Ga naar de inhoud

IOC raadt aan om alle Russische en Wit-Russische atleten uit te sluiten

 ma 28 februari 2022 15:12

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is met een krachtig signaal naar buiten gekomen na de inval van Rusland in Oekraïne. Het uitvoerende comité raadt aan om alle Russische en Wit-Russische atleten uit te sluiten van internationale evenementen.

Verschillende sportbonden hebben al strenge maatregelen genomen tegenover de Russische bonden en atleten. De Champions League-finale werd weggehaald uit Sint-Petersburg, Schalke maakte een einde aan de sponsorovereenkomst met Gazprom en verschillende landen weigeren om toernooien te spelen in of tegen Rusland.

 

Maar het IOC adviseert nu alle sportbonden om Russische en Wit-Russische atleten te weren uit internationale competities. "De olympische beweging heeft tot doel om vrede te bewerkstelligen via sport en de wereld te verenigen in een vredevolle competitie", klinkt het in een statement.

 

Het IOC wil geen atleten straffen voor de beslissingen van hun regering: ondanks een dopingschorsing mochten Russische atleten onder neutrale vlag deelnemen aan de Spelen. "Maar de oorlog in Oekraïne plaatst ons voor een dilemma", klinkt het.

 

"Terwijl atleten van Rusland en Wit-Rusland wel nog zouden kunnen deelnemen aan sportevenementen, kunnen Oekraïense atleten dat niet door de aanval op hun land. Er bestaat geen oplossing voor dat dilemma, dus hebben we met een zwaar hart dit besluit genomen."

Grote vraagtekens voor Russische sporters

Concreet vraagt het IOC om alle Russische en Wit-Russische atleten uit te sluiten van deelname aan internationale competities. Als dat op korte termijn niet mogelijk is, moeten ze deelnemen onder neutrale vlag. 

Daniil Medvedev, de nieuwe nummer 1 van de wereld in het tennis, zou dus niet meer in actie mogen komen, tenzij onder neutrale vlag. Ook voor veel andere Russische sporters zal deze beslissing grote gevolgen hebben.

Het IOC heeft ook beslist om onder meer president Vladimir Poetin te schrappen uit de olympische orde voor "een zware schending van het olympische charter."

 

Eerder deed het Uitvoerend Comité van het IOC een oproep aan alle internationale sportfederaties om evenementen gepland in Rusland en Wit-Rusland af te gelasten of te verplaatsen naar een andere locatie.

 

"Het IOC spreekt nog eens zijn volle steun uit voor het Oekraïense olympische comité. Ze zijn in ons hart en in onze gedachten."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook: