Emotionele Del Potro kondigt verrassend afscheid aan: "Ik wil leven zonder pijn"

"Het toernooi in Buenos Aires wordt meer een afscheid dan een comeback", sprak Del Potro met tranen in de ogen.

Enkele dagen nadat hij zijn comeback aankondigde, heeft Juan Martin del Potro de tenniswereld verrast: het toernooi van Buenos Aires wordt wellicht zijn laatste opdracht als tennisspeler. Op een emotionele persbabbel sprak de Argentijn over zijn afscheid, dat voor hem onafwendbaar lijkt: "Het is een moeilijke beslissing, maar ik wil duidelijkheid."

Eerder deze week was de teneur nog helemaal anders: Del Potro zou in Buenos Aires terugkeren in het tenniscircuit na 2,5 jaar afwezigheid door aanhoudende blessures. Maar zaterdag kwam hij op een persbabbel met een tegengesteld bericht.

 

Zijn deelname aan het tennistoernooi van Buenos Aires volgende week zal niet de relance van zijn carrière worden. Sterker nog, het wordt wellicht het laatste wapenfeit van Del Potro als tennisser.

 

"Voor ik deze persconferentie start, wil ik graag iets meedelen", sprak hij zaterdag in Buenos Aires. "Ik heb veel nagedacht over deze dag en het is een van de moeilijkste boodschappen die ik moet meedelen."

 

"Ik weet dat mensen verwachten dat ik terugkeer in het tennis, maar dit wordt meer een afscheid dan een terugkeer", vertelde Del Potro. "Dit is een moeilijke beslissing, maar ik wil duidelijkheid scheppen."

Ik weet dat mensen verwachten dat ik terugkeer in het tennis, maar dit wordt meer een afscheid dan een terugkeer.

Juan Martin del Potro

"Ik heb nog de kracht om door te gaan, maar mijn knie is een nachtmerrie geworden. Ik heb al talloze alternatieve oplossingen geprobeerd, maar niets helpt. Ik heb nog altijd geen oplossing gevonden."


"Ik kon niet stoppen met deze sport zonder een volwaardig afscheid, en waar kan ik dat beter doen dan hier in Buenos Aires. Na deze week zullen we zien wat ik met mijn toekomst zal doen, maar ik wil leven als een 33-jarige en geen pijn meer hebben."


Del Potro staat ook nog op de deelnemerslijst van het tennistoernooi van Rio De Janeiro, een week na Buenos Aires, maar hij liet uitschijnen dat dat uitstapje naar Brazilië er waarschijnlijk niet meer van zal komen.

Grandslamwinnaar geteisterd door blessureleed

De 33-jarige Del Potro heeft er bewogen tenniscarrière opzitten. De rijzige Argentijn brak in 2008 door met zijn eerste tennistitels. Del Potro maakte al snel naam en faam op het circuit met zijn verwoestende forehand en krachtige baselinespel.

 

Een jaar later verraste Del Potro vriend en vijand door Roger Federer te kloppen in de finale van US Open. Meteen ook de enige grandslamtitel van de Argentijn, want de blessuregevoelige Del Potro zou jarenlang geteisterd worden door blessureleed.

 

Uiteindelijk behaalde hij 22 titels en twee olympische medailles (zilver en brons). Na 4 knieoperaties en 2,5 jaar zonder een officiële tenniswedstrijd keert Del Potro volgende week in Buenos Aires dus wellicht voor de allerlaatste keer terug op een tennisbaan.