Ga naar de inhoud

(Wit-)Russische concurrenten van Hendrickx worden uitgesloten van het WK

Olympisch kampioene Sjtsjerbakova

De Internationale Schaatsfederatie ISU volgt het voorbeeld van heel wat andere sportbonden en bant deelnemers uit Rusland en Wit-Rusland. Atleten uit die landen zullen tot nader order niet meer mogen deelnemen aan wedstrijden, zoals de aankomende WK's bijvoorbeeld. In het kunstschaatsen betekent dit bijvoorbeeld dat  het nummer 1 en 2 van de Spelen er niet bij zullen zijn.

Gisteren riep het Internationaal Olympisch Comité de verschillende nationale sportbonden op om maatregelen te nemen naar aanleiding van de Russische oorlog in Oekraïne. Het advies: laat Russische en Wit-Russische atleten niet meer deelnemen.

 

De schaatsfederatie heeft dat advies nu opgevolgd. "We blijven de situatie van nabij opvolgen en zullen indien nodig nog stappen ondernemen", klinkt het bij de ISU.

 

Concreet wil dit bijvoorbeeld zeggen dat er op de aankomende WK's in het kunstschaatsen, schaatsen en shorttrack geen Russen of Wit-Russen zullen kunnen starten.

 

Zo vindt van 21 maart tot 27 maart bijvoorbeeld het WK kunstschaatsen plaats waar ook Loena Hendrickx aan zal deelnemen. Zij hoeft dus geen concurrentie te vrezen van de sterke Russische dames. Sjtsjerbakova en Troesova, de nummers 1 en 2 van de afgelopen Spelen, zijn er dus niet bij.