Ga naar de inhoud

Noorwegen troeft Frankrijk en Rusland af in knotsgekke gemengde biatlonaflossing

Johannes Bø spurt sneller dan de Fransman Quentin Fillon-Maillet en de Rus Edoeard Latipov.

De Noor Johannes Bø heeft zijn land enkele uren na het eerste goud ook een tweede exemplaar bezorgd. De biatleet maakte het in de gemengde aflossing af in de spurt voor Frankrijk en Rusland na een wedstrijd vol opschudding.

Het is nog nooit gebeurd dat er zoveel strafrondes moesten gelopen worden in een gemengde biatlon. En dat Noorwegen en Frankrijk dan nog in aanmerking kwamen voor het goud ondanks 3 strafronden elk is helemaal een huzarenstukje. Rusland was als derde eend in de bijt mee met 1 strafronde.

In biatlon moet er gelanglaufd en geschoten worden, missers leveren strafrondes op. Na 4x6 km doken ze met zijn drieën naar de finish: Bø, de winnaar van de laatste 3 algemene Wereldbekers, de Fransman Quentin Fillon-Maillet, de huidige wereldbekerleider, en de Rus Edoeard Latipov.

 

Bø won het pleit, Frankrijk finishte op 9 tienden, Rusland op 1,5 seconde. Op de Spelen van 2018 was het nog andersom: Frankrijk won toen voor Noorwegen. Bø was er toen ook bij. In Zuid-Korea pakte hij ook Noors zilver op de estafette en goud in de individuele race.

Na Therese Johaug op de skiatlon is het het tweede goud voor Noorwegen op de eerste wedstrijddag van de Olympische Winterspelen.

Bekijk de sprintfinish van de gemengde aflossing:

En de ruime samenvatting:

Gemengde aflossing biatlon (4x6 km)