Zondag barst de strijd los voor Belgische driekleur tijdens eerste BK Virtual Cycling

Zondag wordt voor de eerste keer virtueel gestreden voor de Belgische driekleur.

Terwijl het wielervoorjaar stilaan ontwaakt, maakt Belgian Cycling zich op voor het eerste Belgisch Kampioenschap Virtual Cycling. Zondag zullen de renners vanop hun rollen strijden voor de Belgische driekleur.

Het BK Virtual Cycling komt er op initiatief van de Belgische Wielerbond. "Zie het als een wielerwedstrijd in een virtuele omgeving, waar wielrenners het vanop de rollen tegen elkaar opnemen", legt Xavier Vandermeulen van Belgian Cycling uit.

 

De deelnemers nemen het virtueel tegen elkaar op via het digitale platform RGT. Het parcours dat de renners voor de kiezen krijgen is 7,9 km lang en telt 83 hoogtemeters. 

 

De U17 meisjes rijden het parcours 1 keer. De U17 jongens, de heren junioren, de elite/U23 vrouwen en elite/U23 heren doen er nog een rondje bij. 

Tijdens de pandemie heeft virtueel koersen enorm aan populariteit gewonnen.

Gedurende de coronapandemie groeide de interesse naar virtuele wielerwedstrijden. Eind 2020 werd voor de eerste keer het WK Cycling Esports gehouden. 

 

"Het bestaat al langer, maar tijdens de pandemie heeft het enorm aan populariteit gewonnen. Wielrenners gingen op zoek naar een veilig alternatief. Daardoor is de ontwikkeling van de virtuele platformen in een stroomversnelling gekomen", besluit Vandermeulen van Belgian Cycling.