zou winnen."

 

"Door de manier waarop Chamberlain in elkaar zat, hebben zijn ploegen vaak geen succes gehad. Dat was niet het belangrijkste voor hem. Maar goed, hij was wel een fantastische atleet, een gazelle. Hij had in elke sport kunnen uitblinken. En ze hebben de regels voor hem aangepast. Dat zegt heel veel over zijn kwaliteiten als speler."

Dé wedstrijd: "Denk niet dat dat record nog ooit verbroken wordt"

Van de talloze NBA-records die Wilt Chamberlain in zijn carrière vestigde, zijn de 100 punten die hij op 2 maart 1962 maakte wellicht het bekendste feit. Hij maakte 36 van zijn 63 shots, 28 van zijn 32 vrijworpen en plukte tussendoor ook nog 25 rebounds.

Chamberlain loodste zijn Philadelphia Warriors zo naar een 169-147-zege tegen de New York Knicks. De foto met het papiertje waarop inderhaast "100" gekleurd is, is iconisch.

 

"En precies 100 dan nog. Ik ben ervan overtuigd dat hij het daar echt wel om gedaan heeft. Met zulke dingen was hij echt wel bezig. Niet 98 of 102, maar exact 100. Dat geeft het toch wat extra cachet", vindt Dennis Xhaët.

"Wat het nog mythischer maakt: er bestaat geen enkel bewegend beeld van die wedstrijd. Niet alle matchen werden toen gefilmd. NBA-basketbal was toen nog absoluut niet wat het nu is. Dat er geen beelden van bestaan, draagt ook bij aan de legende."

Kobe Bryant kwam met 81 punten ooit het dichtst in de buurt van de magische 100 van Chamberlain, die wel eens voor altijd op de tabellen zou kunnen blijven. "Ik sluit niks helemaal uit, maar als ik mijn geld moet zetten op een record dat nooit gebroken zal worden, dan zijn het die 100 punten van Wilt Chamberlain."