Ga naar de inhoud
De Wit-Russische Sabalenka is de nummer 3 van de wereld.
Ook Dortmund knipte de banden al door met Gerhard Schröder.
Ook Dortmund knipte de banden al door met Gerhard Schröder.
Eduard Sobol
Club-speler Eduard Sobol moet pas later aan de slag met Oekraïne in de WK-barrages.
Andy Murray
Andy Murray schenkt zijn prijzengeld van dit jaar aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

LIVEBLOG: Real Madrid doneert 1 miljoen euro aan hulporganisaties

 wo 16 maart 2022 11:05

De oorlog in Oekraïne gaat onverminderd voort. Ook in de sportwereld is die enorme schok voelbaar. Verschillende wedstrijden worden geschrapt, sponsorcontracten verbroken en symbolische acties opgezet. Volg hier de recente ontwikkelingen over het thema.

Sportwereld knipt banden met Rusland door

11:05

Real Madrid trekt portefeuille open

De oorlog in Oekraïne houdt ook de sportwereld bezig. Real Madrid heeft vandaag aangekondigd dat de club 1 miljoen euro zal doneren om de mensen daar en de Oekraïense vluchtelingen in Spanje te helpen. De Koninklijke doneert ook sportkledij en -materiaal aan het Rode Kruis voor de kinderen in vluchtelingencentra. 

09:21

WTA wil (Wit-)Russische tennissters niet uitsluiten

Steve Simon, de grote baas van de WTA is niet van plan om Russische en Wit-Russische tennissters te bannen uit toptoernooien. "Speelsters mogen niet gestraft worden voor het autoritaire leiderschap in hun land", liet hij optekenen tegenover de BBC.


Tennissers uit Rusland en Wit-Rusland spelen toernooien op de ATP- en WTA-tour momenteel onder neutrale vlag. Dat geldt bijvoorbeeld voor Daniil Medvedev, tot voor kort de nummer één van de wereld bij de mannen. 


"We hebben nog nooit atleten verboden deel te nemen vanwege de politieke positie die hun land inneemt", aldus Simon. "Er zou dus iets heel belangrijks moeten gebeuren om dit te doen veranderen. We weten niet waar de situatie in Oekraïne naartoe gaat, maar ik vind dat individuele atleten niet zouden mogen gestraft door beslissingen van een autoritaire leider." 


Simon erkende echter dat hij weinig kan doen als nationale regeringen preventieve maatregelen zouden opleggen aan Russische en Wit-Russische tennissers. "Ik hoop dat overheden zich daar niet mee gaan bezighouden. Er zijn zoveel andere problemen. Ik hoop dat we alles blijven doen om vrede te krijgen. Maar nog eens: de tennissers zijn onschuldige slachtoffers. Hen uitsluiten vind ik oneerlijk."

11/03/22
12:56

Na Dortmund schrapt ook Duitse voetbalbond erelidmaatschap van Schröder

De Duitse voetbalbond (DFB) heeft voormalig bondskanselier Gerhard Schröder vrijdag het erelidmaatschap van de organisatie ontnomen. Net zoals topclub Borussia Dortmund dat vorige week deed, gebeurt dit vanwege de nauwe banden die Schröder onderhoudt met Russische president Vladimir Poetin.


De 77-jarige Schröder blijft voorlopig, ondanks de Russische inval in Oekraïne, topposities innemen in Russische staatsbedrijven en hij was naar verluidt vorige week in Moskou voor gesprekken met Poetin. 


De DFB maakte de beslissing bekend tijdens een algemene vergadering in Bonn, waar nieuwe voorzittersverkiezingen worden gehouden. Voormalig politicus Bernd Neuendorf is kandidaat met steun van de amateurs terwijl Peter Peters, die gepokt en gemazeld is in het voetbal, de profs aan zijn zijde heeft.


09/03/22
19:54

"Karatewaarden zijn respect en integriteit"

De internationale karatebond heeft zich woensdag aangesloten bij andere sportbonden en schorst Russische en Wit Russische atleten en officials omwille van de Russische inval in Oekraïne.

"We willen geen enkele atleet of functionaris straffen die door deze oorlog is getroffen. We willen wel de hele karategemeenschap beschermen, aangezien we de karatewaarden van respect, integriteit en eer hoog in het vaandel dragen", aldus voorzitter Antonio Espinos.

08/03/22
20:25

FIFA verschuift barragematch tussen Schotland en Oekraïne naar juni

De barragewedstrijd tussen Schotland en Oekraïne op weg naar het WK voetbal in Qatar (21 november-18 december) wordt uitgesteld naar juni.


Het duel moest op 24 maart plaatsvinden in Hampden Park in Glasgow. Oekraïne vroeg vorige week donderdag officieel uitstel aan de FIFA. De Schotse voetbalbond (SFA) steunde het voorstel.


Door het uitstel van de halve finale van de play-offs zal ook de finale tegen de winnaar van Wales - Oostenrijk tijdens de interlandperiode in juni plaatsvinden. Wales en Oostenrijk spelen hun halve finale wel zoals voorzien op 24 maart.


Rusland, dat Polen moest bekampen in de barrages, werd door de FIFA en UEFA uitgesloten van deelname aan het WK. Polen is hierdoor al zeker van de finale tegen Zweden of Tsjechië. De Russische voetbalbond tekende wel beroep aan tegen die beslissing bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS).

19:24

Grote tennisorganisaties starten steuncampagne voor Oekraïne

De WTA, de ATP en de ITF starten samen met de vier grandslamorganisatoren een steuncampagne voor het door oorlog getroffen Oekraïne onder de noemer "Tennis Plays for Peace". Dat maakten ze dinsdag bekend.

De campagne moet vooral voor een beeld van breedgedragen steun vanuit de tenniswereld zorgen en zal zich toespitsen op communicatie op sociale media en tijdens toernooien. De Oekraïense vlag wordt overal uitgespeeld en iedereen in de tenniswereld wordt opgeroepen om de hashtag '#TennisPlaysforPeace' te gebruiken. De zeven grote organisatoren hebben ook elk 100.000 dollar voor humanitaire hulp in Oekraïne toegezegd. 

Vorige week werden de Russische en Wit-Russische ploegen al gebannen van de Davis Cup en de Billie Jean King Cup. Rusland is in beide gevallen titelverdediger. De ATP en WTA laten spelers uit Rusland en Wit-Rusland wel toe om verder te spelen onder neutrale vlag.

  

19:23
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
19:22

Andy Murray schenkt prijzengeld aan kinderorganisaties

Andy Murray doneert het prijzengeld dat hij de rest van het jaar wint aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, en dan vooral aan organisaties die zich voor de situatie van kinderen inzetten. De voormalige nummer 1 van de wereld doet dat via kinderorganisatie UNICEF.

"Ongelooflijk veel kinderen zijn in gevaar door deze oorlog", zegt Murray. "UNICEF kan op vele manieren hulp bieden. Daar wil ik graag aan bijdragen."

De Brit verklaarde dat het onder meer gaat om dringende medische hulp, maar ook om lespakketten. "Het onderwijs moet hoe dan ook doorgaan", aldus Murray.

12:21

WK voetbal 2022: Barragewedstrijd Schotland-Oekraïne uitgesteld

De barragewedstrijd tussen Schotland en Oekraïne op weg naar het WK voetbal in Qatar (21 november-18 december) wordt uitgesteld. Dat meldt de Britse openbare omroep (BBC).

Het duel zou normaal gezien op 24 maart hebben plaatsgevonden in Hampden Park in Glasgow. Maar Oekraïne vroeg vorige week donderdag officieel uitstel aan de FIFA. De Schotse voetbalbond (SFA) steunde het voorstel.

Door het uitstel van de 'halve finale' van de play-offs tussen Schotland en Oekraïne zal ook de 'finale', tegen de winnaar van het duel tussen Wales en Oostenrijk, later plaatsvinden. Er wordt momenteel gezocht naar nieuwe datums.

Rusland, dat Polen moest bekampen in de barrages, werd door de FIFA en UEFA uitgesloten van deelname aan het WK. De Russische voetbalbond tekende beroep aan tegen die beslissing bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS).

07/03/22
21:32

FIFA staat buitenlandse spelers in Rusland en Oekraïne toe elders te gaan voetballen

De contracten van buitenlandse voetballers en coaches, die werkzaam zijn in de Russische en Oekraïense competities, zullen tot het einde van het seizoen "opgeschort" worden. Hierdoor zijn ze vrij om dit voorjaar naar een andere club in het buitenland te verhuizen. Dat heeft de Wereldvoetbalbond FIFA bekendgemaakt.

De FIFA wil voor spelers en coaches in Rusland, dat sinds de inval in Oekraïne op grootschalige wijze uit de sportwereld is verbannen en geen internationale wedstrijden meer mag spelen, "het vertrek vergemakkelijken" als er geen overeenkomst met hun clubs is bereikt.

Zij zullen daarom het recht hebben hun arbeidsovereenkomst eenzijdig op te schorten tot 30 juni 2022, en zullen "uiterlijk tot 7 april" naar een andere competitie kunnen overstappen, zelfs buiten de transferperioden.

Tot slot zal de FIFA minderjarige spelers, die vluchten uit Oekraïne, behandelen als minderjarige vluchtelingen, waardoor zij toegang krijgen tot de internationale transfermarkt die normaal gesloten is voor spelers onder de 18 jaar.

21:31
De Belgische verdediger Maximiliano Caufriez (ex-STVV) mag Spartak Moskou verlaten als hij wil.
09:36

Djokovic biedt ex-collega en Oekraïens soldaat Stachovski financiële hulp

Novak Djokovic heeft Sergej Stachovski hulp aangeboden: "Financiële hulp, maar ook alle andere hulp." De Servische toptennisser was in contact met de Oekraïense ex-tennisser. De voormalige nummer 31 van de wereld, goed voor 4 titels, stopte onlangs en trad vorige maand in in het Oekraïense leger om zijn land te verdedigen tegen Rusland.

Djokovic vroeg naar de situatie van Stachovski en hoopte dat de zaken snel zouden veranderen. "Laat me ook weten hoe ik je het best kan helpen... financieel of eender welke andere hulp", klonk het in een WhatsApp-gesprek tussen de twee.

Stachovski postte de boodschap op Instagram en gaf mee dat Oekraïne dankbaar was om Djokovic steunbetuiging.

09:35
06/03/22
21:45

Wereldjudobond zet Poetin buiten

De Internationale judofederatie IJF heeft de Russische president Vladimir Poetin verwijderd uit alle posities die hij innam binnen de bond.

De bond maakte dat bekend, nadat Poetin eerder vorige week al was geschorst als erevoorzitter en ambassadeur van de IJF, vanwege de inval van Rusland in Oekraïne.

Ook de Russische miljardair Arkady Rotenberg, die zitting had in het uitvoerend bestuur van de judofederatie, is met onmiddellijke ingang uit zijn functie gezet. Rotenberg is de vicevoorzitter van de Russische judobond.

De internationale judofederaties IJF en EJU verklaarden eerder dat judoka's uit Rusland en Wit-Rusland onder neutrale vlag aan toernooien mogen deelnemen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) weert sporters uit Rusland en Wit-Rusland wel van sportevenementen, ook onder neutrale vlag.

05/03/22
16:15

Tegenstander van Oostende haakt af

Volodymyr Doebinski, de voorzitter van de Oekraïense basketbalclub Prometey, heeft aangekondigd dat zijn team zich terugtrekt uit de Champions League basketbal dit seizoen. De match tegen Oostende van nu woensdag in Praag wordt dan ook geannuleerd.

De gevolgen van de terugtrekking zijn momenteel nog niet bekend. Groep K wordt tot nog toe gedomineerd door het Roemeense Cluj met drie overwinningen uit evenveel wedstrijden, gevolgd door Prometey (2-1), Malaga (1-2) en Oostende (0-3).


04/03/22
15:58

Geen Russische turners meer welkom vanaf 7 maart

Slecht nieuws voor Nikita Nagorni en co. De Internationale Turnfederatie (FIG) sluit turners van Rusland en Wit-Rusland uit van alle competities vanaf 7 maart.

"Het zijn preventieve maatregelen die de integriteit van het turnen moeten verzekeren. We veroordelen dan ook elke vorm van geweld en onrecht."

Concreet mogen de turners niet meedoen aan het WK Acrogym in Azerbeidzjan van 10 tot en met 13 maart. 

14:39

Basket Belgium geeft financiële steun

Basket Belgium heeft samen met de AWBB en Basket Vlaanderen een steunpakket van 10.000 euro goedgekeurd. Die financiële boost gaat naar hulporganisaties die actief zijn in Oekraïne.


"Het menselijke leed laat niemand onberoerd", klinkt het bij Basket Belgium. "Daarom sturen we 10.000 euro op naar organisaties die de Oekraïense bevolking verzorgen."

12:45

Russische delegatie verlaat Peking

De Russische delegatie zal na haar uitsluiting de Paralympische Winterspelen spoedig verlaten. "Het is niet de moeite waard om in Peking te blijven", verklaart het Russisch Paralympisch Comité (RPC).


Volgens het RPC heeft het geen zin om in de Chinese hoofdstad te blijven, aangezien beroep bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) weinig kans op succes heeft. Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) mag naar eigen goeddunken een uitsluiting opleggen, aldus het RPC na het inwinnen van advies bij advocaten.


Het Russisch Paralympisch Comité bekritiseert de "gepolitiseerde" sanctie. "Dubbele standaarden zijn jammer genoeg de norm geworden in de moderne sport", zo klinkt het. Het RPC hekelt ook het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat maandag adviseerde om Russen en Wit-Russen uit te sluiten van internationale sportevenementen. Dat advies "leidt tot de achteruitgang en ondergang van de wereldsport".


Woensdag had het IPC paralympiërs van Rusland en Wit-Rusland startrecht gegeven in Peking na de inval van Rusland in Oekraïne. Zij zouden mogen aantreden onder neutrale vlag en daarnaast zouden in de medaillespiegel de prestaties van beide landen niet opgenomen worden. Maar het IPC kwam minder dan 24 uur later terug op die beslissing, nadat andere delegaties ermee gedreigd hadden niet te zullen deelnemen.


11:55

Belgische tafeltennisbond volgt ITTF

De Belgische Tafeltennisbond (KBTTB) volgt de Internationale Tafeltennisfederatie (ITTF) en weigert te spelen tegen Rusland of Wit-Rusland.


De Internationale Tafeltennisfederatie schorste eerder deze week alle Russische en Wit-Russische atleten en officials. Zij zijn niet langer welkom in competitie.


"De raad van bestuur van de Koninklijke Belgische Tafeltennisbond nam kennis van de situatie in Oekraïne en staat erop zijn nadrukkelijke steun aan het Oekraïense volk uit te spreken", klinkt het in een mededeling.


"Gezien de Russische inval in Oekraïne, daarbij gesteund door Wit-Rusland, zal de KBTTB, en iedereen die bij de KBTTB is aangesloten, tot nader order weigeren uit te komen tegen Russische of Wit-Russische ploegen of spelers."


09:21

Geen Special Olympics Winterspelen

De Special Olympics, de Olympische Winterspelen voor atleten met een verstandelijke beperking, gaan volgend jaar niet door in de Rusland.


De Winterspelen zouden op 21 januari 2023 van start gaan voor ruim 2.000 sporters uit meer dan 100 landen. Maar na de Russische inval in Oekraïne schrapt Special Olympics de geplande editie in Kazan.


"Deze afgelasting is verschrikkelijk voor ons, voor onze atleten in Oekraïne, voor onze atleten in Rusland en voor onze atleten over de hele wereld die jarenlang hebben getraind om mee te doen", meldt de organisatie. 


"Hoewel de Winterspelen niet zullen doorgaan, verbinden wij ons ertoe om nu en in de toekomst te blijven samenwerken met het Special Olympics-programma daar. Wij blijven vastberaden in onze inzet voor onze atleten, ongeacht politieke, nationale of andere grenzen."

09:21
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
03/03/22
18:54

Oekraïense voetbalbond wil WK-barrageduel laten uitstellen

Op 24 maart moet Oekraïne normaal gezien een barragematch in en tegen Schotland spelen. De winnaar strijdt 5 dagen later tegen Oostenrijk of Wales met een WK-ticket als inzet.

Maar de Oekraïense voetbalbond heeft de FIFA en UEFA gevraagd om dat duel uit te stellen, zo melden bronnen aan persbureau Reuters. Omdat het WK pas in november begint, is uitstel van de duels een optie. Beide voetbalbonden hebben nog niet gereageerd over de zaak.

17:30

Russische voetbalbond trekt naar TAS om uitsluiting van WK ongedaan te maken

Dat Rusland geschorst is door de FIFA en de UEFA heeft erin gehakt bij de Russische voetbalbond (RFU). Als reactie trekken de Russen naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) om die straf aan te vechten.

Door de schorsing kan Rusland komende winter niet deelnemen aan het WK voetbal. Het Russische vrouwenelftal moet ook een kruis maken over deelname aan het EK van deze zomer.

De Russische voetbalbond geeft aan dat de wettelijke basis voor de schorsing ontbreekt en vraagt ook een schadevergoeding. De Russen eisen ook dat de zaak met spoed behandeld wordt. De barrages voor het WK bij de mannen staan namelijk al deze maand op het programma. Als de FIFA en de UEFA niet akkoord gaan met de spoedprocedure, willen de Russen dat de straf opgeschort wordt

17:28

IOC vraagt Boebka om hulp voor Oekraïne te coördineren

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een solidariteitsfonds gecreëerd voor de slachtoffers van de Russische invasie in Oekraïne. IOC-voorzitter Thomas Bach scheef in een brief aan de olympische beweging dat "waar mogelijk de hulp nog opgedreven moet worden" en ook dat "het belangrijk is om de hulpverlening op een efficiënte manier te coördineren."

Om dat te doen heeft het IOC de Oekraïense polsstoklegende Sergej Boekba (sinds 2012 bestuurslid van het IOC) gevraagd om dringend naar het hoofdkwartier in Lausanne te komen. Boekba moet toezien op alle aspecten van de hulpverlening.

"Met de steun van Olympic Solidarity in Lausanne en zijn team bij het nationaal olympisch comité in Oekraïne zal Boebka beslissen over de toewijzijng en verdeling van de middelen", zegt Bach.

15:56

Europese Zwemfederatie zet Russische en Wit-Russische zwemmers aan de kant

Russische en Wit-Russische zwemsters worden uitgesloten van Europese evenementen. De Europese federatie LEN gaat daarmee een stap verder dan de Internationale Zwembond FINA, die dinsdag besliste om Russische en Wit-Russische zwemmers onder neutrale vlag wel nog toe te laten.

Daarnaast besliste de LEN geen wedstrijden meer te laten plaatsvinden in beide landen. Als er geen verandering komt in de huidige situatie, zullen Russische en Wit-Russische zwemmers ook niet welkom zijn op het EK in Rome in augustus.

"LEN veroordeelt met klem de acties van de Russische regering, die gesteund wordt door Wit-Rusland", klinkt het in een persbericht. "Deze oorlogsdaden hebben de levens van Oekraïense burgers verwoest en zijn volledig in strijd met de geest van sport."

14:32

Taekwondofederatie schorst Rusland en Wit-Rusland en zoekt nieuwe locatie voor WK

 De Internationale Taekwondofederatie volgt net als vele andere sportbonden het advies van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en schorst met onmiddellijke ingang alle Russische en Wit-Russische atleten en officials. Dat maakte de organisatie donderdag bekend na afloop van een Uitvoerend Comité.


World Taekwondo zegt terughoudend te staan tegenover het sanctioneren van atleten voor beslissingen van hun overheid waar zij geen controle over hebben. "Maar voor de veiligheid van alle deelnemers en om de integriteit van de competities te bewaren, was dit een moeilijke maar noodzakelijke beslissing", klinkt het. 


De taekwondobond laat daarnaast weten dat het bidproces voor de organisatie van het WK 2023, dat aan Moskou was toegewezen, wordt heropend tot eind maart. 


De Russische president Vladimir Poetin moest eerder al zijn zwarte band in het taekwondo inleveren na zijn beslissing om een invasie in Oekraïne te starten. De internationale judobond schrapte hem dan weer als erevoorzitter.


13:45

UEFA: "Neutraal terrein en geen toeschouwers" voor Wit-Rusland

Het Uitvoerend Comité van de Europese Voetbalconfederatie UEFA speelt kort op de bal tijdens de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.


Het heeft vandaag beslist om Wit-Russische clubs en nationale teams in Europese competities hun thuiswedstrijden op neutraal terrein en zonder toeschouwers te laten afwerken.


Eerder deze week kreeg Rusland, na de invasie in buurland Oekraïne, een wereldwijde schorsing opgelegd van UEFA en Wereldvoetbalbond FIFA.




13:43

Russische toprenner Aleksandr Vlasov roept op tot vrede

Aleksandr Vlasov, een van de twee Russische renners uit de WorldTour, spreekt zich in een bericht op zijn sociale media uit tegen de oorlog in Oekraïne. Hij volgt daarmee het voorbeeld van zijn landgenoot Pavel Sivakov, die vorige week hetzelfde deed.


"Zoals veel Russen wil ik alleen maar vrede. Ik ben geen politiek persoon en men heeft niet aan normale mensen zoals ikzelf gevraagd of wij een oorlog willen", schrijft de 25-jarige winnaar van de Ronde van Valencia vandaag op Instagram. 


"Dit is een schok geweest voor iedereen en ik hoop dat dit zo snel mogelijk stopt. Ik vind dat de rol van sport erin moet bestaan mensen te verenigen over politieke grenzen heen, in plaats van hen te verdelen", voegt de renner van het Duitse BORA-hansgrohe, die vorig jaar vierde werd in de Giro, er nog aan toe.


08:38

Het Internationaal Paralympisch Comité heeft zijn kar gekeerd: Russische en Wit-Russische atleten zullen dan toch niet mogen deelnemen aan de Paralympische Spelen. Op de eerdere beslissing om ze toe te laten onder neutrale vlag kwam heel veel kritiek.

02/03/22
19:13

Ook voor Russische hockeyers komen er kalme tijden aan:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
19:09

Ruiters, paarden en officials uit Rusland en Wit-Rusland zijn niet meer welkom op internationale toernooien. Dat maakte de Internationale Ruitersportfederatie FEI.

Het verbod sluit volgens de FEI ook deelname onder neutrale vlag uit.

Maandag al besliste de organisatie, die met Ingmar De Vos een Belgische voorzitter heeft, alle internationale competities op Russische en Wit-Russische bodem te annuleren.


17:42

Geen Rusland meer op FIFA

Ook voor gamers heeft de oorlog in Oekraïne gevolgen. EA Sports, de ontwikkelaar van het immens populaire voetbalspel FIFA, heeft vandaag beslist dat het Russische nationale elftal en alle Russische clubs voorlopig niet meer selecteerbaar zijn.

"Zoals zoveel mensen in de voetbalwereld, roepen wij ook op tot vrede", klinkt het in een statement.

17:40
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
17:36

Ook de IBSF, de Internationale Bobslee- en Skeleltonbond, heeft Rusland voorlopig geweerd van al zijn wedstrijden.

17:36
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
17:25
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
16:44

Verdediger vertrekt bij Zenit

De Oekraïense verdediger Jaroslav Rakitski heeft zijn contract bij Zenit Sint-Petersburg op zijn vraag laten ontbinden. 

De 32-jarige Rakitski speelde sinds januari 2019 voor Zenit, waarmee hij drie keer kampioen werd en een keer bekerwinnaar. In 108 wedstrijden was de voormalige Oekraïense international (54 caps) goed voor zeven goals en vijftien assists.

Volgens Zenit heeft de speler vanwege een "heel moeilijke familiale situatie" om de contractontbinding gevraagd, een verwijzing naar de Russische invasie in Oekraïne die nu bijna een week aan de gang is. "We wensen oprecht het beste aan Jaroslav, zijn vrienden en familie", klinkt het nog.

14:38

In het voetbal worden er nog stappen ondernomen. Everton schorst de sponsoring van de Russische miljardair Alisjer Oesmanov. 

De 68-jarige Oesmanov staat op de lijst die de EU maandag bekendmaakte met daarop oligarchen die nauwe banden hebben met de Russische president Vladimir Poetin. Zo worden onder meer hun tegoeden in de Europese Unie bevroren.

Oesmanov had bij Everton onder meer 36 miljoen euro geïnvesteerd in het trainingscentrum. Een vijftal jaar geleden was hij een tijdlang in beeld als kandidaat-koper van RSC Anderlecht.

Bij Krasnodar is Daniel Farke dan weer opgestapt. De Duitser tekende op 13 januari een contract tot en met 2024, maar stapt op zonder één match als T1 bij de Russische club.

12:30

IOC had anders gevraagd

De beslissing om de Russen en Wit-Russen toe te laten, komt enigszins als een verrassing.

Maandag had het Internationaal Olympisch Comité (IOC) erop aangedrongen om sporters uit Rusland en Wit-Rusland uit te sluiten van internationale competities.

Een dag later raakte al bekend dat Oekraïne, ondanks de inval van buurland Rusland, met een voltallig team aanwezig zal zijn in Peking. Daardoor zullen beide landen het in competitieverband tegen elkaar moeten opnemen, terwijl op het Oekraïense grondgebied een bloedig conflict aan de gang is.

12:25

Russen en Wit-Russen nemen deel in Peking

Russische en Wit-Russische sporters mogen in Peking deelnemen aan de Paralympische Winterspelen. Die Spelen gaan vrijdag om 13 uur onze tijd van start met een grootse openingsceremonie.

"De Russen en Wit-Russen zullen deelnemen onder de paralympische vlag, niet onder de Russische. Ze zullen niet worden opgenomen in de medaillestand bij de landen", zegt het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). 

01/03/22
21:25

F1-rijder Mazepin kan racen onder neutrale vlag

De Rus Nikita Mazepin zal op 20 maart voor zijn team Haas aan de start kunnen verschijnen van de openingsmanche in het wereldkampioenschap Formule 1 in Bahrein.

De Internationale Automobielsportfederatie FIA besliste dinsdag in een buitengewone vergadering dat Russische en Wit-Russische racers mogen blijven deelnemen aan internationale competities, maar wel onder de neutrale vlag van de FIA. Alle verwijzingen naar Russische en Wit-Russische symbolen, kleuren, vlaggen worden verboden.

De FIA besliste al eerder de GP van Rusland in Sotsji op 25 september te schrappen. Dinsdag herhaalt de organisatie dat er tot nader order geen internationale competities op Russische of Wit-Russische bodem worden gehouden. Ook worden nationale teams van beide landen uitgesloten van wedstrijden. Verkozen FIA-leden uit Rusland of Wit-Rusland moeten verplicht een stap opzij zetten.

21:24
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
20:01
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
19:26
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
18:32

FIBA weert Russische basketbalteams uit alle competities

De internationale basketfederatie FIBA laat "tot nader order" geen Russische teams of wedstrijdofficials meer toe in haar competities, inbegrepen het 3x3-basketbal. Dat heeft de FIBA dinsdag bekendgemaakt in een reactie op de inval van Rusland in Oekraïne.

De FIBA zegt met deze beslissing gehoor te geven aan de vraag van het Uitvoerend Comité van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Op 25 maart komt het centraal bestuur van de FIBA samen om eventuele bijkomende maatregelen te bespreken, net als deze die de voorbije dagen zijn genomen door de Europese entiteiten van de FIBA.

"De FIBA veroordeelt ten strengste het geweld en hoopt dat de vrede snel wordt hersteld", klinkt het nog.

De beslissing van de FIBA betekent onder meer dat het Jekaterinenburg van Emma Meesseman voorlopig niet meer mag deelnemen aan de EuroLeague. De Russische topclub is de titelverdediger en was ook dit seizoen de topfavoriet voor de eindzege.

18:32
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
16:37

Atletiekfederatie sluit Russische en Wit-Russische atleten uit, ook onder neutrale vlag mogen ze niet meer deelnemen

De internationale atletiekfederatie heeft besloten alle atleten, stafleden en officials uit Rusland en Wit-Rusland voor onbepaalde tijd en met onmiddellijke ingang uit te sluiten van alle toekomstige internationale wedstrijden. 

Er zullen dus geen Russen of Wit-Russen aanwezig zijn op het WK snelwandelen, dat vrijdag begint. Ook op het WK in het Amerikaanse Oregon deze zomer en op het WK indoor in het Servische Belgrado later deze maand zijn ze niet welkom.

Ook de Russische atleten die voor dit jaar al groen licht hadden gekregen om onder neutrale vlag deel te nemen aan competities, zullen worden geweigerd. De Russische atletiekbond is sinds 2015 geschorst wegens een dopingschandaal, maar Russische sporters konden onder strikte voorwaarden wel in competitie komen als neutrale atleten.

"De sport moet naar voor treden en mee ijveren om deze oorlog te laten stoppen en de vrede te herstellen. We mogen en kunnen hier niet afzijdig blijven", aldus Sebastian Coe, voorzitter van World Athletics. 

16:37
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15:46

Ook Kanofederatie schuift Russen en Wit-Russen aan de kant

In navolging van heel wat andere sportbonden en op aanraden van het Internationaal Olympisch Comité IOC, heeft de Internationale Kanofederatie ICF Russische en Wit-Russische atleten geschorst. Atleten van beide landen kunnen daardoor niet meer deelnemen aan internationale wedstrijden. Ook werden Russische en Wit-Russische officials geschorst.


15:45

Russische voorzitter Schermfederatie stapt op

De Russische oligarch Alisher Oesmanov heeft zijn ontslag ingediend als voorzitter van de Internationale Schermfederatie FIE, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

De 68-jarige Oesmanov staat op de lijst die de EU maandag bekendmaakte, met daarop oligarchen die nauwe banden hebben met de Russische president Vladimir Poetin. Zo worden onder meer hun tegoeden in de EU bevroren.

Oesmanov heeft onder meer een zakelijk belang in de Engelse voetbalclub Everton, waar hij 36 miljoen euro heeft geïnvesteerd in het trainingscentrum. Een vijftal jaar geleden was hij een tijdlang in beeld als kandidaat-koper van RSC Anderlecht.

14:50

Adidas zet partnership met Russische voetbalfederatie stop

Heel wat federaties sloten Russische atleten al uit, maar nu schort de sportartikelengigant Adidas zijn partnership met de Russische Voetbalfederatie RFS op. Dat doen ze met onmiddellijk ingang. Dat heeft een woordvoerder van het Duitse bedrijf vandaag laten weten.

"Adidas schort met onmiddellijke ingang zijn samenwerking met de Russische voetbalbond op", vertelt een woordvoerder.

Adidas realiseerde in 2020 in Rusland, Oekraïne en het GOS 2,9% van zijn omzet.

14:38

Skifederatie FIS sluit Russische en Wit-Russische atleten uit

De Internationale Skifederatie FIS heeft Russische en Wit-Russische atleten uitgesloten voor de resterende Wereldbekerwedstrijden. Dat heeft FIS vandaag bekend gemaakt.

Ze doen dit zoals andere sportbonden uit solidariteit voor Oekraïne. Zo volgen ze de aanbeveling van het Internationaal Olympisch Comité IOC. Het IOC raadt namelijk aan om Russische en Wit-Russische atleten niet meer te laten deelnemen aan internationale competities. Dat maakte het IOC gisteren bekend.

  


14:13
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:05

Zwembond laat wel Russen en Wit-Russen toe onder neutrale vlag

Russische en Wit-Russische zwemmers mogen alleen nog onder neutrale vlag deelnemen aan wedstrijden van de Internationale Zwemfederatie FINA.

De Internationale Zwemfederatie gaat daarmee in tegen het advies van het Internationaal Olympisch Comité IOC, dat er gisteren op aandrong om Russische en Wit-Russische atleten niet meer te laten aantreden in internationale competities.

Ook het WK kortebaan van eind dit jaar in het Russische Kazan staat nog steeds op de wedstrijdkalender.

12:04

Internationale badmintonfederatie weert Rusland en Wit-Rusland

De Internationale Badmintonfederatie (BWF) laat atleten en officials van Rusland en Wit-Rusland tot nader order niet meer deelnemen aan haar competities. Deze sanctie zal gelden vanaf de German Open die van 8 tot en met 13 maart in Mülheim op de agenda staat.

Volgens het BWF-bestuur zijn de maatregelen genomen "in overeenstemming met de nieuwe aanbevelingen van het uitvoerend comité van het IOC". De BWF had reeds besloten alle door haar georganiseerde toernooien in Rusland en Wit-Rusland te schrappen.

06:20

Ook rugbybond schorst Rusland en Wit-Rusland

Rusland en Wit-Rusland zijn tot nader order uitgesloten van deelname aan internationale rugbywedstrijden. Dat besliste de internationale rugbybond World Rugby. De organisatie veroordeelt de Russische inval in Oekraïne en de ondersteuning die Wit-Rusland daarbij biedt.

Naast de schorsing voor beide landen wordt ook het lidmaatschap van Rusland bij World Rugby tijdelijk ingetrokken.

De Europese federatie Rugby Europe neemt de maatregelen over en schorst daarnaast ook nog de officials van beide landen met onmiddellijke ingang.


28/02/22
22:35

Wereldruitersportfederatie schrapt alle wedstrijden in Rusland en Wit-Rusland

De wereldruitersportfederatie FEI annuleert alle internationale competities op Russische en Wit-Russische bodem. 

In een verklaring zegt de organisatie maandagavond de aanbevelingen van het Internationaal Olympisch Comité op te volgen.

Daarnaast vraagt de Raad van Bestuur van de FEI aan het Dagelijkse Bestuur om "de deelname van Russische en Wit-Russische atleten en officials te verbieden".

De Oekraïense ruitersportfederatie krijgt uit een solidariteitsfonds een toelage van een miljoen Zwitserse frank (972.000 euro). 

"Sport is een netwerk waarbij men kan rekenen op teamspirit en vriendschap, en het is dankzij deze diepe vriendschap dat we onze steun kunnen aanbieden en een verschil kunnen maken voor de Oekraïners in deze moeilijke tijden", zegt Ingmar De Vos, de Belgische voorzitter van de FEI.

21:24

Europese handbalbond schorst Rusland en Wit-Rusland

Ook in de handbalwereld weren ze Russische en Wit-Russische teams. De Europese handbalbond schorst met onmiddellijke ingang de nationale ploegen en de clubs van beide landen die nog in Europese competities aan de slag zijn. 

De schorsing van Rusland heeft ook gevolgen voor de Red Wolves, de Belgische handbalmannen. Om zich te plaatsen voor het WK van 2023 moeten de Belgen eerst tegen Slovakije. De winnaar daarvan moest in een beslissende match tegen Rusland knokken voor het WK-ticket. Maar die confrontatie valt dus weg.

Winst tegen Slovakije volstaat dus voor België om voor het eerst deel te nemen aan een groot toernooi.

20:00

Poetin is zwarte band in taekwondo kwijt

De Russische president Vladimir Poetin raakt steeds meer sportonderscheidingen kwijt. Nadat het Internationaal Olympisch Comité hem maandag al de zeer prestigieuze Gold Olympic Order ontnam, volgde de mondiale taekwondobond met de mededeling dat Poetin niet langer in het bezit is van de zwarte band.

De Russische president kreeg in 2013 de hoogste graad in de vechtsport na een bezoek aan het hoofdkwartier van de taekwondobond in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. 

"World Taekwondo veroordeelt krachtig de brute aanvallen op onschuldige levens in Oekraïne, die indruisen tegen onze visie: vrede is kostbaarder dan zegevieren", meldde de bond in een verklaring.

De internationale judobond schorste Poetin zondag als erevoorzitter en ambassadeur. De Russische president is zelf een fervent judoka en heeft de zwarte band.


19:44

Europese basketcompetities gaan verder zonder Russische teams

De Russische basketbalploegen die nog actief zijn in de Euroleague, de belangrijkste Europese beker, en de Eurocup, mogen niet meer deelnemen aan het vervolg van deze competities. 

In de Euroleague heeft Rusland met CSKA Moskou, Zenit en Unics Kazan 3 vertegenwoordigers, in de Eurocup speelt met Lokomotiv Koeban Krasnodar een Russische ploeg. 

Afgelopen vrijdag al beslisten de achttien ploegen uit de Euroleague dat er tot nader order niet meer in Rusland zou worden gespeeld. Russische teams zouden hun thuismatchen in het buitenland spelen. Oekraïne heeft geen ploegen in de competitie.

  


16:57

Boniek: "Geen plaats meer voor Rusland in het voetbal"

Het is nog niet officieel, maar het lijkt erop dat een volledige schorsing van voetballand Rusland door Wereldvoetbalbond FIFA in samenspraak met de Europese Voetbalconfederatie UEFA in de maak is.

"Op dit moment is er geen plaats voor Rusland in het voetbal", verklaarde UEFA-vicevoorzitter Zbigniew Boniek maandag aan de Italiaanse voetbalfederatie FIGC.

"De Russische teams zullen eveneens geen wedstrijden meer mogen spelen op het internationale toneel. Dat is niet alleen een strafmaatregel, er spelen ook veiligheidskwesties mee."

16:27

Vakbond FIFPRO evacueert 40 voetballers en familie uit Oekraïne

De internationale spelersvakbond FIFPRO geeft aan intussen 40 mensen uit Oekraïne te hebben geëvacueerd. 

"Wij zijn opgelucht dat de voetballers, samen met naaste familie en vrienden, nu veilig in Roemenië zijn en op weg naar huis", aldus de bond maandag op Twitter. Ook de Europese voetbalbond UEFA en de voetbalbonden van Roemenië en Oekraïne hebben geholpen bij de vluchtactie.

Ook David Neres, oud-voetballer van Ajax en nu onder contract bij de Oekraïense topclub Sjachtar Donetsk, is naar Roemenië gevlucht.

  


16:25
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14:56

Internationale Schaakfederatie zwaait Russische sponsors uit

De Internationale Schaakfederatie FIDE zet de sponsorcontracten met de Russische bedrijven Gazprom en Rosatom stop. Daarnaast veroordeelt de Schaakfederatie de Russische inval in buurland Oekraïne scherp.

Als gevolg daarvan werden alle wedstrijden in Rusland en Wit-Rusland afgelast. De schaakolympiade, die op 26 juli in Moskou zou plaatsvinden, werd verplaatst naar India. Russische en Wit-Russische spelers mogen enkel nog onder neutrale vlag aan wedstrijden deelnemen.

Voor voormalig vicewereldkampioen Sergei Karjakin en grootmeester Sergei Shipov zijn er disciplinaire maatregelen op komst. Zij hadden de voorbije dagen op sociale media de Russische invasie gesteund.

Opvallend is wel dat Arkadi Dvorkovitsj mag aanblijven als voorzitter van de federatie. De man is een voormalige adviseur en vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin, en was tussen 2012 en 2018 zelfs vicepremier.

13:02

Geen Russische paralympiërs naar de Spelen?

Het Internationaal Paralympisch Comité komt woensdag samen om de deelname van Rusland aan de Paralympische Winterspelen in Peking te bespreken. Verschillende landen, met Oekraïne op kop, vragen om Rusland en ook Wit-Rusland niet toe te laten op de Spelen, waarvan vrijdag de openingsceremonie plaatsvindt.

13:00

KBVB steunt Polen, Zweden en Tsjechië

De Koninklijke Belgische Voetbalbond "steunt ten volle de weigering van Polen, Zweden en Tsjechië om eind maart voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Rusland te spelen", zo klinkt het in een bondsmededeling.

"De KBVB is erg geschokt door de invasie van Rusland in Oekraïne en is zoals iedereen sterk onder de indruk van de toestand in dat land. De KBVB veroordeelt op de strengst mogelijke manier de agressie van Rusland tegen Oekraïne en betuigt zijn grote solidariteit met de mensen in Oekraïne", aldus de Belgische bond.

12:59

Ook het voetbal wordt door deze crisis geraakt, al is deze volstrekt ondergeschikt aan de situatie van zovele burgers in Oekraïne en de oorlogssituatie op het terrein.

KBVB
12:50

Nederlandse volleyballers gaan niet naar WK in Rusland

De Nederlandse volleybalspelers zullen niet deelnemen aan het WK (26 augustus tot 11 september) zolang dat in Rusland plaatsvindt. "Het is ondenkbaar dat we daar gaan spelen gezien de invasie van Oekraïne", laat de Nederlandse bond weten. Net als de Belgische bond vragen ze aan het FIVB om het WK weg te halen uit Rusland.

09:51

Wereldkampioen boksen neemt de wapens op

Steeds meer Oekraïense burgers zijn in het leger getreden om hun land te verdedigen. Ook Vasil Lomatsjenko heeft de wapens opgenomen. Hij is toegetreden tot het Territoriale Defensiebataljon Belgorod-Dnjestr. Lomatsjenko is een sportieve grootheid in Oekraïne. Hij werd twee keer olympisch kampioen boksen en was op een gegeven moment wereldkampioen in 3 verschillende gewichtsklassen.

09:51
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
27/02/22
21:39

Engelse voetballers weigeren te spelen tegen Rusland

De Engelse voetbalbond, de FA, heeft in een statement duidelijk gemaakt dat het geen enkele wedstrijd wil spelen tegen Rusland. Op eender welk niveau. Dat uit solidariteit met Oekraïne.

21:38
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
17:27

Braziliaanse voetballer Neres en landgenoten ontvluchten Oekraïne

De Braziliaan David Neres is samen met enkele landgenoten erin geslaagd Oekraïne te ontvluchten. De speler van Sjachtar Donetsk is na een lange reis vandaag aangekomen in Boekarest.

Neres verbleef de afgelopen dagen samen met andere Braziliaanse voetballers van zijn ploeg in Kiev, de stad die zwaar wordt aangevallen door Rusland.

Zij riepen de afgelopen dagen hun regering op om hen zo snel als mogelijk weg te halen uit Oekraïne. 

16:04

UCI hijst de Oekraïense vlag

Net zoals het IOC reageert de UCI met veel ontzag op het gewelddadige gedrag van Rusland in Oekraïne.

"De sport en de wielersport hebben vaak de weg kunnen wijzen naar vrede en dialoog", klinkt het.

"Deze waarden moeten de Russische regering inspireren zodat zij de vijandelijkheden kan staken en de dialoog kan hervatten om tot een vreedzame oplossing te komen van deze militaire actie."

Als teken van solidariteit hees de UCI alvast de Oekraïense vlag voor het hoofdkantoor.

14:30

Oekraïense tennisster Svitolina doneert prijzengeld aan vaderland

Elina Svitolina heeft bekendgemaakt dat ze haar prijzengeld zal doneren aan militaire en humanitaire doeleinden om haar vaderland te steunen.

De tennisster deelde haar initiatief mee via een emotionele post op haar social media kanalen:  "Brief aan mijn moederland, Ik ben momenteel ver weg van jullie, uit het zicht van geliefden en ver van mijn volk, maar mijn hart is zelden zo dicht bij geweest," verklaarde ze in haar post.

"Ik zal het prijzengeld van de volgende toernooien aan het leger en humanitaire doelen schenken. Zo wil ik bijdragen om het land te verdedigen."

13:53

Geen Rusland op het WK?

De Franse voetbalbond heeft vandaag bekend gemaakt dat het overweegt Rusland uit te sluiten van het WK voetbal later dit jaar.

"De sportwereld, en in het bijzonder het voetbal, kan niet neutraal blijven. Ik zal me zeker niet verzetten tegen de uitsluiting van Rusland op het WK", vertelde bondsvoorzitter Noël Le Graët.

11:19

Tsjechië weigert mogelijke barragewedstrijd tegen Rusland

In navolging van Zweden en Polen heeft ook Tsjechië besloten om de mogelijke WK-barragewedstrijd tegen Rusland niet te spelen.

In de voorrondes van het WK speelt Polen in de halve finale tegen de Russen terwijl Zweden en Tsjechië het tegen elkaar opnemen. Een mogelijke finale tegen Rusland om door te stoten naar het WK zit er dus niet aan te komen voor Tsjechië.

"De Tsjechische voetbalbond, de stafleden en de spelers zijn het erover eens dat het in de huidige situatie niet mogelijk is om tegen de Russische nationale ploeg te spelen, zelfs niet op een neutraal veld", klinkt het op Twitter.

11:19
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
09:57

Poetin niet langer erevoorzitter van judofederatie

De internationale judofederatie (IJF) heeft de Russische president Vladimir Poetin zondag geschorst als erevoorzitter. Poetin is zelf drager van een zwarte gordel in het judo.

De Russische invloed binnen de judowereld is groot. IJF-voorzitter Marius Vizer geldt als een vriend van Poetin en net als de Europese judofederatie (EJU), waarvan de Rus Sergej Solovejtsjik voorzitter is, wordt de IJF financieel ondersteund door een rist grote Russische bedrijven. Onlangs kondigde de EJU nog 3 nieuwe sponsors uit Rusland aan.

Vrijdag maakte de IJF al bekend dat het grandslamtoernooi in het Russische Kazan, gepland voor eind mei, niet doorgaat. "We zijn zeer bedroefd vanwege de huidige situatie", stelde IJF-voorzitter Vizer.

"Het is het gevolg van een ontoereikende dialoog op internationaal niveau. De judofamilie hoopt dat er snel een oplossing gevonden wordt, opdat er opnieuw normaliteit en stabiliteit kan zijn in Oost-Europa en de rest van de wereld."

26/02/22
21:06

Motorcross: GP van Rusland van de kalender

In navolging van hun collega's uit de Formule 1 hebben ze ook in het motorcross besloten om de GP van Rusland van de kalender te halen. Die WK-manche had normaal gezien op 1 mei moeten plaatsvinden.


"Gezien de huidige omstandigheden is het geen optie om op die dagen een Grote Prijs te laten plaatsvinden", zegt de Internationale Motorsportfederatie.

21:01

In het licht van de invasie in Oekraïne kunnen wij niet langer uitkomen tegen teams uit Rusland of landen die de agressie van het Kremlin ondersteunen. We doen dit om de veiligheid van onze atleten maar ook uit moreel oogpunt.

Sebastian Swiderski, voorzitter van de Poolse volleybalbond
19:39

Geen Russische schaatsers op het WK

Rusland wordt door de hele sportwereld geïsoleerd, maar soms nemen de Russische sportbonden zelf een beslissing om zich terug te trekken. Zo heeft de schaatsbond beslist om geen sporters naar het WK te sturen, zowel dat van de senioren (in Hamar) als de junioren (Gdansk). Ook naar het WK shorttrack voor junioren gaan de Russen niet.


Rusland won op de afgelopen Winterspelen 2 medailles bij het schaatsen: brons voor Golikova op de 500 meter en zilver voor de achtervolgingsploeg bij de mannen.

19:36

Volleybal: geen Volleyball Nations League in Rusland

Het WK wil het FIVB Rusland nog niet afnemen, maar de matchen in de Volleyball Nations League in juni en juli zullen wel elders gespeeld worden. In de VNL nemen de beste 16 landen ter wereld het in een jaarlijkse competitie tegen elkaar op, zowel bij de mannen als de vrouwen. Concreet gaat de beslissing van het FIVB over 2 speelronden bij de mannen.

19:36
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
16:32

Zweden weigert tegen Rusland te spelen in WK-barrages

Zweden zal niet tegen Rusland spelen als beide landen elkaar ontmoeten in de barrages voor het WK voetbal. Dat maakte de Zweedse voetbalbond vandaag bekend.


Zweden treft op 24 maart Tsjechië en speelt daarna - als het wint - in principe op verplaatsing tegen de winnaar van het duel tussen Rusland of Polen.


Maar na de inval van Rusland in Oekraïne acht de Zweedse voetbalbond wedstrijden tegen Rusland onmogelijk. "De invasie is illegaal en erg verkeerd", aldus de Zweedse bondsvoorzitter Karl-Erik Nilsson. "Voetballen tegen Rusland is nu onmogelijk. Rusland kan niet deelnemen zolang deze waanzin duurt."


Eerder op de dag maakte de Poolse bond al duidelijk niet naar Moskou te willen afreizen voor het duel tegen de Russen.