Allesbehalve ongeluksgetal! Sanne Cant pakt 13e Belgische titel op een rij

  BK veldrijden vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Middelkerke
  trophy Sanne Cant
  einde
  startfinish
  0123456

  De Belgische driekleur blijft in de kleerkast van Sanne Cant hangen. In Middelkerke trok ze voor de 13e keer op een rij aan het langste eind. Twee ronden lang kreeg ze tegenstand, maar op de kuststrook toonde de zandspecialiste haar kunstjes. Marion Riberolle pakte de 2e plek, Laura Verdonschot werd 3e. Lotte Kopecky viel naast het podium.

  Kopecky opent de debatten

  "De titel zal niet zomaar aan Cant gegeven worden." De woorden van Lotte Kopecky waren nog niet koud of ze zoefde al de eerste helling op. De Belgisch kampioene op de weg wilde de koers meteen hard maken. Het werd wel een race zonder Ellen Van Loy, zij moest verstek geven na een positieve coronatest. 

   

  Kopecky was er dus wel bij en voerde de forcing. Ze kreeg meteen grote kanonnen Marion Norbert Riberolle, Alicia Franck en Sanne Cant met zich mee.


  Het was drummen vooraan en bijna haakten de 4 rensters in elkaar. Gelukkig voor hen kwam het niet tot een valpartij. Sanne Cant raakte dan stilaan op stoom en kreeg eerst nog Riberolle met zich mee.

   

  De voormalige Française zag de ferme kuiten van Cant als laatste. Ook zij moest de recordhoudster laten gaan. Cant ging er solo vandoor met een tempo om u tegen te zeggen.

  Geen maat op Cant

  In de achtergrond kreeg Alicia Franck dan weer te maken met materiaalpech. Ze zag zo Kopecky ietwat verder weg rijden, maar de vermoeidheid sloeg stilaan toe bij Kopecky. Op een helling maakte ze een schuiver waar Franck dan weer van kon profiteren.


  De plaatsen lagen dan vast. Cant snelde naar haar 13e titel op rij waardoor het record van Katie Compton (15 Amerikaanse titels) weer wat dichterbij komt. Riberolle ging met het zilver aan de haal. De bronzen medaille was dan weer voor Laura Verdonschot. 

  Rituitslag BK veldrijden elite vrouwenRituitslag BK veldrijden elite vrouwen

    naamresultaat
  1Sanne Cant50'59"
  2Marion Riberolle+1'08"
  3Laura Verdonschot+1'40"
  4Alicia Franck+2'58"
  5Lotte Kopecky+3'20"
  6Marthe Truyen+3'37"
  7Suzanne Verhoeven+3'46"
  8Kiona Crabbé+4'20
  9Karen Verhestraeten+4'29"
  10Jana Dobbelaere+4'43"

  De vrouwen elite reden ook samen met de beloften. 16 rensters streden voor de Belgische titel in hun categorie. Uiteindelijk trok Kiona Crabbé aan het langste eind. 

  • Marion Norbert Riberolle: "Ik ben blij met mijn 2e plaats. Ik denk dat het niet hetzelfde is als je als 2e eindigt achter iemand anders dan Sanne Cant. In Gullegem had ik het koud en was ik wat ziek. Ik nam antibiotica en tijdens de koers was het moeilijk om te ademhalen. Er was inderdaad veel wind, het was wat strategisch.  Maar op de technische passage in het zand was ze vertrokken en kon ik haar niet meer volgen. Dus ik heb geen spijt."
   
  • Laura Verdonschot: "Ik denk dat ik heel tevreden mag zijn met brons. Vooraf zei ik dat ik het podium ambieerde. Ik heb dit seizoen heel anoniem rond gereden. Ik zag dat mijn naam nergens was gevallen, maar ik weet dat als er zand in de omloop ligt, dat ze me nooit mogen afschrijven. Ik vond het vandaag een heel mooie omloop. Ik voelde elke week dat er beterschap in zat. Dat ik niet mee zou doen voor de titel, dat wist ik al. De rest lag open. Het is de 3e plaats geworden en ik ben daar heel tevreden mee. Cant is een heel groot icoon in de cross."
   
  • Alicia Franck: "Vorig jaar was ik 3e en nu rij ik een veel beter seizoen. Ik had gehoopt op meer. Ik had een beetje materiaalpech en het parcours lag me niet helemaal. Er waren er 3 beter vandaag en dat is jammer.De koude viel wel mee. Wind was er voor iedereen. Ik was goed gekleed, dus daar mag het niet aan liggen."

  Riberolle: "Blij met mijn 2e plaats"

  Verdonschot: "Cant is een heel groot icoon in de cross"

  Franck: "Ik had gehoopt op meer"

  De podiumceremonie:

  Fase per fase

  1. 16 uur 05. Marion Norbert Riberolle gaat met de zilveren plak aan de haal. Het brons is voor Laura Verdonschot.  .
  2. 16 uur 05 match afgelopen
  3. 16 uur 01. Cant krijgt de handen al op elkaar in de materiaalpost. Ze mag denken hoe ze straks haar overwinning zal vieren. .
  4. 15 uur 58. Riberolle bolt als 2e op 54 seconden van Cant een voorlaatste keer over de meet.  .
  5. 15 uur 57. Laatste ronde. We gaan de absolute finale van de wedstrijd in, maar spannend is het al lang niet meer. Sanne Cant rijdt nog steeds autoritair op kop.  .
  6. 15 uur 50. De vermoeidheid slaat stilaan toe bij Kopecky. Op een helling gaat ze plots tegen de vlakte. Zo kan Alicia Franck naar plaats 4 rijden en zakt Kopecky wat verder weg.  .
  7. 15 uur 50. Nog 2 ronden. Nog 2 rondjes rijden op het militair domein van Lombardsijde en titel nummer 13 is binnen voor Sanne Cant. De zege lijkt haar niet meer te kunnen ontglippen.  .
  8. 15 uur 47. Kopecky neemt even de tijd om de rug te rechten op de fiets. Even alles stretchen. Ze rijdt momenteel rond op een 4e plek en wil nog wel vol voor een podiumplek gaan.  .
  9. 15 uur 41. We zijn ondertussen halfweg koers. 3 ronden heeft Sanne Cant al achter de rug, nog 3 te gaan dus. De strijd om de tricolore lijkt nu wel al gestreden.  .
  10. 15 uur 38. Na een sterke start moet Kopecky nu wat gas terugnemen. Het is heel even weer wat op adem komen voor de Belgische kampioene op de weg.  .
  11. 15 uur 36. We krijgen een onewomanshow richting nummer 13. . Michel Wuyts.
  12. 15 uur 35. Laura Verdonschot steekt de neus aan het venster. Ze sluit aan bij Lotte Kopecky die op de 3e plek rondfietst.  .
  13. 15 uur 32. Cant heeft net de 2e ronde achter de kiezen. Ze heeft ondertussen een voorsprong van 7 seconden op eerste achtervolgster Riberolle.  .
  14. 15 uur 30. Cant is al alleen.

   Cant is al alleen

  15. 15 uur 29. Cant gaat solo. De benen beginnen duidelijk te kriebelen bij Cant. Ze neemt afscheid van haar metgezel Riberolle en slaat meteen een kloof. .
  16. Mechanische pech. Alicia Franck kampt met problemen. In de zandstrook staat ze plots te voet in een poging om haar ketting er weer op te leggen. . 15 uur 27.
  17. 15 uur 26. Riberolle voert de druk ondertussen op. Sanne Cant kan haar wagonnetje aanhaken bij de tot Belgisch genaturaliseerde renster.  .
  18. 15 uur 24. Norbert-Riberolle veroorzaakt bijna een zware valpartij vooraan.

   Norbert-Riberolle veroorzaakt bijna een zware valpartij vooraan

  19. 15 uur 24. Het is bij tijd en wijlen drummen voorin. Bijna haken de dames in elkaar, maar een valpartij kan gelukkig vermeden worden.  .
  20. 15 uur 23. In de materiaalpost. Lotte Kopecky kiest er als enige van de kopgroep voor om van fiets te wisselen. Ze moet daarna wel een gat laten vallen. Alle hens aan dek dus, maar de kloof is snel gedicht.  .