Ga naar de inhoud

GOUD! Beresterke Bart Swings maakt olympische droom waar op massastart!

Bart Swings heeft het voor elkaar gekregen. Onze landgenoot maakte van zijn zilveren medaille van 4 jaar geleden op de massastart vandaag in Peking goud. Swings was met overschot de beste man in de race: hij dichtte onderweg alle gaten en klopte in de sprint de Zuid-Koreanen Chung en Lee.

Oppermachtige Bart Swings snelt naar goud in eindsprint

Vier jaar geleden in PyeongChang haalde Bart Swings zilver achter de Koreaan Lee, zijn reactie toen: "In Peking ga ik voor goud." Als skeeleraar is de masssastart hét favoriete nummer van Swings. Hij is de nummer 1 van de wereldbeker dit seizoen in de discipline.

In zijn halve finale vanochtend was hij goed bij de les en plaatste hij zich zonder problemen voor zijn grote afspraak. De Rus Zacharov had die als een van de favorieten gemist, maar met Chung en Lee, de Amerikaan Mantia en de Nederlandse anciens Bergsma en Kramer was er nog volk genoeg in het oog te houden.

De tactiek van Swings voor de race van 16 ronden was duidelijk: niemand laten wegrijden om zijn kansen in de sprint te kunnen gaan. Onze man in het geel draaide in het begin alert als 3e rond en reageerde als enige op alle aanvallen.

De Japanner Tsuchiya probeerde het herhaaldelijk, telkens met de Oostenrijker Odor. Bergsma lanceerde Kramer, maar Swings dichtte - als enige - alle bressen.

Op 8 ronden van het einde zette Swings zich op kop. De snelheid ging de hoogte in. Good old Sven Kramer gooide er nog maar eens een stevige demarrage uit, maar Swings zag het gevaar. Ook voor een laatste duootje Tsuchiya-Bergsma haalde de 31-jarige Belg de kastanjes uit het vuur.

De bel voor de laatste ronde klonk en Swings' rivalen lachten al in hun vuistje voor de krachten waarmee Swings gewoekerd had.

Maar die tankte vandaag uit een bodemloos vat vol energie. Hij zat goed in tweede positie achter titelhouder Lee en werkte zich in de laatste bocht langs de buitenkant naar voren. In de laatste rechte lijn was het hard tegen onzacht, maar Swings knalde Lee voorbij en hield Chung en Mantia onweerstaanbaar af. Hij won met een meter voorsprong en klopte zich met recht en reden op de borst.

Voor het zilver en brons was een finishfoto nodig: Chung pakte zilver, Lee brons. De Amerikaan Joey Mantia, de vriend van shorttrackster Hanne Desmet, viel net naast het podium.

Belgische geschiedenis

Swings is de eerste Belg die 2 keer op een olympisch podium staat, hij bezorgt België de eerste individuele olympische titel in de geschiedenis van de Winterspelen. Het is nog maar het 2e goud voor België na dat van kunstschaatsers Micheline Lannoy en Pierre Baugniet in het paarrijden in 1948.

 programma Bart Swings
zondag 6 februari 5.000 meter 7e in 6'16"90 verslag
dinsdag 8 februari 1.500 meter 13e in 1'45"82 verslag
vrijdag 11 februari 10.000 meter 10e in 13'02"43 verslag
zaterdag 19 februari halve finale massastart 2e (naar finale) verslag
zaterdag 19 februari finale massastart 1e: GOUD verslag

Massastart mannen:

Winterspelen: massastart met Bart Swings

 1. 09 uur 41. Swings legt het Zuid-Koreaans duo aan banden in de laatste meters. In zijn ultieme sprint laat hij zowel Jaewon Chung (2e) als Seung-Hoon Lee (3e) achter zich. De Amerikaanse Joey Mantia - de vriend van "die adere Belgische medaillewinnares", Hanne Desmet - valt net naast het podium. De Nederlanders die de wedstrijd hard gemaakt hebben eindigen als 9e (Bergsma) en 16e (Kramer). .
 2. 09 uur 37. GOUD!!! Heer en meester, Bart Swings! Onwaarschijnlijk. Swings pakt op fenomenale wijze goud. Hij domineerde de race en maakte het zelf nog af. Handen op elkaar, wat een grootse vertoning. .
 3. 09 uur 36. Bart Swings wil het gat niet groter laten worden met enkele vrijbuiters en zet zich opnieuw op kop van het peloton. Voelt hij zich super of wil hij de touwtjes te strak in handen houden. .
 4. 09 uur 34. Het is altijd maar Swings die de kastanjes uit het vuur moet halen. Bert Sterckx op Eén.
 5. 09 uur 33. Sven Kramer maakt er een harde wedstrijd van. De Nederlander doet wat hij het beste kan: knallen. Swings moet opnieuw uit zijn pijp komen. .
 6. 09 uur 31. Swings moet een eerste gaatje dichten. Op soevereine wijze klaart hij de klus. Maar krachten heeft het alleszins gekost. .
 7. 09 uur 29. En avant! Voor vorst, voor vrijheid en voor goud. Bart Swings posteert zich op de derde positie, in het zog van Giovannini. .
 8. 09 uur 26. Historisch goud? Bart Swings start aan zijn finale opdracht op de Winterspelen in Peking. Kan hij zijn gouden droom in vervulling laten gaan? .
 9. 09 uur 20.
 10. 08 uur 37. De 16 finalisten. - Kristian Ulekleiv (Nor) - Bart Swings (Bel) - Zhongyan Ning (Chi) - Chung Jae Won (Zko) - Daniil Aldosjkin (Rus) - Antoine Gelinas-Beaulieu (Zwi) - Sven Kramer (Ned) - Seitaro Ichinohe (Jap) - Andrea Giovannini (Ita) - Lee Sueng Hoon (ZKo) - Livio Wenger (Zwi) - Gabriel Odor (Den) - Jordan Belchos (Can) - Ryosuke Tsuchiya (Jap) - Joey Mantia (VS) - Jorrit Bergsma (Ned) .
 11. 08 uur 31. Halve finales slachtofferen favorieten. De ervaren Roeslan Zacharov is het bekendste slactoffer van de tweede halve finale. De ervaren Rus werd al snel gedubbeld en moest van de piste gestuurd worden. Zacharov was nochtans aan een behoorlijk seizoen bezig. Hij behaalde bijvoorbeeld zilver in Tomaszow-Masowiecki, en brons in Salt Lake City en op het EK in Heerenveen. Maar een uitschieter op de Winterspelen blijft uit. Ook de sterke Deen Viktor Hald Thorup en de Australiër Peter Michael, beiden getipt als outsider, volgden Zacharov naar de uitgang. .
 12. 08 uur 22. Oranje met de schrik vrij. De Nederlanders Jorrit Bergsma en Sven Kramer komen met de schrik vrij. Het duo eindigde respectievelijk als 8e en 7e in hun halve finale, en nemen zo de laatste finaletickets mee. Jorrit Bergsma - zowaar de medaille-hoop voor onze noorderburen - had maar 6 honderdste van een seconde overschot. Oranje leeft dus nog, maar de criticasters snoeren ze hier de mond niet mee. .
 13. 08 uur 14. Herbekijk de halve finale van Bart Swings.

  Herbekijk de halve finale van Bart Swings

 14. 08 uur 12. Swings plaatst zich voor de finale.

  Swings plaatst zich voor de finale

 15. 08 uur 12. Bart Swings mag naar de finale. Goed begonnen, is half gewonnen? De D-Day van Bart Swings is probleemloos van start gegaan. In zijn halve finale stootte hij zonet als 2e door naar de finale. Onze landgenoot was steeds in de kop van de race terug te vinden.Swings kwam tijdens de zestien rondjes nooit in de problemen en sprokkelde in totaal vier punten bij de tussensprints. Zijn tweede plaats aan de finish leverde hem veertig bijkomende punten op, waardoor hij aan een totaal van 44 komt.  De Noor Kristian Ulekleiv is de enige die onze landgenoot voor kon blijven met 60 punten. De acht beste schaatsers in elke halve finale grijpen een ticket voor de finale, die later vandaag (om 9.30 uur) op de planning staat. Ook de Nederlandse schaatslegende Sven Kramer bemachtigde nipt een plekje in de finale. .
 16. 08 uur 06. Swings opnieuw in de punten bij tussensprint.

  Swings opnieuw in de punten bij tussensprint

 17. 08 uur 06. Swings is een intelligente race aan het rijden. Hij neemt weer 2 puntjes mee. De finale kan hem nu nog amper ontglippen. Bert Sterckx op Eén.
 18. 08 uur 05. Swings neemt meteen 2 punten bij eerste tussensprint.

  Swings neemt meteen 2 punten bij eerste tussensprint

 19. 07 uur 58. Swings sprokkelt meteen 2 punten. Nu al wat verzamelen, dat is slim gedaan. Bert Sterckx op Eén.