25 jaar geleden was laatste Elfstedentocht, morgen vanaf 5.07 u integraal op NOS

  Henk Angenent won in 1997 de 15e editie van de heroïsche schaatstocht door Friesland.

  De Nederlanders zijn schaatsgek, dat is algemeen bekend. En als er een Elfstedentocht is nog een beetje meer. Maar het is ondertussen al 25 jaar geleden dat de "Tocht der Tochten" van bijna 200 km is gereden. Nooit eerder zat er zoveel tijd tussen 2 edities. Om die mijlpaal te vieren zendt de NOS morgen de 15e en laatste editie van 1997 online integraal uit. Kijkt u ook?

  Henk Angenent, de spruitjesboer uit Woubrugge, klopte in 1997 Erik Hulzebosch in een sprint met zijn vijven.

  Sindsdien wilde Koning Winter niet meer mee om het spektakel langs 11 Friese steden met start en aankomst in Leeuwarden te kunnen organiseren. Dus moet het op een andere manier.

  Op 4 januari, morgen/dinsdag exact 25 jaar geleden, besteedt de Nederlandse omroep NOS alle aandacht voor de laatste Elfstedentocht.

  Diehards kunnen de tocht integraal volgen vanaf 5.07 u. 's ochtends op NOS.nl vanaf de eerste meters aan de Zwettehaven in Leeuwarden tot aan de finish op de Bonkevaart.

  Ook op tv heeft de NOS aandacht voor de barre tocht. De eerste 2 uren worden in hun geheel uitgezonden, daarna is er elk uur een Elfstedenjournaal.

  Angenent finishte om 12.19 u. Maar het stopt dan nog niet. De livestream toont ook de beelden van de toertocht én na 21 u. ook nog beelden van schaatsers die moe maar voldaan de streep halen.

  Schaatsliefhebbers, ook Belgische, weten waarnaartoe.

  Bekijk de sprintfinish van 1997 met commentaar van Michel Wuyts:

  Voor Michel Wuyts, de man die decennia lang gold als de stem van de koers en straks na het veldritseizoen op pensioen gaat, was die Elfstedentocht een van zijn carrièrehoogtepunten. "Ik wist dat het misschien wel nooit meer zou gebeuren."