Het lief van Hanne Desmet is er één van: wie zijn de gevaarlijkste uitdagers van Bart Swings?

Bart Swings is alvast gewaarschuwd. Bert Sterckx fileert dé te duchten tegenstanders van onze landgenoot.

Bart Swings zal met zijn geel plunje straks goed opvallen in de hectiek van de massastart. Maar wie moet u nog in de gaten houden? Bert Sterckx, onze commentator voor het snelschaatsen in Peking, gidst u door het drukbevolkte peloton van de massastart heen. Een zoektocht naar dé grote medaille-uitdagers voor onze landgenoot.

- Joey Mantia (VS)

 

"Net zoals Bart Swings is Joey Mantia een wereldtopper in het skeeleren", vertelt onze commentator in Peking, Bert Sterckx. "Mantia staat er altijd op de grote kampioenschappen. Zo werd hij al drie keer wereldkampioen op de massastart. De Amerikaan is misschien wel dé gevaarlijkste tegenstander voor Swings." 

 

"Mantia weet ook als geen ander hoe hij een race koelbloedig moet afmaken." Bart Swings is reeds gewaarschuwd voor het eindschot van de Amerikaan. "Met Mantia moet je altijd opletten als het op een spurt uitdraait", vertelt Swings zelf.

Met Mantia moet je altijd opletten als het op een sprint uitdraait

Bart Swings

Onze landgenoot moet ook hopen dat de liefde Mantia geen vleugels geeft op het ijs. Shorttrackster Hanne Desmet, onze Belgische medailletrots,  maakte eerder deze week bekend dat ze een relatie heeft met de Amerikaanse massastart-specialist.

- Andrea Giovannini (Ita)

 

"Andrea Giovannini is er altijd bij, maar zelden of nooit komt hij op het podium terecht. De Italiaan heeft dit seizoen een patent op 4de en 5de plaatsen. Zowel in de wereldbekers als op het EK was dat zijn positie. Ik plaats hem niet bij de absolute topfavorieten, maar het is en blijft een gevaarlijke klant. Het muntje zou zomaar eens naar de juiste kant kunnen vallen voor hem."

 

- Jaewon Chung en Seung-Hoon Lee (ZKo)

 

"Jaewon Chung en Seung-Hoon Lee vormen een aartsgevaarlijk Zuid-Koreaans duo. Chung was er in Pyeongchang al bij als 16-jarige en werd een jaar later de bronzen man op de massastart tijdens het WK in Inzell." 

 

"Lee is dan weer een brok aan ervaring. De titelverdediger was de laatste twee jaar niet altijd even geweldig, maar in Peking toont hij opnieuw zijn bloedvorm van weleer. De Zuid-Koreanen zijn traditioneel ook sterk als het aankomt op een sprint.

 

Ook Bart Swings zelf rekent op Lee als een van dé te kloppen mannen in het peloton. "Lee gaat opnieuw ijzersterk zijn in de race. Daarenboven is hij verschroeiend snel in de laatste meters."

Seung-Hoon Lee gidste het Zuid-Koreaanse trio naar een 6e plaats in de ploegenachtervolging.

- Jorrit Bergsma en Sven Kramer (Ned)

 

"Het Nederlandse duo Jorrit Bergsma en Sven Kramer vormt hét grote vraagteken in de competitie. Nederland stuurt een onuitgegeven tweetal het ijs op. Sommige waarnemers vrezen zelfs dat ze niet met z’n tweeën tot in de finale zullen geraken." 

 

"Kramer heeft weinig tot geen ervaring met de massastart. Bergsma daarentegen wel, maar hij kon in Peking nog geen hoge toppen scheren. Bergsma vormde tot vorig jaar een topduo met Stroetinga, maar die is er hier niet bij in Peking."

De Nederlanders zijn hét vraagteken in deze massastart-competitie

Bert Sterckx

- Roeslan Zacharov (Rus)
"Ook Roeslan Zacharov kan zijn ervaring opnieuw laten botvieren op de baan in Peking. De Rus smukte zijn seizoen al op met enkele podiumplaatsen: zilver in Tomaszow-Masowiecki, en brons in Salt Lake City en op het EK in Heerenveen." 

 

"Op de WK’s en Spelen kon hij nog geen noemenswaardig resultaat neerzetten. Ik reken Zacharov bij het elitekransje van het pak, maar hij geniet niet van een favorietenstatus zoals Mantia bijvoorbeeld. Daarvoor lijkt de Rus voorlopig wat killerinstinct te missen. Maar onderschat hem niet."

Wat kan schaatsfenomeen Sven Kramer op de massastart?

Nog enkele outsiders om in de gaten te houden:

  • Livio Wegner (Zwi)
  • Jordan Belchos (Can)
  • Harald Silovs (Let)
  • Viktor Hald Thorup (Den)
  • Felix Rijhnen (Dui)
 programma Bart Swings
zondag 6 februari 5.000 meter 7e in 6'16"90 verslag
dinsdag 8 februari 1.500 meter 13e in 1'45"82 verslag
vrijdag 11 februari 10.000 meter 10e in 13'02"43 verslag
zaterdag 19 februari halve finale massastart 2e (naar finale) verslag
zaterdag 19 februari finale massastart 1e: GOUD verslag