Vervecken: "Belgisch blok op het WK? De beste renner wint toch meestal"

Vanthourenhout en Iserbyt op het BK.

Nu de Belgische titels uitgedeeld zijn in het veldrijden is het uitkijken naar de volgende grote afspraak: het WK in Fayetteville. Daar moeten de Belgen het zien te redden zonder een oppermachtige Wout van Aert. Erwin Vervecken: "Dit was voor hem een perfecte winter."

"We hebben gisteren het scenario gekregen zoals het verwacht was", blikt Vervecken nog eens terug op de solo van Van Aert richting Belgische titel. "Wout nam een goeie start, keek een ronde rond en duwde na een klein foutje bij de tegenstand de gashendel in. Uiteindelijk rijdt hij zo meer dan een minuut weg."

 

"Van Aert is voor elk BK de favoriet, maar dit jaar zeker. Hij heeft deze winter maar een cross niet gewonnen, door pech dan nog. Dit was de perfecte winter voor hem."

 

Zijn beslissing om nu al uit de cross te stappen, begrijpt Vervecken. "Het voorjaar is nog belangrijker voor hem. Vorig jaar moest hij in de Ronde van Vlaanderen op een bepaald moment lossen. Dan beginnen ze dat te analyseren en wordt er toch naar die lange crosswinter gekeken. Dit jaar wil hij top zijn in die week met de Ronde en Parijs-Roubaix. Het WK is ook in de VS dus daar zou hij een hele week mee verliezen."

 

Tom Pidcock is nu de absolute topfavoriet. "Hij was na Wout de beste renner de afgelopen weken. En dan heb je de Belgen. Eli Iserbyt zit een beetje in een dipje, maar die verwacht ik nog. Samen met Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, ..."

 

"Of ze een blok moeten vormen tegen Pidcock? Dat telt niet echt in het veldrijden. De beste renner in koers wint toch meestal. Ploegtactiek is moeilijk."

"Een WK-medaille zou groot succes zijn voor Sanne Cant"

Sanne Cant pakte ook al haar 13e Belgische titel op een rij. "Ze mag dromen van een WK-medaille, dat zou een absoluut succes zijn."

 

"Ze kent heel veel tegenstand van de Nederlandse armada. Daar heb je 5 of 6 rensters die het WK kunnen winnen. Lucinda Brand en Marianne Vos zijn de topfavorieten. Een medaille zou voor Cant een succes zijn, maar ze moet misschien eerder focussen op top 5. Ze is wel in goeie vorm de laatste weken, dus waarom niet. Op een kampioenschap kan alles."

 

Bij de beloften is er nog wat twijfel over Thibau Nys na zijn val. "Het WK is pas over drie weken. Ik ben geen dokter dus er is nog hoop. Als hij fit is en meekan, is hij het speerpunt van de ploeg bij de Belgen."