Ga naar de inhoud

CEO John Lelangue: "Bij Lotto-Soudal willen we altijd koersen om te winnen, niet om punten te pakken"

John Lelangue wil veel overgave en aanvalslust zien van zijn renners, zoals hier Florian Vermeersch in Parijs-Roubaix.

De hand van John Lelangue bij Lotto-Soudal wordt steeds duidelijker. Met enkele rigoureuze beslissingen hoopt de algemeen directeur de wielerploeg een nieuw imago te geven. "We moeten koersen met bravoure."

John Lelangue is nu 3 jaar CEO bij Lotto-Soudal en steeds meer kneedt hij de ploeg naar zijn ideale model. Dat betekende onder meer het afscheid van Marc Sergeant en Herman Frison, die jarenlang aan de ploeg waren verbonden als manager en ploegleider.

 

"Ze hebben heel veel goeie dingen gedaan voor Lotto-Soudal. Daar heb ik veel respect voor. Maar er was nood aan een nieuwe dynamiek", vindt Lelangue. "Dat geldt zowel voor de renners als voor de staf."

 

Opmerkelijk is dat Lelangue naast ex-renner Allan Davis ook voor 2 vrouwen koos, met Cherie Pridham als ploegleider en Yana Seel als Chief Business Officer. "Ik heb niet 2 vrouwen aangetrokken, maar wel 2 professionals."

 

"Cherie heb ik samen met enkele andere ploegleiders gezien en na enkele ontmoetingen zag ik dat zij de beste was. Ook Yana hebben we gekozen vanwege haar ervaring (bij Astana) en competentie."

Er was nood aan een nieuwe dynamiek.

John Lelangue over het vertrek van Sergeant en Frison

Het DNA van Lotto: eendagskoersen, sprints en koersen met bravoure

Met al deze wijzigingen wil Lelangue een duidelijk DNA geven aan Lotto-Soudal. "Dat zijn enerzijds de focus op de eendagskoersen en de sprints. Voor de eendagskoersen hebben we enkele goeie, jonge krachten en voor de sprints hebben we met Caleb Ewan een van de rapste mannen van het peloton."

 

"Daarnaast moeten we durven te koersen met bravoure. Dat vinden we heel belangrijk. Zoals we op het einde van vorig seizoen al toonden in Parijs-Roubaix (waar Florian Vermeersch tweede werd, red)."

 

Lotto-Soudal moet wel opletten dat het niet degradeert uit de WorldTour. Lelangue heeft er vertrouwen in dat het goedkomt. "Zelfs in een pechjaar zoals vorig jaar behaalden we nog meer overwinningen dan onze concurrenten op de ranking."

 

"Wij willen altijd koersen om te winnen. Dat is misschien niet de beste strategie om punten te halen, maar dat hoort bij ons DNA. Als we met die mentaliteit koersen, zullen we er zeker en vast goed voorstaan op het einde van het jaar."

"Koersen zonder spijt"

Lotto-Soudal hecht veel belang aan de eendagskoersen en hoopt daarin vooral te oogsten met het kwartet Vermeersch-Campenaerts-Wellens-Gilbert. "Het klikt meteen tussen hen en Victor speelt daarin een cruciale rol."

 

"Hij kan zoveel bijbrengen: qua performance, voeding, training, op het mentale vlak,... Hij durft ook te koersen en dat is wat we zoeken. Als hij die filosofie kan overbrengen op de jonge spelers.... Jongens als Vermeersch en Van Moer doen dat al."

 

"Het wordt moeilijk om een van die grote klassiekers te winnen, maar we willen meespelen in de finales, zoals we dus ook al deden in Roubaix. De semiklassiekers zijn heel belangrijk voor ons. Daar kunnen we zeker en vast scoren."

 

Wanneer zal Lelangue dan tevreden zijn? "Als we na een koers zonder spijt de bus kunnen instappen, omdat we alles gegeven hebben. Dat zou ook betekenen dat we veel gewonnen hebben."

Bekijk het volledige interview met John Lelangue