Ga naar de inhoud

BEKIJK: Wendy Jans grijpt na snookerthriller naast wereldtitel en profstatuut

Wendy Jans verloor de WK-finale.

Onze landgenote Wendy Jans is er maandag in het Engelse Sheffield net niet in geslaagd een eerste professionele wereldtitel bij de dames te veroveren. Jans, die bij de amateurs al 7 wereldtitels veroverde, zag op de allerlaatste zwarte bal haar titeldroom uiteenspatten en grijpt zo ook naast een tourkaart in de WST, het allerhoogste niveau waar ook de mannen spelen.

Wendy Jans is al jaren een absolute wereldtopper in het vrouwelijke amateurcircuit. De 38-jarige Belgische won als amateur al 7 wereldtitels en 12 Europese titels. 

 

In het profcircuit bij de vrouwen had Jans nog nooit de finale van het WK gehaald, maar dit jaar leek het haar jaar te worden. Jans legde een uitstekend parcours af en wipte in de kwartfinale topfavoriete Reanne Evans, twaalfvoudig wereldkampioene en de onbetwiste nummer één in het vrouwensnooker.

 

In de halve finales zette ze de Engelse Jamie Hunter opzij waardoor ze zich voor het eerst kon opmaken voor de finale. Daarin moest ze Jans Nutcharut Wongharuthai, de regerende British Open-kampioene, partij geven. 

Dramatisch einde op allerlaatste zwarte bal

De Thaise nam een 1-0- en een 2-1-voorsprong. Jans sloeg terug met een 84-break in frame vier waarna ze ook de twee volgende frames won. Wongharuthai won frame zeven, maar Jans potte in frame acht breaks weg van 30 en 39 waarmee ze op een frame van de wereldtitel kwam.    


Maar de 22-jarige Wongharuthai bleek een kwaaie klant en gaf zich nog niet over. Ze won de twee volgende frames en kon een decider uit de brand slepen waarin ze een stevige voorsprong nam. 

 

Jans, die een snooker nodig had, slaagde in haar opzet en leek alsnog op de overwinning af te stevenen, maar op de allerlaatste zwarte bal miste ze en zag ze haar titeldroom uiteenspatten.


Jans grijpt zo na een onwaarschijnlijke thriller niet alleen naast een eerste profwereldtitel, ze grijpt ook naast een tweejarige tourkaart in de World Snooker Tour, het hoogste snookerniveau ter wereld waar ook de O'Sullivans en Brecels van deze wereld spelen.

Herbekijk de ontknoping van de WK-finale:

Ook Luca Brecel volgde de partij van Wendy Jans

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.